In ce conditii sa te intorci la fostul job

Atras de perspective frumoase promise de noul angajator, ti-ai dat demisia, insa schimbarea nu a fost tocmai ceea ce asteptai. Fie ai gasit un colectiv neprietenos, fie promisiunile salariale nu au fost respectate. Un lucru e clar: era mai bine la fostul job unde aveai o siguranta financiara si te integrasei perfect in echipa. Dar cum sa te intorci? Sa renunti la stima de sine si sa spui fostului sef ca nu-ti este tocmai bine? Secretul sta in curaj si in comunicare.

te intorci la fostul job1

In urma cu ceva timp am primit un e-mail in care un fost partener de business anunta ca isi va schimba job-ul, oferind noile date de contact. Nu mica mi-a fost mirarea cand dupa o luna a revenit cu un nou e-mail in care anunta ca s-a intors la fostul job. L-am intrebat cum a reusit si raspunsul a fost usor previzibil. Lucreaza in vanzari si nu a ezitat sa comunice, sa negocieze si sa fie deschis pentru a-si atinge scopul de a avea un job de care sa fie multumit, chiar daca acesta era fostul job. Prin urmare secretul reusitei sta in a te pune in valoare, in a fi un om de vanzari pentru propria persoana.

In agentia de recrutare, adesea, intalnim candidati carora le pare rau pentru mutarile bruste in cariera, atrasi fiind de bani sau de statut. Insa aceste aspecte nu reprezinta intotdeauna totul, multi dintre candidati descopera ca trebuie sa lucreze peste program sau in weekend-uri si, mai presus de acestea, realizeaza ca au nevoie de un echilibru cariera-viata personala.
Aceste situatii sunt frecvente pentru ca multi dintre candidati nu pun toate intrebarile necesare pentru a-si contura o parere despre angajatori inca din timpul procesului de recrutare sau nu fac un research despre companie pentru a vedea daca aceasta este ceea ce vor.

Sfatul este sa nu iei decizii impulsive si sa cantaresti ce te nemultumeste la noul job. Inceputul este o schimbare: un nou mediu de lucru, noi oameni, noi task-uri si responsabilitati. Ai nevoie de minim 3 luni ca sa te obisnuiesti cat este si perioada de proba. Nu te grabi sa iei o decizie inainte de aceastaa perioada pentru ca lucrurile au nevoie de timp pentru a se aseza. Daca in maxim 6 luni nu simti ca te-ai adaptat si ai nemultumiri salariale, profesionale, specialistii HR chiar te sfatuiesc sa-ti cauti un nou job si chiar sa iei in considerare fostul job.

Pe de alta parte, gandeste-te ce te-a nemultumit la fostul job si in ce conditii te-ai intoarce? Care au fost avantajele, care au fost dezavantajele?

Se spune ca odata ce ai plecat de la un job, nu trebuie sa te mai intorci, dar adesea aceasta atitudine este doar o superstitie. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa tii cont de factorii obiectivi care contribuie la starea ta de bine.

te intorci la fostul job

Iata care sunt cele mai potrivite atitudini pentru a reveni la fostul job:

– Mentine o buna legatura cu fostul angajator si cu fostii colegi pentru a fi mereu informat despre statusul job-urilor si al recrutarilor. Astfel poti sa-ti depui CV-ul la momentul oportun si chiar sa-i flatezi printr-un e-mail in care sa mentionezi ce ai apreciat in companie atunci cand ai fost angajat.

– Renunta la regrete! Atat timp cat ti-ai facut treaba cum trebuie la fostul job, nu trebuie sa ai mustrari de constiinta despre ce o sa zica lumea despre tine in cazul in care te vei intoarce. Misiunea ta este sa-ti faci treaba la fel de bine ca inainte si sa ai rezultate.

– Realizeaza o lista cu aspecte pozitive. Pe una dintre coloane mentioneaza lucrurile bune de la fostul job, pe cealalta lucrurile bune de la actualul job. Daca ai avut parte de mai multe lucruri bune la fostul job, e cazul sa iei in considerare revenirea.

– Inainte de a-ti depune CV-ul la fostul loc de munca, intereseaza-te care sunt termenii si conditiile pentru persoanele care au plecat din companie si vor sa se intoarca.

– Trimite un e-mail fostului sef in care sa mentionezi ca lucrurile nu sunt chiar asa cum te asteptai la actualul job si acum iti cauti un nou job. In cazul in care exista deschidere si din partea companiei, ambele parti ar avea de castigat.

– Vorbeste cu fostul sef si concentreaza discutia pe doua abordari: valoarea pe care o poti aduce companiei, avand in vedere experienta acumulata si nemultumirile care in trecut te-au determinat sa renunti la job. Pentru ca noua colaborare sa fie una constructiva si pe termen lung este nevoie de o schimbare la nivel de task-uri, salariu, sistem de motivatii. Premisele unei bune colaborari constau in a scoate in evidenta avantajele care te determina sa te intorci: increderea in companie si in respectarea contractului, salariul bun si virat la timp, echilibrul cariera-viata persoanala, mediul de lucru friendly, posibilitatile de avansare profesionala.

– Managerul este cel care te-a contactat pentru a reveni la fostul job. In aceeasta situatie esti in castig, managerul este dispus sa-ti ofere mai multe avantaje decat inainte pentru ca a constientizat valoarea ta profesionala. Recomandarea este sa profiti de aceasta oportunitate.

– Managementul s-a schimbat, situatia este mult mai buna acum. In aceste conditii te poti intoarce fara griji, experienta ta in companie si cunoasterea domeniului fiind apreciata si rasplatita adecvat.

– Esti dispus sa investesti pe termen lung in job-ul la fosta companie unde ai lucrat. In momentul in care decizi sa te intorci la fostul job trebuie sa fii convins ca aceasta decizie va fi pe termen cat mai lung. Daca dupa un an te hotarasti din nou sa pleci, relatiile tale si seriozitatea ta vor fi puse la indoiala de angajator.

Ti-a placut articolul? Citeste si despre 5 semne ca esti supracalificat pentru un job. 

Distribuie în social media

Author: admin

2 Comments

  1. Doresc sa ma intorc la vechiul job pentru ca am fost multumit de felu cum am fost inteles si este singurul job care m-am atasat foarte mult de colegi si manageri va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru a primi jobul inapoi ce trebuie sa completez ca nu inteleg unde si cum sa fac mai ales ca jobul este in UK

    Post a Reply
    • Buna ziua,

      Va multumim pentru mesaj. Articolul nostru este informativ si nu ne ocupam de reincadrarea personalului la fostul job. Ce va putem sugera este sa luati legatura cu fostii sefi si sa le comunicati intentia dvs.

      Va dorim mult succes!

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *