Cum au grija companiile de angajati si viceversa – initiative de sustenabilitate

Cum au grija companiile de angajati si viceversa – initiative de sustenabilitate

Initiative de sustenabilitate

Sursa: Pexels

Politica de resurse umane are noi reflexe in lumina verde a sustenabilitatii. Si nu ne referim numai la problemele legate de mediul inconjurator, ci si la aspectele economice – legate de sustenabilitatea businessului, precum si la cele sociale – bunastarea angajatilor, dezvoltarea carierei, atasamentul fata de valorile companiei. Toate aceste aspecte au fost integrate atat in ideea de sustenabilitate, cat si in raportarile publice ale companiilor.

Corina Diaconu, Managing Director al agentiei de recrutare, headhunting si executive search ABC Human Capital, ofera mai multe detalii despre rolul pe care il joaca HR-ul in creare unei culturi organizationale care sustine sustenabilitatea pentru site-ul dezvoltamromania.ro.

„Rolul HR-ului in organizatii incepe sa capete noi valente, urmand sa contribuie, intre altele, la crearea unei culturi organizationale sanatoase si sa se implice in activitati de change management care sa sustina sustenabilitatea”, spune Corina Diaconu, specialist in resurse umane.

Angajatii sunt atrasi acum nu numai de un salariu semnificativ, dar iau in calcul si cultura organizationala, perspectivele pentru dezvoltarea carierei si modul cum implicarea lor poate contribui la realizarea obiectivelor companiei. Pe o piata a muncii din ce in ce mai fluida, angajatorii au sesizat ca angajatii talentati reprezinta unul dintre cele mai valoroase active. In unele domenii economice, chiar cel mai valoros.

Oamenii talentati, pe care companiile isi doresc sa ii pastreze, iau in calcul in ce fel de companie se angajeaza. Ce fac, cum isi desfasoara munca, ce se intampla cu rezultatele muncii lor, care este sensul muncii lor, toate acestea stau la baza motivatiei de a munci si de a ramane in companie, uneori inaintea salariului.

„Este, asadar, important ca departamentele de resurse umane sa integreze principiile de sustenabilitate in procesele principale de HR si sa contribuie la crearea unei culturi organizationale care sa atraga sustinerea angajatilor pentru initiativele legate de dezvoltarea durabila a businessului”, puncteaza Corina Diaconu. Practic, HR-ul si sustenabilitatea pot avea o relatie win-win, cu atat mai mult cu cat cresterea performantei de sustenabilitate a companiei aduce beneficii directe HR-ului. Anumiti candidati sunt atrasi de sustenabilitatea corporativa, implicarea candidatilor creste si unele studii arata ca si productivitatea este mai mare in companiile sustenabile. „Desigur, discutam despre un efort concertat al intregii organizatii, chiar daca focusul exista in departamentele specializate”, adauga Corina Diaconu.

Politicile verzi, de la vorbe la fapte

In Romania, politicile verzi sunt inca la inceput, abia incep sa fie schitate pe hartie. „Declarativ, multe companii si-au anuntat politicile green, insa Romania este inca in faza de implementare efectiva a acestor masuri, pentru ca astfel de politici nu sunt parte din ADN-ul mediului de business de la noi din tara, si chiar si know-how-ul este scazut la nivel general. De asemenea, programele de training oferite angajatilor pentru sustenabilitate se realizeaza efectiv in putine companii, desi oamenii trebuie instruiti si informati astfel incat comportamentul lor sa se poata ajusta corespunzator”, spune Corina Diaconu.

Tocmai de aceea, legatura dintre HR si sustenabilitate este importanta pentru ca tranzitia catre un mediu de afaceri responsabil inseamna, in primul rand, dezvoltarea resurselor umane dupa noile concepte. Doar prin educarea si mobilizarea oamenilor din companii si prin implicarea departamentelor HR in crearea si implementarea strategiilor de responsabilitate corporativa, sustenabilitatea poate trece la nivelul superior, devenind, real, parte din cultura organizationala”, este de parere Diaconu.

Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul dezvoltamromania.ro

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *