De ce România rămâne o destinație preferată pentru outsourcing și în 2017?

De ce România rămâne o destinație preferată pentru outsourcing și în 2017?

outsourcing

Sursa foto

Conceptul de outsourcing se referă strict la transferul proceselor operaționale din cadrul unei companii către un furnizor extern specializat. Referindu-ne la acest aspect, România a reușit să își creeze imaginea unei locații atractive pentru investiții în outsourcing, fie că vorbim aici de BPO (Business Processes Outsourcing), ITO (Information Technology Outsourcing) sau SSC (Shared Service Centers).

Ultimele statistici clasează România pe poziția a 13-a ca destinație de outsourcing la nivel mondial în anul 2016, în condițiile în care a găzduit peste 100.000 din totalul de 600.000 de angajați care aparțin acestei industrii din Europa Centrală și de Est. Principalele sectoare ce au fost deservite și pe care și-au concentrat atenția marii investitori sunt: IT, HR, Financiar – Contabilitate, Logistică și Achiziții, Marketing Online și Call Center.

Statisticile spun clar că țara noastră are toate șansele să rămână în continuare în topul preferințelor investitorilor străini și în anul 2017 și există cel puțin 4 motive pentru ca acest lucru să se adeverească:

Angajați foarte bine pregătiți

În esență, outsourcingul permite companiilor să se concentreze pe activitățile pe care le pot îndeplini cu ușurință prin intermediul resurselor interne, în timp ce beneficiază de serviciile oferite de furnizori externi.  Astfel, procesul operațional devine mai eficient, la costuri mici de operare.

Per ansamblu, dacă este să analizăm interesul investitorilor străini pentru România, acesta provine din calitatea serviciilor livrate, observată în special pe piaţa românească de IT. Dacă în urmă cu 5-10 ani, România se remarca mai ales prin costurile reduse, acum calitatea serviciilor oferite a crescut considerabil odată cu expansiunea accelerată a afacerilor.

Piața a devenit din ce în ce mai competitivă datorită companiilor care livrează soluții la standarde înalte, investesc masiv în forța de muncă, lucru care rezultă într-un raport bun calitate-preț. Iar potrivit estimărilor ANIS (Asociației Patronală a Industriei de Software și Servicii), cifra de afaceri a industriei IT a atins 3,6 miliarde de euro în 2016; pentru următorii 3 ani se prognozează o creștere de cel puțin 15%.

Costuri scăzute comparativ cu alte țări

Atractivitatea pieței vine și din costul scăzut al forței de muncă locale. În 2016, țara noastră a ocupat penultimul loc din Uniunea Europeană după nivelul salarial mediu lunar, în valoare de 463 de euro. De exemplu, în sectorul IT, dacă o companie multinațională din domeniu oferă românilor pentru un post de Junior Software Developer un salariu de aproximativ 1.000 de euro, în țări precum Suedia, Danemarca sau Norvegia, salariile primite pentru același post pot depăși 5.000 de euro pe lună.

Multitudinea limbilor străine vorbite

Companiile caută în special persoane care cunosc limbile străine vorbite de partenerii lor de afaceri. În România se vorbesc în total 24 de limbi la nivel avansat, care aduc angajaților salarii pe măsură, comparativ cu media țării. De exemplu, angajaților din call centere, care cunosc limbi străine precum franceza sau spaniola, pe posturi de junior, li se acordă salarii lunare în valoare de aproximativ 600 euro.

Preocuparea pentru studierea de limbi străine se vede și în mediul universitar. Ca punct de referință, în 2016, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București s-au inscris 1.700 de candidați, ceea ce a generat o concurență de 76 de înscriși pe loc. Cele mai căutate limbi la specializarea Limbă și Literatură au fost italiana, portugheza, rusa, japoneza, araba și neogreaca, cu o concurență între 25 și 6 candidați pe loc.

Viteza conexiunii la Internet și focusul pe noile tehnologii

Pe lângă aceste considerente, merită menționată și viteza conexiunii la Internet, un alt factor important care poate influența o companie să-și externalizeze serviciile în România. Potrivit celor mai recente studii, țara noastră se plasează pe locul 10 la nivel mondial în funcție de viteza Internetului. Stăm bine și la capitolul adaptare la ultimele tehnologii și a metodologiilor de lucru, ceea ce sporește încrederea în serviciile noastre.

Se preconizează că sectorul românesc de outsourcing va crește anual cu aproximativ 20%. Până în 2020 ne așteptăm că va avea 150.000 de angajați și că va reprezenta aproximativ 4-5% din PIB. Prin urmare, România deține toate prerogativele pentru a-și consolida locul în contextul outsourcingului mondial.

 

Articol semnat de Ionela Puf, Online Media Manager pentru OutsourcingPortal.ro

Platforma OutsourcingPortal.ro, construită cu scopul sprijinirii jucătorilor din domeniu, impulsionează creşterea întregii industrii de outsourcing și ajută companiile româneşti să se afirme pe pieţele internaţionale. Dorim să creăm o comunitate online puternică, formată din companii care oferă servicii de externalizare și cărora le punem la dispoziție instrumentele potrivite pentru a pătrunde pe noi piețe și pentru a-și consolida poziția locală.

 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *