Cum sa faci impresie buna la prima discutie cu recrutorul la telefon

Este prima forma de interactiune cu recrutorul pe care multi dintre candidati o neglijeaza, considerand ca este doar o discutie cu o persoana necunoscuta. Insa, in recrutare, timpul este limitat, iar specialistii HR iti ofera un prim test inca de la telefon pentru a restrange cautarea.

interviu la telefon

 

 

Iata ce sfaturi iti oferim pentru situatia in care te auzi pentru prima data cu un recrutor la telefon :

  • In momentul in care iti suna telefonul si stii ca esti in cautare activa de job, alege un loc linistit pentru a raspunde la telefon. Nu vei impresiona recrutorul daca pe fundal se aud copii tipand, zgomotul de tastatura sau zgomotul din trafic.
  • Este ocazia de a-ti demonstra skill-urile de comunicare, asculta cu atentie recrutorul si ofera raspunsuri abia dupa ce aceasta a terminat.
  • Vorbeste intr-un ritm moderat pentru a articula fiecare cuvant.
  • Evita pauzele in vorbire si ticurile verbale ”Ăăă…” si ”OK, OK, OK”
  • Retine numele recrutorului si adreseaza-te cu Dna, D-l. Nu este politicos sa-i spui pe nume daca acesta nu si-a dat aprobarea.
  • Fii sincer daca proiectul este sau nu de interes pentru tine. Ai de castigat pe viitor, recrutorul va aprecia sinceritatea ta si va retine CV-ul tau pentru proiecte viitoare.
  • Asa cum recrutorul incearca sa restranga cautarea si sa-ti puna intrebari si tu, in calitate de candidat ii poti pune intrebari legate de anumite aspecte din job description care nu-ti sunt foarte clare, referitoare la locatia angajatorului, domeniul de activitate, marimea companiei. Astfel afli daca job-ul corespunde sau nu asteptarilor tale si economisesti atat timpul si energia ta, cat si a recrutorului. In cadrul proiectelor de recrutare desfasurate prin intermediul agentiilor de recrutare, multe informatii referitoare la compania angajatoare sunt confidentiale, de aceea este bine sa mergi la intalnirea cu specialistul HR care te poate retine si pentru alte proiecte.
  • Fii pregatit sa raspunzi intr-un mod realist, insa nu jignitor (la adresa actualului angajator) la intrebarea: De ce vrei sa pleci de la actualul loc de munca?
  • Ai in minte o lista cu realizarile tale si cu punctele forte.
  • Daca este un interviu eliminatoriu, atunci fii pregatit ca la un interviu face to face cu informatii din CV, cu intrebari si desigur cu o atitudine care sa arate siguranta de sine si proactivitate.
  • Fii decis in privinta datei si orei cand poti ajunge la interviul face to face. Daca depinzi de o invoire, comunica intervalul de timp cand vei reveni cu un apel telefonic pentru a comunica exact disponibiitatea ta.
  • Zambeste chiar daca nu esti vazut! Vei fi simtit din voce. Este mai degraba o postura mentala care transmite optimism, entuziasm si incredere in sine.
  • Termina discutia cu recrutorul intr-un mod pozitiv – Multumeste-i pentru telefon si pentru oportunitate, mentioneza-i ca esti interesat de job si intreaba (in cazul in care nu ai fost informat) care este urmatoarea etapa a interviului.
  • Suna recrutorul daca nu mai poti ajunge la interviu sau daca intarzii.
  • Follow-up – dupa discutia telefonica. Nu este gresit daca dupa conversatia cu recrutorul sa revii cu un e-mail in care sa-i multumesti pentru oportunitate, sa precizezi anumite aspecte care nu sunt incluse in CV si crezi ca te-ar avantaja in selectie. De asemenea, poti mentiona si data, ora, si adresa la care aveti intalnirea pentru a nu se crea confuzii.
  • Ai rabdare. Procesele de recrutare dureaza. Nu este indicat sa-l suni insistent pe recrutor pentru a afla statusul proiectului. Ia in calcul data de expirare a anuntului si scrie un e-mail recrutorului dupa aceasta data sau la 2-3 saptamani de la interviu.

 Ti-a placut articolul? Citeste si: Cum poti ajunge pe lista scurta a candidatilor chemati la interviu!

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *