Cum sa-ti maresti salariul fara a renunta la job-ul actual

Un stil de viata asa cum iti doresti este asigurat de un salariu corepunzator, calculat in functie de experienta, studiile si abilitatile tale profesionale. Nu exista inca standarde in fixarea unor salarii in functie de anumite criterii indeplinite de angajati, aceste criterii fiind la latitudinea angajatorului. Tot ceea ce poti face atunci cand iti plac oamenii alaturi de care lucrezi este sa gasesti oportunitati in compania in care lucrezi.

 salariul la locul de munca

Conform unui studiu Glassdoor.com, unul din trei angajati isi cauta de munca daca dupa primul an de lucru intr-o companie nu primeste o marire de salariu. Putin angajati stiu, insa, cum sa gaseasca oportunitati chiar in compania in care lucreaza, evident atunci cand managementul este deschis schimbarilor si dezvoltarii profesionale a angajatilor conform planului lor de cariera.

Afirma-te in compania in care lucrezi! Dupa ce ai inteles care sunt responsabiltiatile tale si care este stilul de lucru dorit, fii proactiv in sedinte si vino cu idei care pot creste business-ul. De asemenea, propune si un plan de implementare a acestor idei, fii deschis networking-ului pentru face cunoscuta compania si pentru a incheia noi parteneriate. Incadrarea in deadline-uri poate fi unul dintre atuurile tale in primele luni la job si premisa pentru negocia un salariu mai mare.

Identifica nevoile companiei.
Din interactiunea cu ai tai colegi poti afla despre posturi care sunt libere, dar si ce specialisti cauta compania, precum si metode de recrutare: prin recomandari interne, prin promovari interne, prin postarea anunturilor pe site-urile de job-uri, prin agentii de recrutare.

Discuta cu HR-ul! Odata identificate anumite oportunitati de a obtine o functie mai bine platita sau de a cumula mai multe task-uri pentru un salariu mai mare, discuta cu HR-ul pentru a vedea cum poti avea un job mai motivant chiar in compania in care lucrezi. Totul cu scopul sa nu fii nevoit sa gasesti un alt job, situatie mai putin placuta pentru companie (din perspectiva noilor costuri de recrutare si a timpului), dar si pentru tine din perspectiva echilibrului si stabilitatii pe care ti le doresti in cariera.

Aplica pentru job-urile promovate intern! Odata ce ai informat HR-ul despre nevoile tale financiare si despre planurile in cariera, intreaba ce job-uri sunt disponbile in companie si aplica pentru cele care ti se potrivesc. Este etapa in care poti gandi impreuna cu HR-ul si un plan pentru dezvoltarea carierei intr-o directie motivanta si avantajoasa pentru tine din punct de vedere profesional si financiar.


Invata o limba straina rara!
Studiaza mediul business in care compania este implicata, investitorii, potentialele piete de atragere si identifica ce limba straina te-ar pune in valoare si ti-ar spori veniturile. Conform celor mai recente date pe care le avem din interactiunea cu diverse companii, limbile straine “exotice” cum ar fi chineza, japoneza, araba, vietnameza, portugheza sunt cel mai bine platite. Foarte apreciate sunt si cunostintele la nivel avansat de limba germana. Salariile cunoscatorilor de limbi straine “exotice” sunt de regula mai mari cu 30-40% (decat ale celor care cunosc exclusiv limba engleza), acestea fiind incadrate intre 800 si 6000 de euro (in functie de experienta, nivelul de cunostinte, cererea si oferta de pe piata muncii). In Romania, chiar si pentru posturi foarte tehnice exista de fiecare data sporuri pentru limba straina vorbita. Remarcam ca salariile pentru acesti candidati sunt in trend ascendent, avand in vedere ca limbile straine cunoscute mentin si atrag investitori.

Obtine certificari! Sunt modalitatea prin care iti cresti sansele de promovare in cadrul echipei. Sunt apreciate certificarile in domeniul marketing-ului online: Adwords, SEO, precum si certificarile Oracle (in domeniul gestionarilor bazelor de date), certificarile in Scrum Master (pentru a actiona ca un mediator in meeting-uri si a motiva oamenii sa dea rezultate). Pentru certificari iti recomandam si platformele online unde poti urma cursuri gratuite: coursera.org are cursuri gratuite de la peste 80 de universitati din lume; iversity.org:Ofera cursuri academice online, acreditate de universitati prestigioase din Europa.


Foloseste tool-uri online de masurare a rezultatele muncii tale astfel incat sa arati ce profit aduci companiei.
Chiar si telefoanele care sunt primite ca urmare a activitatii tale din online pot fi contorizate prin alocarea unui numar special. Rezultatele sunt foarte usor de interpretat in grafice lunare.

Focus pe big picture! Cere feedback constant atat asupra activitatii tale, cat asupra situatiei companiei. Atat timp cat exista persoane deschise sa-ti ofere insight-uri in cadrul companiei si ai o situatie obiectiva a activitatii tale, poti imbunatati aspecte (skill-uri, cunostinte, atitudini) si poti contribui la rezolvarea problemelor companiei. O astfel de atitudine proactiva iti va crea premisele pentru solicitarea unei mariri de salariu.

Mentorship-ul creeaza premisele unei evolutii apreciate in cariera. Exista situatii la job cand esti tentat sa iei decizii din instinct, uneori nu tocmai bune. Un mentor in cariera (acel coleg sau sef pe care il apreciezi pentru ca te motiveaza fara sa puna presiune) poate fi o resursa valoroasa pentru cariera ta. Este de preferat ca acesta sa fie din industria ta si cu mai multa experienta decat tine si mai ales sa aveti o relatie de prietenie. Un mentor te va sfatui ce atitudini sa adopti in anumite circumstante, cand sa excelezi fara sa ceri nimic in schimb si cand e cazul sa ceri o marire de salariu.

 

Citeste si alte articole despre cum sa-ti negociezi salariul pe www.recrutaresiselectie.ro

 

Iti recomandam Cum sa-ti negociezi salariul pentru a fi fericit

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *