3 lucruri pe care le inveti de la interni
Un program de internship poate fi o provocare pentru o companie. Da, necesita timp investit in formarea internilor, insa ideile noi si Wow pe care acestia le aduc in echipa sunt mult mai valoroase. Schimba perspectiva unor oameni usor rutinati de munca cu gandirea lor out of the box, existand multe lucruri pe care angajatii le invata de la interni.
Un program de internship aduce valoare atat pentru companii, cat si pentru angajati, scopul comun fiind desfasurarea cu succes a unor proiecte frumoase, deprinderea cunostintelor si a lucrului intr-o echipa de profesionisti. De regula, privim formarea doar dintr-o singura perspectiva: companie intern si ignoram ceea ce invatam de la interni; do\’s ori don\’ts, toate sunt valoroase pentru companie pe viitor.
Sa luam ca exemplu un internship in departamentul de BTL. Daca pentru o expozitie de arta a unui client, am fi tentati sa folosim materiale mai deosebite cum ar fi lycra, satinul, blana si sa ne jucam cu ele, internii vin cu o alta perspectiva si propun accesorii cu mesaje semnificative care sunt evidentiate atunci cand se aprinde lumina.
Iata 3 lucruri pe care le inveti ca angajat de la interni:
Stagiarii intreaba De ce? Pentru ca sunt noi, stagiarii nu stiu cum s-a desfasurat activitatea inainte. Cand esti intrebat de ce faci ceva intr-un anumit fel, trebuie sa explici si, in timp ce explici ipoteze noi iti apar, ceea ce te determina sa regandesti strategia, sa o imbunatatesti.
Stagiarii energizeaza un loc de munca. Cei mai multi interni preiau cu entuziasm cele mai solicitante si obositoare task-uri si gasesc solutii inteligente prin care reusesc sa reduca timpul de realizare: cum ar fi verificarea unei liste de presa prin trimiterea unui e-mail, cu rugamintea de a primi feedback. In cazul in care persoanele care nu raspund sau e-mailul revine cu eroare, contactele sunt scoase din lista. Entuziasmul internilor este contagios si poate contribui la deblocarea unei echipe coplesite de prea multe sarcini de lucru.
Stagiarii invata specialistii din companie. Adesea, echipa de interni este formata din 2-3 persoane care se intrec in cele mai creative idei, simt spiritul competitiei si arata cat de constructiv poate fi lucrul in echipa. De aceea, este bine ca pentru un program de internship sa fie recrutati oameni din organizatii studentesti sau din ONG-uri; vor fi deschisi comunicarii si socializarii. Chiar ii vor molipsi pe cei mai rezervati colegi din companie.
Bonus? Ultimele tips-uri in tehnologie, pe care cei mai tineri dintre noi le stapanesc si ne uimesc cu ele atunci cand vrem sa reducem timpul de realizare a unui task.
Ti-a placut articolul? Citeste si despre Internship la Google cu salariu de manager in Romania.Â
De Steluta Nastase