5 femei presedinte pe care lumea intreaga le admira
In timp ce multi politicieni americani si analistii fac pariuri daca fostul secretar de stat Hillary Clinton va candida pentru cea mai inalta functie in tara in 2016, iar in Romania am avut pentru prima data in istorie doua candidate la presedintie, exista femei in lume care deja au facut istorie. Sa le cunoastem pe cele 5 femei presedinte din Brazilia, Coreea de Sud, Malawi, Argentina si Kosovo:
Dilma Rousseff, presedintele Braziliei – Fiica unui avocat si unei profesoare, Dilma Rousseff a aspirat catre domeniul politic, era convinsa inca din adolescenta ca poate face ceva mai mult decat altii pentru tara ei. Interesant este ca inainte de a deveni primul presedinte de sex feminin din Brazilia in 2010, ea nu a candidat niciodata pentru o functie aleasa. In anii 1970, a luptat impotriva dictaturii militare din tara si, drept consecinta, a fost condamnata la inchisoare si tortura. Zeci de ani mai tarziu, in 2003, Dilma Rousseff a devenit Ministrul Energiei si seful staff-ului pentru presedintele Luis Inacio Lula da Silva – avand o realizare foarte importanta in aceasta perioada: a asigurat electricitatea pentru milioane de cetateni din cele mai ascunse localitati ale Braziliei. Inainte de a-si incepe in mod oficial mandatul in ianuarie 2011, Rousseff a curatat tara de membrii corupti ai cabinetului prezidential.
Geun-hye Park, presedintele Coreei de Sud – Desi viata ei a fost plina de tragedii, Park Geun-hye a avut primele sanse sa devina primul presedinte de sex feminin din Coreea de Sud. Tatal ei, Park Chung-hee, a devenit presedintele tarii dupa lovitura militara de stat din 1961. In 1974, la numai 22 de ani, Geun-hye Park, a trebuit sa fie Prima Doamna a Coreei de Sud dupa ce mama ei a fost asasinata de un glont care a fost menit, de fapt, sa-i omoare tatal. Acesta a murit doi ani mai tarziu fiind asasinat de un spion. In ciuda faptului ca este o femeie necasatorită intr-o societate profund patriarhala, se pare ca mostenirea politica a ajutat-o castige voturile coreenilor conservatori. A preluat mandatul la inceputul anului 2013 si s-a declarat hotarata sa aiba mai multa interactiune cu Coreea de Nord.
Joyce Banda, presedintele statului Malawi – Mama a cinci copii, Joyce Banda a devenit primul presedinte de sex feminin dupa ce presedintele Bingu wa Mutharika a murit. Desi Mutharika nu a vrut ca Joyce Banda sa il succeada la presedintia statului, oferind-ui toata increderea fratelui sau, Banda a refuzat sa stea in umbra si si-a format propriul partid, Partidul Poporului care a castigat alegerile in 2011. Asa cum le-a promis cetatenilor, a curatat tara de excesul de deseuri, a abrogat legile de discriminare impotriva homosexualilor, a pledat pentru drepturile femeilor si ale copiilor si a cerut ca presedintele Sudanului Omar al-Bashir sa fie arestat daca paseste pe gazonul ei.
Cristina Fernandez – presedintele Argentinei: Vaduva dupa ce sotul si predecesorul sau politic Nestor Kirchner a murit, Cristina Fernandez a devenit in 2007 primul presedinte de sex feminin din Argentina. Desi politica sa de presedinte a fost umbrita de controverse si acuzatii de coruptie, Fernandez a reusit sa creasca semnificativ numarul locurilor de munca, sa reduca datoria nationala, a militat pentru bunastarea copiilor. In 2010, a semnat un proiect de lege prin care a legalizat casatoria intre aceleasi sexe in Argentina, fiind astfel deschisa optiunilor cetatenilor.
Atifete Jahjaga, presedintele statului Kosovo – La doar 37 de ani, este cel mai tanar presedinte din istorie si prima femeie presedinte din Kosovo. Inainte de a ocupa aceasta functie, Jahjaga a fost ofiter de politie, comandant adjunct al politiei de frontiera si cel mai recent, directorul adjunct al Politiei din Kosovo, detinand una dintre cele mai inalte grade in randul femeilor din Europa de Sud-Est. Este casatorita cu un medic stomatolog si spune ca are o viata modesta. In putinul timp liber lucreaza la diploma de master in relatii internaÈ›ionale. In calitate de presedinte, Jahjaga a declarat scopul ei principal este a asigura pozitia statului Kosovo in Uniunea Europeana si in Organizatia Natiunilor Unite si sa aiba relatii stranse cu Statele Unite ale Americii.
Ti-a placut articolul? Citeste si despre Top 5 manageri de succes care au schimbat lumea!
De Steluta Nastase