7 lucruri pe care nu le-ai constientizat despre lucrul peste program
Azi ai mai stat 30 de minute peste program pentru a primi raportul de la o colega noua si pentru a-l trimite mai departe clientului. Maine se anunta deadline si vei sta peste program cel putin doua ore. Acesta este ritmul de lucru in companii multinationale, in agentii de publicitate sau PR sau in retail atunci cand sunt multe comenzi. Secretul sta in constientizarea efectelor pe care le are lucrul peste program si in analiza avantaje/dezavantaje.
1. Articolul 120 din Codul muncii are urmatoarele prevederi: (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Conform articolului 122 alineatul 1 – Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. (2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Articolul 123 are urmatorele prevederi pentru cazul in care nu pot fi acordate zile libere: (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In realitate aceste prevederi nu se respecta in toate companiile, dar fiecare angajat este dator sa-si cunoasca drepturile si sa actioneze cum considera ca este bine pentru cariera si pentru viata sa personala.
2. Lucrul peste programul de 40 de ore saptamanal iti aduce castiguri mai mici decat cele stabilite initial pe ora.
3. Colaps mental si fizic, perfomanta scazuta. Lucrul peste program, de multe ori cu ochii pe ceas pentru ca iti doresti sa ajungi mai repede acasa la cei dragi, creste nivelul de stres si te face sa te simti epuizat. Performanta scade si ea direct proportional.
4. Probleme de sanatate. Stresul asociat cu lucrul peste program este unul dintre factorii care contribuie la aparitia ulcerului si a altor probleme medicale la stomac. Studiile in domeniu arata ca persoanele care lucreaza mai mult de 7 ore pe zi, de multe ori fara pauze si fara a respecta mesele sunt predispusi afectiunilor cardiace.
5. Depresia – Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tulburarea depresiva este a patra cauza de dizabilitate, iar in 2020 se estimeaza ca va ajunge pe locul doi, dupa bolile cardiovasculare. Este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati, varsta medie fiind de 40 de ani. Unul dintre factorii care declanseaza depresia este si lucrul peste program sub presiunea stresului. Practic, te simti acaparat de task-urile de serviciu si uiti sa te relaxezi si sa vezi partea vesela a vietii. Poti depasi aceasta situatie, nu te feri sa ceri ajutor de specialitate, comunicare si schimbarea mediului sau programului de lucru.
6. Business-ul pierde, tu pierzi. In cadrul discutiilor cu managementul, este ok sa aduci in prim plan pierderile pe care business-ul le are in cazul lucrului peste program. Vanzarile si incasarile cresc direct proportional cu frustrarea si oboseala angajatilor care nu vor mai putea treptat-treptat sa ramana peste program sau vor decide sa-si schimbe job-ul. In acest caz, cea mai buna solutie este propunerea unor lideri de echipa care sa detina si abilitatea de a face managementul timpului si a oamenilor (numirea omului potrivit la task-ul potrivit). De asemenea, achizionarea unor software-uri performante (acolo unde este cazul) poate reduce timpul si cheltuielile cu personalul.
7. Networking-ul. Lucrul peste program iti afecteaza si relatiile cu prietenii. Lucrurile se leaga intre ele, reteaua de prieteni fiind de multe ori utila in gasirea unui nou job. In plus discutiile in grupul de prieteni fac bine starii psihice si te pot ajuta sa vezi lucrurile altfel.
Ti-a placut articolul? Citeste si: Cum sa elimin stresul la birou. 10 solutii salvatoare.Â