Career – shadowing – special pentru primii pasi in cariera

Programele de dezvoltare a talentelor sunt tot mai populare si pe piata din Romania. Vara, companiile lanseaza programe de internship sau de angajare a tinerilor absolventi. Anul acesta oferta este mult mai atractiva, multi invatacei, dar si persoane care vor sa-si schimbe profesia vor beneficia de un mentor.

Job shadowing

 

Ce faci intr-un program de career shadowing? Observi, inveti, iti dezvolti cariera si ai modele de leadership. Lucrezi cu un angajat senior al companiei care te invata noi aspecte despre job, organizatie.

Programele de career shadowing se desfasoara pentru:

  1. Training pentru un nou job – In primele zile/saptamani esti asistat in activitate de un mentor care iti spune care este rolul tau in companie, te ajuta sa fii mai increzator si mai bine pregatit sa-ti asumi noul rol. Aceasta abordare este benefica si pentru companii pentru ca vor reduce pierderile de timp si de bani. Pe de alta parte, angajatul vafi productiv mult mai repede decat s-ar astepta multi dintre colegi/manageri.
  2. Dezvoltarea carierei. Poti sa asisti seniori sau manageri din diferite domenii, astfel vei constientiza care sunt ingredientele unei cariere de succes si ce pasi sa urmezi pentru a avansa.
  3. Dezvoltarea expertizei. Vei beneficia de un plan de cariera care are ca scop sa inveti ceva nou in fiecare zi.
  4. Dezvoltarea leadership-ului: Poti sa inveti de la mentorii tai cum sa fii un lider de succes sau ce greseli sa nu faci atunci cand ai pe cineva in mentorhip.Job Shadowing te ajuta sa inveti si sa faci schimb de idei, sa-ti imbunatatesti networking-ul, sa oferi si sa dai feedback eficient. Cele mai ofertante domenii pentru career shadowing sunt avocatura, ingineria, IT-ul (unul dintre cele mai dinamice domenii).

Intr-un program de career shadowing poti sa vezi cum e ziua de lucru din viata unui senior, care sunt activitatile sale si mai ales poti sa pui intrebari. Te poti afirma, castigi expunere si experienta care sunt apreciate de recrutori si chiar fac diferenta fata de alti candidati.

 

Cum sa gasesti un program de career shadowing

Intreaba la facultatea unde ai cursuri daca exista companii interesate de angajari sau de stagii de practica. De asemenea, intreaba si profesorii care lucreaza in domeniul ales de tine. Daca te-ai evidentiat la cursurile lor, nu vor ezita sa te recomande. De asemenea, aplica instant la companii pe care le apreciezi si stii ca vara au stagii de practica sau angajeaza. Eficiente sunt si grupurile de pe Facebook unde poti gasi diferite oportunitati. Nu ignora prietenii care iti pot da insight-uri valoroase despre angajarile care se fac in companiile in care lucreaza. Odata ce ai gasit persoana care ar putea sa-ti fie mentor, trimite-i un e-mail atractiv cu realizarile si cu planul tau de cariera. Daca totul este ok si poti intra in programul de career shadowing trebuie sa fii flexibil pentru ca seniorul va avea un program incarcat.

Job shadowing2

Cum sa faci o impresie buna

Alege un dress code in concordanta cu cel al companiei si pregateste o lista de intrebari pentru a afla ce inseamna aceasta experienta. Arata entuziasm, pasiune si fii activ. Cere sa participi la meeting-uri si atat cat se permite ofera informatii pe anumite probleme. Odata ce experienta in companie s-a terminat trimite o nota de multumire pentru timpul si efortul pe care l-au investit in formarea ta. Precizeaza si aspectele importante pe care le-ai invatat si cum iti vor fi acestea folositoare. Aceasta abordare va fi apreciata de recrutori care te vor tine minte pentru noile oportunitati din cadrul companiei.

 

Career – shadowing pentru schimbarea carierei
Noul concept este aplicat in companii pentru persoanele care isi schimba nu numai job-ul, dar si profesia si domeniul. Daca vrei sa faci acest pas si nu stii ce job ti se potriveste, career-shadowing iti ofera un teaser valoros. De asemenea, poti invata mai multe aspecte despre companii si despre cultura lor in cazul in care nu stii exact pe care sa o alegi. Este ocazia de a vedea daca iti place atmosfera cool, cu tinute ultra-casual si scaun de masaj sau iti place lumea corporatista la costum si cravata.

In Romania exista companii care ofera noilor angajati oportunitatea de a veni intr-un program de career shadowing de 1-2 zile inainte de a incepe lucrul propriu zis. Asfel, atat asteptarile lor, cat si cele ale angajatilor sunt corect setate.

Job shadowing este practic un interviu de angajare extins. Daca un interviu dureaza de regula maxim o ora, career-shadowing dureaza cateva ore, o zi sau chiar o saptamna in functie de cum agreezi cu mentorul tau. Poti cere acest program chiar recrutorului daca simti ca ai facut o impresie buna si daca atmosfera din companie ti-a placut. In aceasta perioada semnezi si un contract de confidentialitate.

 Ti-a placut articolul? Citeste si despre White Space si promovarea lui in companii!

De Steluta Nastase

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *