10 capcane pentru cei care importă forţă de muncă
10 capcane pentru cei care importă forţă de muncă
Anul acesta companiile care se confruntă cu deficit de salariați vor putea angaja până la 20 de mii de persoane din afara Uniunii Europene. Principala zonă de recrutare – țările asiatice – reprezintă pentru multe companii din industria bunurilor de larg consum o piață din care se poate atrage forță de muncă eficientă, cu randament și productivitate peste media pieței locale.
Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital raspunde la cateva intrebari adresate de cei de la revista-piata.ro
Care sunt în acest moment principalele provocări ale importului de forță de muncă din ţările asiatice?
În acest moment complex pentru întreaga Europă nu doar pentru România, imigranţii reprezintă atât o provocare cât şi o oportunitate. Sunt o provocare pentru că ţările „de adopţie” trebuie să îi integreze şi să se asigure că opţiunea de a aduce forţă de muncă importată a fost într-adevăr cea mai bună soluţie. În acelaşi timp, îi privim ca pe o oportunitate, mai ales din cauza lipsei de soluţii pe plan intern. Cu siguranţă ar fi mult mai uşor pentru angajatorii români să îşi asigure necesarul de personal exlusiv cu forţa de muncă din ţară pentru că în felul acesta ar fi scutiţi, în primul rând, de birocraţia care însoţeşte un astfel de proces, şi apoi de eforturile consistente de adaptare a acestor oameni pentru a se asigura că ei livrează rezultatele aşteptate. Însă, în acest moment, pare unica soluţie pe care companiile au găsit-o. Pentru o parte din aceşti oameni, România reprezintă ceea ce alte ţări din Europa reprezintă pentru noi: salarii mai mari, condiţii de muncă mai bune, posibilitatea de a avea un trai decent şi de a-ţi susţine familia prin veniturile mai bune. Deocamdată, lucrurile par să funcţioneze, însă este prea devreme să ne pronunţăm dacă aceasta este soluţia viitorului sau nu. Este o variantă de compromis şi este singura pe care angajatorii au găsit-o pentru a nu-şi diminua sau chiar închide business-urile.
Ce ar trebui să ştie antreprenorii sau managementul companiilor locale care se angajează într-un astfel de demers?
În primul rând, companiile trebuie să cunoască foarte bine cadrul legislativ pentru a şti exact ce demersuri trebuie să întreprindă în acest sens. În mod paradoxal, există un control mai strict atunci când lucrezi cu forţa de muncă din import decât atunci când ai echipe locale. Pe lângă toate aspectele pur legale care trebuie asigurate, angajatorii trebuie să ştie că sunt singurii responsabili de asigurarea condiţiilor şi cheltuielilor de relocare – importul de forţă de muncă înseamnă costuri mari şi responsabilităţi pe măsură. Nu trebuie să neglijeze nici aspectele pur culturale care pot afecta productivitatea şi rezultatele. Până la urmă vorbim despre oameni care vin din culturi complet diferite, care au alte nevoi decât cele cu care suntem noi obişnuiţi şi la care trebuie să ne adaptăm.
Va invitam sa cititi intreg articolul pe websiteul revista-piata.ro