5 metode de plata a salariului cu impact asupra bugetului tau in anul 2016

Zambetele de la Cluj sunt parca mult mai senine decat in alta parte a tarii. Asta si pentru ca aici sunt cele mai multe firme deschise de tineri pe cap de locuitor. Conform datelor Digi24, in primele 10 luni din 2015 in Cluj au fost infiintate peste 3000 de SRL-D-uri (societati cu raspundere limitata-debutant). Acest nou mod de a obtine venituri ne-a atras atentia si din perspectiva faptului ca serviciile de outsourcing sunt pe primul loc la capitolul domenii de recrutare in 2016. In al doilea rand, vorbim despre oameni fericiti, cu initiativa de a lucra mai bine in primul rand pentru ei.

salariu 2016

SRL-D-ul este o optiune de a lucra in 2016, poate chiar mai rentabila decat PFA-ul unde vom detalia cum s-au schimbat conditiile.

Iata care sunt avantajele deschiderii unui SRL-D:

  • Nu esti conditionat de varsta pentru a-l deschide
  • Infiintarea este gratuita
  • Beneficiezi de o finantare de 10.000 de euro nerambursabili. Din acestia, minimum 40% trebuie investiti in obiecte de mobilier, echipament tehnologic, realizare de site. 60% trebuie destinati cheltuielilor operationale: salarii, chirie, publicitate.
  • Ai scutire de la plata contributiilor la pensie pentru 4 angajati (pe perioada nedeterminata)
  • Garantarea in proportie de 80% a unui credit de pana la 100.000 euro.

Acte necesare: contract de comodat pentru sediul social, actul constitutiv, rezervarea de nume eliberata de Registrul Comerţului, chitanta care demonstreaza depunerea capitalului social (minimum 200 de lei), cateva formulare pe care le vei primi si completa la Registrul Comertului, timbru fiscal de 4 lei si dosar cu sina.
5 pasi de urmat pentru deschiderea unui SRL-D:
1. Alege 5-10 variante de nume si mergi la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului unde doresti sa infiintezi sediul social al firmei. Aici vei obtine rezervarea de nume pe loc.
2. Completeaza Contractul de comodat (disponibil aici Model Contract de Comodat) si tine cont de faptul ca poti alege coduri CAEN din mai mult de 5 grupe, optiunea fiind pentru cele cu 3 cifre. Gasesti detalii aici
3. Cu rezervarea de nume si contractul de comodat, mergi la banca pentru a depune capitalul social.
4. Dosarul tau trebuie sa cuprinda acum chitanta care atesta plata capitalului social, actul constitutiv, contractul de comodat, copie dupa actul de proprietate pe care s-a incheiat contractul de comodat, dovada de proprietate a spatiului pe care s-a facut contractul de comodat). Cu toate aceste documente, mergi la Registrul Comertului unde vei completa formularele pentru dosarul de infiintare.  Dupa ce toate documentele sunt in regula, depui dosarul la Registrul comertului la ghiseul special infiintat.
5. In a treia zi de la infiintare, actele firmei trebuie sa fie gata. Le poti ridica de la Registrul Comertului. Urmatorii pasi sunt realizarea stampilei si contractarea unui contabil.
*Un ghid util cu intrebari si raspunsuri despre SRL-D gasesti aici

bani - benefii job

Salariul creste in 2016 prin contractul individual de munca
Pentru 2016, Comisia Nationala de Prognoza anunta un salariu mediu brut lunar de 2618 lei, mai mare cu 180 de lei fata de 2015, iar in 2017 se estimeaza o crestere la 2829 lei. Zona Bucuresti-Ilfov este in topul regiunilor cu cel mai mare salariu mediu net, conform raportului Comisiei Nationale de Prognoza.
Estimarile si previziunile sunt optimiste in privinta cresterii salariilor si aceste mariri trebuie percepute ca avantajoase avand in vedere scaderea TVA-ului, scaderea pretului la alimente si costul carburantilor care este acum sub 5 lei.
In privinta salariului minim brut pe economie, Guvernul a decis cresterea acestuia de la 1050 de lei pe luna, la 1250 de lei, incepand de la 1 mai 2016. Pentru a afla exact care este salariul tau net, dupa plata contributiilor sociale, poti accesa calculatorul de salarii de aici.
 

PFA – conditiile se schimba
De la 1 ianuarie 2016, persoanele fizice autorizate vor plati CAS indiferent daca au venituri din salarii sau nu. Poti opta pentru cota CAS de 10,5% (cota individuala) aplicabila venitului net realizat sau 26.3% daca alegi un stagiu de cotizare complet. In timpul anului, obligatia ta ca persoana fizica autorizata este sa faci plati anticipate, mai precis 35% din castigul salarial mediu brut pe economie. Chiar daca platesti mai mult decat trebuie, in anul fiscal urmator, pe baza declaratiei de venit realizat, organele fiscale vor recalcula baza lunara de calcul al contributiei ca diferenta intre venitul brut realizat si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii.
Am facut si un calcul simplu, la un salariu mediu brut de 2415: 0.35*2.415*10.5% = 89 lei. Limita maxima a CAS este 5 salarii medii brute, asadar calculul se face astfel: 10.5%* 2.415* 5 = 1.268 lei.
Daca ai PFA poti deschide si SRL-D, tot ce trebuie sa stii este ca la anumite sucursale ale Registrul Comertului este posibil sa refuze aceasta oportunitate.


Drepturile de autor – mai avantajoase
In cazul drepturilor de proprietate intelectuala, anul acesta creste cota de cheltuieli forfetare de la 20% la 40%. Astfel, venitul tau net din drepturile de proprietate intelectuala este stabilit prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor de 40%. Poti opta pentru impozitarea finala a veniturilor, caz in care angajatorul retine 16% din venitul brut. Tot din salariul brut deduce si cota forfetara de cheltuieli si contributiile sociale. In aceasta situatie nu ai obligatia depunerii formularului D200. Daca nu optezi pentru impunerea finala, angajatorul va retine un impoziti pe venit de 10% din venitul brut plus cota forfetara de cheltuieli si contributiile sociale. In acest caz va trebui sa depui formularul D200 si vei primi de la FISC decizia de impunere anuala.


Contractul de colaborare 

Acesta este un contract civil si poate fi incheiat pe o perioada de 2 luni. Nu se supune prevederilor Codului Muncii si nici nu prevede timpul de lucru pentru ca nu este contract individual de munca. Din venitul brut, ai dreptul sa optezi ca platitorul de venit (angajatorul) sa retina 16% (contributia individuala la sanatate de 5,5% si cea pentru pensii de 10,5%) – impozitul fiind final in acest caz. O alta optiune in contract este ca angajatorul sa plateasca partea sa obligatorie 10,5% catre bugetul asigurarilor sociale, iar tu sa platesti 5,5% catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate, insa aceasta optiune costa timp.

Ti-a placut articolul? Citeste si Noutati fiscale si legislative in 2016

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *