De ce prefera recrutorii candidatii pasivi
Sunt acei candidati care sunt buni specialisti intr-un anumit domeniu, au un loc de munca bun intr-o companie recunoscuta pe piata muncii si sunt deschisi unei oportunitati si mai bune daca recrutorul ii convinge. In aceast faza, HR-ul trebuie sa-si foloseasca skill-urile de negociere, persuasiune si vanzari pentru a atrage candidatul pasiv.
Din experinta agentiei de recrutare ABC Human Capital, putem spune ca anunturile nu functioneaza intotdeauna. Primim sute de CV-uri lunar si am observat ca unii specialisti nu aplica pro-activ decat foarte rar. Pentru job-uri care cer experienta nisata cele mai eficiente sunt recomandarile si head hunting-ul.
1. Candidatii pasivi sunt valorosi, au o abordare foarte serioasa pentru cariera si job-ul lor. Isi gasesc cu usurinta un job nou inainte de a-si da demisia de la locul de munca actual sau sunt foarte atenti la ceea ce se intampla in companie si gasesc oportunitati profesionale pentru care se pliaza. Sunt oamenii proactivi prin felul lor de a fi, iar proactivitatea se vede si in rezultatele lor profesionale.
2. Inca strang experienta la job-ul si in industria in care activeaza
Pe o piata a muncii in care ne confruntam adesea cu aplicari din partea unor candidati care au 6 luni sau un an de experienta si deja vor sa-si schimbe job-ul, candidatii pasivi fac diferenta: arata stabilitate si expertiza. Sunt preferati mai ales in domenii precum tehnologia informatiei.
3. Nu sunt in discutii cu alti recrutori asa ca specialistii HR pot gandi un speech convingator de abordare. Cea mai eficienta strategie care atrage orice candidat pasiv incepe cu o prezentare scurta a companiei (chiar daca umele acesteia confidential pentru inceput, se pot specifica date despre numarul de angajati, pietele pe care activeaza, produse). Urmeaza prezentarea job-ului, a motivelor pentru care persoana este potrivita, precum si a beneficiilor pe care aceasta le va avea. In agentia ABC Human Capital, am avut si cazuri in care specialistii abordati nu au fost interesati pe moment de job-ul oferit, dar au solicitat ajutorul agentiei in momentul in care erau candidati activi.
In ce domenii sunt vanati angajatii pasivi: in special in IT, dar si pentru pozitii de middle si top management. Facem des head hunting pentru pozitii cu un grad inalt de specializare pe o industrie: cum ar fi category manager pe lactate, unde se doresc candidati care vin de pe aceeasi pozitie; Marketing Manager pentru FMCG care sa vina din companii cu brand-uri proprii, branch manager pentru materiale de constructii, category manager pe HoReCa, ingineri optometristi, medici.
Metode de a-i atrage: Prin postarea job-urilor pe LinkedIn si prin trimiterea de mesaje prin aceasta retea profesionala. Conform datelor oferite de LinkedIn, 30% dintre useri vizualizeaza ofertele de munca, desi au un job stabil si satisfacator. 1 din 5 useri spune ca au fost atras de recrutori cu o pozitie ofertanta pentru care nu a aplicat vreodata. Avantajul unui profil bine updatat pe LinkedIn este accesul la un job care poate nu a fost foarte promovat in online pentru ca este foarte targetat. De asemenea pentru identificarea candidatilor pasivi, folosim si baza de date interna unde exista si specificatii pentru candidatii care s-au evidentiat de-a lungul timpului.
Ca agentie de recrutare, pentru atragerea candidatilor pasivi, Â investim si in imaginea online. De exemplu, pe site avem rubrica de Testimoniale cu referinte din partea companiilor, precum si din partea candidatilor. Suntem activi si pe retele de socializare, mizand pe interactiunea cu publicul tinta. De asemenea, din cauza programului destul de aglomerat al managerilor, permitem sustinerea interviurilor prin Skype seara sau dimineata.
Candidat pasiv! Cum ma pot evidentia?
– Creeaza conexiuni pe Linkedin cu recrutorii! Este posibil ca atunci cand te adauga in reteaua lor sa nu aiba un post disponibil, dar vor retine profilul tau mai ales pentru job-urile nisate.
– Comunica prietenilor care lucreaza in diferite companii ca esti interesat de un anumit post! Cand va aparea o astfel de pozitie nu vor ezita sa te recomande.
Ti-a placut articolul? Citeste si despre Cat de important este feedback-ul din partea candidatilor in agentii de recrutare
De Steluta Nastase