5 semne ca esti supra calificat pentru un job
In folderul To Do de la birou ai numai task-uri plictisitoare, iar pe e-mail vin numai sarcini pe care le-ar putea face chiar si un angajat fara calificare si facultate? E primul semn ca esti supra calificat pentru job-ul actual.
Afla ca nu esti singurul angajat din lume in aceasta postura. Un studiu al platformei americane de recrutare Jobvite arata ca 36% din 700 de angajati considera ca sunt supra calificati pentru jobul actual. 3 sferturi dintre acestia sunt in cautarea unui loc de munca care sa se potriveasca cu skill-urile si calificarea lor, sa le ofere ascensiune in cariera si satisfactii financiare.
De ce ne confruntam cu angajati supra calificati? Pentru ca piata fortei de munca este mai putin ofertanta pe anumite domenii sau, din contra, competitia acerba isi spune cuvantul. In unele cazuri, zona geografica nu este foarte ofertanta in locuri de munca pe anumite specializari, iar candidatii sunt nevoiti sa ocupe pozitii de nivel inferior doar pentru a avea un loc de munca. In general, tinerii absolventi de facultate sau studentii care aleg posturi de vanzator, operator call center sunt supracalificati. Este si cazul persoanelor de peste 45-50 de ani ale caror profesii nu mai au cautare.
1. Cauti mereu ceva mai mult de lucru decat ti se da. Daca termini in mod regulat munca ta si mergi sa-l intrebi pe seful tau ce altceva mai poti face sau gasesti ceva ce trebuie facut si chiar il faci desi nu intra in atributiile tale, este un semn clar ca esti supra calificat pentru un job. Mai mult decat atat, daca sefului nu ii pasa de ceea ce faci sau are nevoie de tine pentru cat mai multa munca inseamna ca atributiile tale sunt depasite, ca te pricepi in orice situatie si poti sa candidezi cu succes pentru un alt job unde sa fii apreciat.
2. Esti mereu plictisit. Exista cateva semne comune care arata ca esti supra calificat: plictiseala senzatia ca nu esti solicitat la adevarata ta valoare sau ca nu ai parte de provocari la job. Incearca sa-ti dai seama de ce te plictisesti. Daca poti să faci un lucru 100% cu ochii inchisi si cu o mana la spate sau daca nu iti place ceea ce faci si consideri task-urile plictisitoare fata de ceea ce inveti la un workshop de specialiate in domeniul tau – este clar ca esti potrivit pentru un loc de munca mult mai bun.
3. Stii mai multe decat seful tau. Faci drumuri dese in biroul sefului pentru a-l ajuta sa deschida anumite documente sau sa inteleaga anumite contracte? Mai mult decat atat trebuie sa-i explici in ce consta un anumit serviciu pentru a se prezenta onorabil in fata clientului? Este un alt semn clar ca esti supra calificat. Daca colegii de birou te recunosc pentru skill-urile tale si vin la tine pentru un sfat in loc sa mearga la superiorul tau, sigur esti un lider si un specialist bun care merita mai multa apreciere.
4. Performantele tale sunt superioare fata de cele ale colegilor. La actualul loc de munca este usor sa masori rezultatele? Performantele tale din vanzari, online marketing sau client service le depasesc pe cele ale colegilor care au avut aceleasi obiective ca si tine? In acest caz te poti gandi serios sa vorbesti mai intai cu managerii pentru ca rezultatele tale sa fi valorificate printr-o functie superioara colegilor si in avantaje materiale in concordanta cu ceea ce realizezi. Mai mult decat atat, cere provocari noi!
5. Nu inveti nimic nou. Ai fost angajat intr-o anumita functie si specializare pentru ca ai potentialul de a face bine, nu pentru ca stii totul despre domeniul in care activezi. Daca formarea profesionala este 0 la actualul loc de munca, iar cursurile de specialitate sunt un subiect tabu si esti nevoit sa participi la astfel de cursuri din proprie initiativa din bugetul personal, e momentul sa-ti reconsideri jobul.
Ti-a placut articolul? Citeste si despre Cum sa fiu fericit la job. 10 tips-uri care te fac sa zambesti.Â
De Steluta Nastase