Ghid practic pentru a angaja firme de recrutare

Gasirea angajatilor potriviti este o provocare pentru orice companie si poate fi o activitate extrem de dificila si consumatoare de timp. Exista situatii in care costurile de resurse umane interne se pot dovedi foarte mari, iar organizatiile iau in considerare sa foloseasca serviiciile unei firme de recrutare.

firme de recrutare

sursa foto: theglobeandmail.com


Cand este oportun pentru a apela la serviciile de recrutare:

1. Angajatii companiei nu au suficient timp pentru a recruta pentru joburile active.

2. Job-ul este foarte specific si sunt probleme in gasirea candidatului potrivit.

3. Managerii vor un ROI mare de la noul angajat asa ca sunt in cautarea unui ajutor de specialitate care sa le garanteze ca in echipa va veni cel mai bun specialist.

4. Anuntul a fost publicat, dar nu exista suficiente aplicari.

5. In interiorul companiei nu exista o persoana de HR, iar externalizarea angajarilor este mai rentabila decat internalizarea.

Recomandari
Cere recoamndari despre firma de recrutare la care apelezi. Citeste referinte online despre ea si ai in vedere, ca manager, indicatorii profesionalismului: unul dintre acestia este ca agentia sa fie listata pe prima pagina in cautari precum: “firme de recrutare”. Stabileste o intalnire cu managerul HR pentru a vedea modul de prezentare si pentru a te decide daca serviciile sunt potrivite pentru nevoile companiei.

Taxe firme de recrutare
In general, vei plati exact pentru ce servicii ai solicitat in cadrul unei firme de recrutare. Se percepe un avans, de obicei, intre 15 si 25%, apoi incepe recrutarea propriu zisa, iar la prezentarea listei scurte va trebui sa platesti, ca angajator, un alt procent din suma stabilita. Restul sumei se plateste la semnarea ofertei de angajare. Exista si firme de recrutare care prefera sa fie platite in functie de succesul proiectului sau care isi impart suma finala in avans si lichidare (platita in momentul in care candidatul se angajeaza).

Avantajele apelarii la firme de recrutare:

Atunci cand vei plati in avans pentru head hunting, firma va fi mai obligata sa lucreze pe cont si sa prioritizeze joburile pe care compania le are active.

– Exista avantajul de a lucra cu mai multe firme de recrutare specializate pe recrutari in anumite domenii. Acestea au baze de date bine puse la punct la care apeleaza in care nu exista aplicari la job.

Compania beneficiaza de expertiza specialistilor HR contractati care depaseste cu mult resursele din departamentele HR. Acestia au o viziune mai larga asupra locurilor de munca, precum si asupra tendintelor ocuparii fortei de munca.

– Costurile sunt mai mici decat pentru angajarea unui specialist HR in interiorul companiei. Compania economiseste costurile de recrutare si testare a candidatului pentru pozitia de HR specialist, precum si taxele la stat pe care le-ar plati pentru acesta. Plata firmei de recrutare poate fi echivalata cu unul sau mai multe salarii ale angajatului.

Networking – Firmele de recrutare au baze de date cu CV-uri si au testat deja candidati care din diverse motive nu au fost potriviti pentru un anumit post. Acestia pot fi potriviti pentru joburile pe care compania le are deschise acum.

Retentie – Referintele pe care le-ai obtinut despre firma de recrutare sunt cartea de vizita a acesteia. Cei mai buni specialisti HR se mandresc cu rate mari de retentie a candidatilor pe care companiile ii angajeaza, sporind astfel profitul si cifra de afaceri a companiei.

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *