Contractul individual de munca pe durata determinata
Esti in primele zile la noul loc de munca si in locul unui contract individual de munca pe durata nedeterminata, primesti un contract individual de munca pe durata determinata de 1, 2 sau maxim 3 luni. Iata pentru ce situatii este justificat un contract individual de munca conform Codului Muncii:
Art. 83. [cazurile de incheiere a contractului individual de munca pe durata determinata]
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
In aceasta situatie, beneficiezi de concediu de odihna proportional cu perioada lucrata. La incetarea contractului individual de munca pe durata determinata, zilele de concediu de odihna neefectuate se compenseaza in bani.
In cazul in care doresti sa-ti dai demisia pe perioada contractului de munca pe durata determinata, trebuie sa respecti termenul preaviz, indiferent daca durata contractului individual de munca este sau nu determinata. Perioada de preaviz este deÂ
Desigur, te intrebi, ce se intampla in cazul in care angajatorul iti comunica ca veti incheia un contract individual de munca pe o perioada de o luna, urmand ca apoi sa decida daca il va prelungi sau nu. In situatia in care se decide de comun acord prelungirea cu inca doua luni, se va incheia un act aditional cu data anterioara expirarii perioadei de o luna. El se poate prelungi de oricate ori este nevoie fara a se depasi limita de 36 de luni pentru un contract de munca pe perioada determinata. Actul aditional trebuie inregistrat in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la modificare.
Numarul maxim de contracte succesive incheiate pe durata determinata admis de Codul muncii este de 3, pentru o perioada de maxim 12 luni fiecare. La expirarea celui de-al treilea contract pe durata determinata munca va fi conditionata de incheierea unui contract individual de munca pe durata nedeterminata.
In cazul in care angajata ramane insarcinata pe perioada contractului individual de munca pe perioada determinata si durata acestuia expira anterior intrarii in concediul de maternitate. Dupa incetarea contractului, indemnizatia de maternitate va fi platita de Casa de Asigurari de Sanatate conditia fiind ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, mama sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit.
O alta intrebare pertinenta in cazul unui contract de munca pe perioada determinata este daca poti lua credit de la banca. Trebuie sa stii ca veniturile obtinute trebuie sa fie demonstrate cu acte care au caracter de permanenta. In cazul in care contractul individual de munca este pe perioada determinata, perioada creditului nu poate depasi perioada contractului.
Ce avantaje au angajatorii ca urmare a incheierii unui contract individual de munca pe perioada determinata:Â
1. Satisfac nevoile activitatii cu caracter temporar (de regula vara sau iarna) prin inregistrarea unor costuri adecvate.
2. Suplinesc forta de munca in cazul supraaglomerarii.
3. Asigura desfasurarea activitatii cu oameni specializati in cazul in care suspenda contractele individuale de munca pe durata nederminata.
Ce avantaje ai ca angajat in cazul unui contract individual de munca pe perioada determinata:Â
1. Remuneratie corespunzatoare perioadei lucrate
2. Cumulare vechime in munca
3. Cumulare experienta
Dezavantajele angajatului pentru contract invidual de munca pe perioada determinata:
1. Vechimea in munca este afectata.
2. Nu ai continuitate la plata contributiilor sociale. Acest fapt poate avea repercursiuni asupra platii concediilor medicale si de maternitate.
3. Perioada scurta de lucru ii va determina pe recrutori sa te intrebe insistent ce s-a intamplat la acest job, totul cu scopul de a vedea care a fost problema si motivele care au stat la baza acesteia.
Iata si situatiile cele mai frecvente in care angajatul cere suspendarea contractului de munca pe perioada determinata:
a) pe durata concediului pentru cresterea copilului; b)Â pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav
c) pe durata concediului paternal;Â d) pe durata concediului pentru formare profesionala;Â e) pe toata durata exercitarii unor functii in cadrul unor organisme profesionale.
Cele mai comune situatii in care angajatorul a cerut suspendarea contractului de munca pe perioada determinata:
a) pe durata cercetariii disciplinare prealabile;Â b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau daca acesta a fost trimis in judecata;Â c) in situatia intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, din motive economice, tehnologice, etc.
Ti-a placut articolul? Citeste si despre Noutati fiscale si legislative in 2016
martie 13, 2017
Buna ziua!
Prevederea „La expirarea celui de-al treilea contract pe durata determinata munca va fi conditionata de incheierea unui contract individual de munca pe durata nedeterminata.” se aplica si in sistemul bugetar?
Va multumesc!
martie 14, 2017
Buna ziua,
Pentru aceasta intrebare o sa va sfatuim sa cereti parerea unui avocat specializat pe acest domeniu.
Va dorim o zi frumoasa!
februarie 8, 2018
BUNA SEARA ,
AM LUCRAT 5 ANI LA O SOCIETATE (2013- 2018 .02.01 ) AM FOST DATA AFARA FARA DREPT DE SOMAJ . CU 01.02.2018
M-AM ANGAJAT LA ALTA FIRMA CU CIM PE DURATA DETERMINATA DE O LUNA .
VREAU SA INTRU IN SOMAJ . FOSTUL ANGAJATOR ARE OBLIGATIA SA-MI DEA ADEVERINTA CU STAGIUL DE COTIZARE LA
SOMAJ PE ULTIMILE 12 LUNI SAU 11 CA O LUNA O AM LA ACTUALUL LOC DE MUNCA ?
Va multumesc mult !
CU RESPECT, ELENA ANGHEL
februarie 12, 2018
Buna ziua,
Va recomandam sa va adresati institutiilor statului, in speta AJOFM. Ei se ocupa de lucruri de acest gen.
Va dorim o zi frumoasa!
Echipa ABC Human Capital
iunie 22, 2018
Buna ziua,
Ma macina cateva intrebari…cu ce afecteaza mai exact vechimea in munca daca dupa ce am terminat concediul de crestere copil pana la 2 ani,m am angajat la un alt loc de munca in care mi sa facut contract pe termen determinat pe 1 an. Ce fel de repercursiuni pot fi asupra platii concediilor medicale si de maternitate? Caci as vrea in viitor adica peste 1 an sa mai fac un copil,mi-ar putea afecta indemnizatia?
Multumesc mult pentru raspuns
iunie 25, 2018
Buna ziua,
Va recomandam sa discutati cu inspectorul de resurse umane al companiei in care lucrari. Cu siguranta va va putea raspunde la aceste intrebari extrem de detaliate, cunoscand exact perioadele in care dvs ati lucrat si stagiile minime de cotizare.
Va dorim o saptamana linistita!
august 31, 2020
Buna ziua, daca ma poate cineva ajuta cu un raspuns…! Un conitract de munca incheiat pe perioada determinata, ca si functie de cnducere, inainte de epirarea contractului cu 3 zile, angajatul inainteaza o demisie, si solicita un preaviz de 45 de zile lucratoare….termen cu care ar depasi cu mult perioada conractului.!
ianuarie 7, 2021
Buna ziua! Daca sunt angajata pe perioada determinata si contractul expira cu 2 luni inainte de a naste pot beneficia de concediu prenatal?
ianuarie 14, 2021
Daca la momentul incetarii contractului de munca sunteti in concediu prenatal, veti putea beneficia de indemnizatie dupa incetarea contractului de munca prezentand casei de sanatate cererea tip insotita de certificatul de concediu medical pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul la care va putea adauga si decizia angajatorului de incetare de drept a contractului individual de munca incheiat pe durata determinata la expirarea termenului. Indemnizatia va fi platita de Casa de sanatate.