Cum te recuperezi dupa burnout
Cum te recuperezi dupa burnout
Desi companiile gandesc programe ample de reducerea a burnout-ului in randul angajatilor, revenirea dupa un astfel de proces de epuizare psihica si fizica ramane in sarcina fiecarui angajat care traverseaza astfel de momente.
Burnout-ul este cel mai bine tratat prin prevenirea lui, acesta fiind si motivul pentru care atat de multe carti si articole de specialitate se concentreaza pe aceasta tema. Conteaza cum alege fiecare persoana sa previna inainte de toate fenomenul de burnout si sa gaseasca metode pentru a-l evita.
„Cum imi revin dupa epuizare?” este una dintre intrebarile cele mai frecvente pe care oamenii le adreseaza, specialistilor, dar la care este dificil de raspuns. De ce? Pentru ca fiecare om traverseaza prin momente care nu sunt similare cu ale altora, prin urmare si recuperarea trebuie sa fie proprie fiecarei persoane.
Evalueaza nivelul de epuizare
Sa iti evaluezi nivelul de epuizare psihica si fizica este un punct de plecare extrem de important deoarece burnout-ul exista intr-un anumit spectru, iar oamenii il experimenteaza diferit.
Un scurt exercitiu pentru a evalua nivelul de burnout la care au fost supus. Pentru inceput, ia ca reper luna trecuta din viata ta si adreseaza-ti intrebarile de mai jos. Noteaza fiecare intrebare cu o nota de la 1 la 5, in functie de fiecare activitate (1 fiind cea mai mica intensitate si 5 fiind cea mai mare).
Cat de coplesit/epuizat m-am simtit?
Cat de critic/cinic m-am simtit?
Cat de productiv m-am simtit?
Cat de mult m-am distrat?
Afla sursa epuizarii
Este foarte probabil ca burnout-ul sa apara atunci cand ai prea multe sarcini pe care trebuie sa le duci la capat si prea putine resurse. Gandeste-te si la modul in care iti petreci timpul la locul de munca, cat timp aloci pentru actiuni care chiar conteaza cu adevarat, dar si cat timp aloci pentru a trimite e-mailuri sau pentru a duce la bun sfarsit task-uri de ordin administrativ.
Cat de constient esti de ce ti se intampla
Ca sa te recuperezi dupa burnout, trebuie sa iti dai seama cat de mult constientizezi ce ti se intampla. Gandeste-te la modul in care procesezi stresul de la munca, dar si stresul din viata de zi cu zi. Ce trebuie sa iei aici in calcul sunt: trasaturile tale de personalitate, tendintele perfectioniste, puterea mentala, strategiile de a face fata unei probleme, capacitatea de a face fata provocarilor si adversitatii si valorile si convingerile tale de baza. Constientizarea a ceea ce ti se intampla ramane cel mai dificil aspect de gestionat in recuperearea dupa un burnout.
Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul Wall-Street.ro