Cum alegi poza pentru CV?

Desi primul tau raspuns ar fi: aleg o poza clara, in care port o vestimentatie smart-office si zambesc discret, nu intotdeauna avem parte de astfel de poze in CV-uri. Imaginatia de multe ori nu are limite, iar alegerea neinspirata a pozei care deschide CV-ul ii face pe multi recrutori sa nu mai citeasca informatiile despre experienta si despre studiile candidatului.

 

cv cu poza1sursa foto: eximiuspersonnel.ca

Tipuri de poze gasite in CV-uri si nerecomandate de recrutori:

poza CV22

 

– Poze de la evenimente festive din viata candidatului. Se poate remarca coafura extravaganta si florile.

– Poze in posturi foarte relaxate, la o cafenea, intr-un bar.

– Poze in tinute sumare de la plaja, din casa.

– Poze cu fundaluri in care se vede marea, muntele, detalii din casa.

– Poze alaturi de un grup de prieteni.

Poza in CV apreciata de recrutori. Iata ce iti recomandam:

poza CV2

– O tinuta smart-office. Nu trebuie sa imbraci mai multe piese vestimentare, este suficient sa ai o camasa office intr-o culoare neutra. Poza trebuie sa te prezinte intr-un mediu profesional. Uita de accesorii cum ar fi palarii si ochelari! Daca ocupi pozitii de management, un costum este cel mai indicat, iti ofera credibilitate si o imagine in conformitate cu postul pentru care candidezi.

– Pentru femei, make-up-ul trebuie sa fie discret, in culori naturale, folosind cu stil fondul de ten, mascara, blush si gloss.

– Parul care trebuie sa aiba un aspect ingrijit, uniform!

– Poza clara, la rezolutie si dimensiuni bune. Evita sa faci poza cu un smartphone (arata ca esti mult prea grabit si nu acorzi atentie detaliilor)! Foloseste o camera profesionista! Pentru o poza de calitate poti merge la un studio foto care va face diferenta, oferind o poza de calitate.

– Tip buletin sau pasaport, in care sa se vada clar fata si umerii. Camera foto trebuie sa fie setata cu focus asupra ochilor.

– Nu trebuie sa fii foarte serios ca la poza de buletin sau pasaport. Afiseaza un zambet delicat care sa creeze o emotie si o impresie pozitiva recrutorului. Nu este recomandat sa exagerezi cu zambetul, afisand prea mult dantura, poate da impresia ca nu esti serios sau demn de incredere.

– Pe un fundal in culori neutre (bej, ivoire, gri, kaki, bleu, alb).

– Este recomandat ca poza din CV sa se regaseasca si in profilul de Linkedin si in cel de Facebook pentru a crea o identiate vizuala in online.

– Sa fie o poza recenta, facuta in urma cu maxim un an fata de data aplicarii.

– Sunt apreciate atat pozele color care ofera detalii despre culoarea ochilor, a parului (potrivite pentru joburi de relatii cu clientii), precum si cele alb-negru care dau un efect mai artistic (potrivite pentru job-uri de design, arhitectura).

Desigur, te-ai intrebat adesea de ce trebuie sa adaugi o poza la CV. Exista cel putin 4 motive.

– Recrutorii scaneaza zilnic sute de CV-uri si le retin vizual pe cele care au si poza.
– Astfel te diferentiezi de alti candidati care nu adauga poza sau aduga o poza neprofesionista.
– O poza adauga personalitate CV-ului tau.
– Daca candidezi pentru posturi unde aspectul fizic este important, precum cele de relatii cu publicul, turism si ospitalitate, entertainment – o poza este absolut necesara pentru ca CV-ul tau sa fie luat in considerare.

Ti-a placut articolul? Citeste si despre Realizari in CV. Cum sa le scrii

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *