Cum sa construiesti o cariera de succes in IT
Sigur il admiri pe colegul IT-ist care se pricepe la toate atunci cand site-ul afiseaza altceva decat ceea ce ai inserat si care face magii cand bug-urile te coplesesc. Si ai mai aflat ca are si un salariu foarte bun, un program flexibil si chiar multe proiecte de IT de care se ocupa in afara programului. Daca esti entry level sau vrei o recalificare, iata pas cu pas cum sa construiesti o cariera de succes in IT.
1. Descopera daca ai skill-uri in IT! Folosesti laptopul mai mult decat pentru redactare, filme si retele de socializare? Daca administrezi un site sau contribui la dezvoltarea unei platforme de e-commerce, sigur iti sunt familiare notiuni precum HTML, CSS, Flash, JavaScript pe care le-ai dobandit dupa multe nopti nedormite in care nu reuseai sa afisezi ceva corect. Este primul indiciu ca esti atras(a) de acest domeniu.
2. Fa o lista cu joburile care te pasioneaza! De exemplu, dacă iti plac jocurile pe calculator, poti alege game tester sau writing game software. Daca iti place proiectarea, atunci graphic design sau software designer sunt cele mai potrivite joburi spre care trebuie sa te orientezi. Esti interesat de modul in care functioneaza internetul si de modul in care computerele se conecteaza intre ele? Pune pe lista network administration engineer sau network design engineer.
3. Nu ignora studiile de specialitate! Chiar daca ai terminat Medicina sau Limbi straine si esti pasionat de domeniul IT, completeaza studiile cu o facultate de informatica, automatica, cibernetica din cadrul unei universitati bine cotate pentru ca acestea produc IT-isti iscusiti: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca; Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi; Academia de Studii Economice din Bucuresti; Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca; Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi; Universitatea “Politehnica” din Bucuresti; Universitatea din Bucuresti (sursa: zf.ro).
4. Certificarile, cele mai valoroase. Exista, insa, foarte multe cursuri care te pot ajuta sa obtii certificari recunoscute international si atat de bine recompensate. Alege certificarile de la Microsoft (http://goo.gl/hHp6y1) unde găsești training-uri autorizate, afiliate si recunoscute. Vei gasi mai multe niveluri si arii de certificare: helpdesk, dezvoltare software, baze de date, system engineer, Windows server, SQL server, Exchange server, Visual Studio, Windows Desktop, Microsoft Project. Foarte valoroasa aici este si certificarea Microsoft Certified Professional Developer. Certificarile CISCO sunt si ele recunoscute la nivel internațional, multe joburi la firme din Romania si din intreaga lume fiind conditionate de posesia unei certificari CISCO. In America de Nord, Canada si Europa de Vest cei care detin astfel de certificari primesc cresteri salariale substantiale. Daca esti pasionat de design, gasesti aici Cisco Certified Design Professional care ofera cunostine avansate de design de retele. Pentru certificari Linux (junior, advanced si senior) poti accesa cursurile oficiale de aici http://goo.gl/OKILJC iar daca vrei sa fii expert in administrarea bazelor de date, Oracle ofera credibilitate: http://goo.gl/oQIzxD
5. Networking: Inscrie-te pe forumuri de IT-isti, pe Grupurile de pe LinkedIn si Facebook si pe comunitatile de pe Google+ unde poti face schimb de experienta, afli despre noi oportunitati de joburi și despre evenimente de profil. Imprieteneste-te cu membrii activi, arata-le ca esti o persoana foarte serioasa, dornica de munca si de acumularea de cunostinte. Ai ocazia de a te face remarcat prin cunostintele tale si de a ti se propune un job bun sau o recomandare.
6. Scrie un CV competitiv! Nu aplica cu acelasi CV la toate job-urile pe care le gasesti! Sigur si competitorii tai au dat copy paste la responsabilitatile care sunt general valabile. Afla mai intai cum arata candidatul ideal pentru companie, listeaza toate realizarile tale care se potrivesc cu jobul respectiv apoi structureaza CV-ul astfel incat atunci cand specialistul HR il deschide sa exclame: El e candidatul nostru!
7. Nu refuza un internship!Chiar daca te pricepi, alege mai intai un internship sau un job intr-o companie mai mica unde ai ocazia sa lucrezi langa un senior care te ajuta sa inveti, sa corectezi si sa te perfectionezi. In perioada de formare ai impresionat intreaga echipa si ti-a propus sa ramai?
Aminteste-ti ca e doar primul pas, trebuie sa fii mereu fresh in domeniul IT. Afla care sunt cele mai ravnite joburi in IT in 2015!
De Steluta Nastase