De ce femeile lider joaca un rol cheie in motivarea angajatilor

Intr-un moment in care companiile incearca diferite strategii pentru a-i motiva pe angajati si pentru a-i determina sa ramana fideli actualului loc de munca, unele dintre ele apeland la cresteri salariale substantiale sau la benficii considerabile, rezultatele vin chiar din partea femeilor si fara costuri prea mari. In mod surprinzator, nu cu mult timp in urma, femeile nu beneficiau de credibilitate pentru functii de conducere. Azi joaca un rol cheie in retentia candidatilor.

Young woman and construction Manager on a construction site.

Un studiu recent realizat de Gallup, institutul american de cercetare a opiniei publice, arata ca angajatii care au manageri femei sunt mult mai motivati si implicati decat angajatii care au manageri barbati.
Este, insa, nevoie de timp si de multa convingere pentru ca tot mai multe femei sa fie implicate in functii de conducere. In octombrie 2014, doar 5,2% din pozitiile Topului 500 realizat de revista Fortune erau ocupate de femei. Daca comparam acest procent cu cele din anii anteriori o sa vedem un progres, insa este un drum lung pana cand tot mai multe femei vor fi lideri, iar motivatia, precum si angajamentul angajatilor va creste direct proportional cu numarul acestora.

Raspunsurile la intrebarile puse de institutul de sondare a opiniei publice Gallup confirma impactul pozitiv al leadership-ului femeilor:

– Angajatii au fost de 1,17 ori mai convinsi sa spuna ca in ultimele 7 zile au primit recunoastere sau laude de la o femeie manager.

– Angajatii au fost de 1,26 ori mai convinsi sa spuna ca Exista cineva la job care imi incurajeaza dezvoltarea profesionala. Si acea persoana este o femeie.

– Angajatii au fost de 1,29 ori mai convinsi sa spuna: In ultimele sase luni, cineva a vorbit cu mine despre progres si, da, e vorba de o femeie“.

femei lider6

Cand vine vorba de leadership, studiile arata ca angajatii prefera managerii care pun intrebari si asculta raspunsuri, implica angajatii in luarea deciziilor, analizeaza dezvoltarea profesionala a angajatilor si le pasa de ei ca persoane.

Datele arata ca femeile folosesc acest stil de conducere complex in care nu numai ca atribuie task-uri care stimuleaza talentele si pasiunile angajatilor lor, dar verifica si progresul acestora si sunt gata pregatite sa le ofere sprijin daca ceva nu este ok. Femeile in functii de conducere folosesc un stil de management modern si complex, in timp ce barbatii sunt adeptii stilului traditional de conducere. 7 din 10 de respondenti la intrebarea Ce stil de conducere adopta seful tau? atribuie stilul traditional barbatilor.

 

femei lider2

Care sunt atuurile femeilor cand vine vorba de motivarea angajatilor?

Liderii femei detin echilibrul fin dintre rezultate si relatii. De fapt, femeile detin, prin felul lor de a fi, conceptul de echilibru fin. Femeile sunt multi-tasking, citesc indicii sociale subtile si raspund la eventualele probleme inainte ca acestea sa devina chiar probleme. Acestea sunt trasaturi care au fost asociate femeilor de-a lungul timpului, fie ca lideri in afaceri, fie ca mame. Iar numarul mamelor care au devenit sustinatorii financiari ai familiei a crescut cu 40% in ultimul timp.

Barbatii, in mod natural, tind sa se concentreze asupra rezultatelor, in timp ce femeile , in mod natural, inteleg valoarea ridicata a relatiilor sociale solide. Asta nu inseamna ca femeile nu sunt orientate catre rezultate, nici ca barbatii ignora importanța relatiilor. Dar gasirea unui echilibru corect intre cele doua aspecte este o provocare dura in care femeile exceleaza, ceea ce duce la angajati implicati si motivati si, implicit, la rezultate puternice.

Femeile castiga tot mai multa vizibilitate in business si se remarca in leadership-ul organizational. Ele aduc o noua perspectiva la locul de munca care reflecta valori sociale precum diversitate, compasiune si dreptate.

Femeile rezolva creativ problemele

Pe langa nevoia de personal calificat, un business are nevoie si de perspective creative si inovative – un avantaj pe care femeile il au prin firea lor. Competitivitatea si profitabilitatea sunt tot mai mult asociate cu forta de munca, iar punctul de vedere al femeilor orientat catre angajati si catre nevoile acestora este mult apreciat pentru un business prosper.

Empatia, compasiunea, organizarea si spiritul de cultivare a valorilor sunt trasaturi valoroase ale femeilor lider. Prin integrarea laturii umane in structurile organizatorice, femeile in functii de conducere stabilesc standardul pentru inovatie. Pe langa valorificarea potentialului uman, acestea sustin si o cultura care favorizeaza concediul de maternitate si timpul flexibil de stat la birou, insa cu indeplinirea obiectivelor de munca.

femei lider4

Comunicarea eficienta stabileste succesul

Abilitatile de comunicare sunt necesare pentru cele mai multe posturi de conducere, iar femeile exceleaza in acest domeniu. Sunt obisnuite sa asculte problemele si apoi sa emita directive, asadar din start pornesc cu un atuu. Angajatii sunt astfel mult mai determinati sa indeplineasca task-urile.

 

Ti-a placut articolul? Citeste si despre 5 femei lider de succes

 

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *