7 aplicatii pentru mobil, utile cand esti monitorizat la birou
Curtea Europeana a Drepturilor omului a decis: un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru. Aceasta decizie a fost luata dupa ce un inginer roman a fost concediat in anul 2007 pentru ca a stat pe chat in interes personal la serviciu.
Angajatorul a avut castig de cauza pentru ca in regulamentul companiei salariatilor li se interzicea sa foloseasca resursele in scop personal. Angajatul folosise mesageria electronica pentru a vorbi cu iubita si cu fratele sau. Acesta s-a adresat justitiei europene, iar CEDO a decis ca angajator nu comite niciun abuz daca verifica cum salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru.
Cazul a fost prezentat si de www.independent.co.uk care noteaza ca angajatorul ii ceruse inginerului roman sa creeze un cont de Yahoo pentru a raspunde solicitarilor clientilor. Dupa cateva zile de monitorizare, angajatorul i-a prezentat 45 de pagini cu transcripturile mesajelor, inclusiv cele personale. Avocatul Michael Burd, de la firma londoneza Lewis Silkin a declarat pentru Bloomberg: “Decizia este valabila pentru multe tari europene. Ceea ce este semnificativ in acest caz a fost posibilitatea angajatorului de a prezenta si discutiile, nu numai argumentul ca angajatul a a folosit chat-ul Yahoo.”
The Guardian ofera cateva sfaturi practice celor care au sisteme de monitorizare la birou.
- Fii constient de orice politica de monitorizare la locul de munca! Verifica contractul de munca si regulamentul de ordine interioara! Daca nu stii sigur, intreaba!
- Intreaba daca poti utiliza Internetul in scopuri personale! Unii angajatori permit utilizarea retelelor de socializare in scopuri personale in timpul pauzei de pranz.
- Acorda atentie bunurilor companiei dupa programul de lucru! Folosirea laptop-ului si a telefonului mobil (care apartine firmei) in afara orelor lucru poate fi monitorizata.
- Atunci cand vorbesti cu prietenii, alege sa fii conectat pe internetul telefonului tau mobil, nu in reteaua de internet a angajatorului. De asemenea, in cazul in care exista camere de monitorizare in birou, opteaza pentru aceste conversatii in pauza de pranz sau in pauzele de cafea.
7 aplicatii pentru comunicare pe telefonul mobil atunci cand esti monitorizat la birou:
1. WhatsApp pentru iOS, Android, Windows, Nokia, Blackberry
Interfata sa este intuitiva si simpla, permite text, uploadare foto, video, precum si chat de grup. Mai mult decat atat poti face back-up conversatiei in iCloud si tot aici arhivezi si mesajele multi media.
2. Facebook Messenger – iOS, Android
Aplicatia desprinsa din Facebook este cea mai folosita pentru mesaje text, fisiere atasate si initierea apelurilor video si audio.
3. Slack – iOS, Android, desktop Mac
Slack a devenit foarte popular in randul tinerilor. Are o interfata usor de folosit, este colorat si distractiv si permite continut variat: GIF, PDF-uri, Google Docs, video, pentru a fi distribuite in diferite “canale”. Este versiunea mai cool si mai putin enervanta a Asanei.
4. Peach – iOS, Android
O aplicatie de mesagerie in care poti activa anumite functii cu ajutorul cuvintelor: “here” pentru aflarea locului, “draw” pentru a desena, “gif” pentru o imagine animata, “song” pentru a distribui o piesa. Se spune ca Peach este noul Twitter, mai simplu de folosit.
5. Cryptocat – iOS, Android
Cum esti tot mai preocupat(a) de protejarea vietii private, Cryptocat permite sa trimiti chat-uri criptate, inclusiv conversatii de grup pe o interfata simpla. Nu ai nevoie de cont. Tot ce este necesar este un nume conversatie, pe care ceilalti o pot accesa daca cunosc numele.
6. Kik – iOS, Android, Windows Phone
Aplicatia iti garanteaza securitatea datelor personale. Trebuie sa te loghezi cu nume de utilizator si adresa de email. Este prima aplicatie messenger cu propriul browser. De aici poti share-ui videoclipuri YouTube, pagini web, fotografii.
7. Google Hangouts – iOS, Android
Daca ai prieteni care stii ca sunt mai casual si job-ul le permite sa acceseze GChat, atunci te poti plia si discuta cu ei pe aceasta retea sociala. Este foarte potrivita si pentru a discuta cu prieteni al carora numar de telefon nu il ai. Ca optiuni de animare a conversatiei ai: stickere, foto, video calls.
Ti-a placut articolul? Citeste si despre Cele mai noi aplicatii pentru a-ti organiza task-urile la birou