Internship platit Vs. Internship neplatit. Ce prefera absolventii de facultate

Tot mai multe anunturi de internship-uri suna cam asa: Cautam un intern creativ, student sau masterand, cu abilitati de comunicare si lucru in echipa care sa ofere suport echipei de PR/marketing/sales; sa realizeze materialele de comunicare, newsletterul, traduceri, raportari, research. Internship-ul este pe o perioada de 3 luni cu posibilitatea de angajare.

 

internship platit

sursa foto: midwestpermaculture.com

Internship platit Vs. Internship neplatit. Ce prefera absolventii de facultate:

In agentiile de recrutare si pe site-urile de job-uri, cele mai multe aplicari vin pentru internship-urile platite, studentii sau absolventii de masterat cautand internship-uri in cadrul unor agentii/companii importante, un salariu pe masura si un loc de munca asigurat la finalul internship-ului. Multi sunt interesati sa obtina experienta si se simt mai motivati daca sunt recompensati financiar.

Printre avantajele aplicarii la un post de internship, se numara criteriile de selectie mai putin rigide decat in cazul job-urilor, in selectarea candidatilor fiind definitorii rezultatele scolare, voluntariatul, premiile la concursurile si olimpiadele universitare, precum si atitudinea proactiva si creativitatea. Agentiile si marile companii prefera internii pentru ca au ocazia de a-i forma de la 0 in spiritul companiei, iar cei care se adapteaza si sunt foarte talentati devin si angajati.

Daca internship-ul este platit sau nu, depinde de companie, de politica financiara și de cultura acesteia fata de angajati. In cele mai bune cazuri, un internship este platit cu 1000 lei/luna, dar exista si companii care au alta strategie: ofera diverse beneficii internilor cum ar fi: masa de la pranz, o remuneratie minima de 400-500 lei sau cadouri constand in produse din partea clientilor. Partea pozitiva este ca in urma internship-ului inveti multe lucruri care se vor transforma in bani la primul job.

Subiectul internship-urilor este larg dezbatut si pe grupurile de job-uri de pe Facebook, unde membrii care au fost interni spun ca nu merita sa te implici intr-un internship neplatit si sunt de parere ca nu ar trebui sa stai mai mult de 2 luni intr-un astfel de program neplatit daca perspectivele nu sunt dintre cele mai optimiste. Tot aici poti afla referinte despre angajatorii care recruteaza si diverse insight-uri despre atmosfera din companii/agentii pentru a sti in ce merita sa investesti timp si energie.

Internship-ul neplatit, o forma de discrinamare sociala in UE
La inceputul anului 2014, Forumul European al Tineretului impreuna cu Uniunea Studentilor Europeni (ESU) au publicat o scrisoare deschisa catre cinci universitati din Marea Britanie, solicitand acestora sa ia pozitie impotriva stagiilor neplatite si sa refuze promovarea acestor tipuri de stagii. Tinerii nu ar trebui sa lucreze pe gratis, ca și conditie pentru ca pe viitor sa obtina un job platit. Forumul European al Tineretului si ESU considera ca stagiile pot oferi o experienta foarte valoroasa pentru tinerii aflati in proces de trecere de la mediul universitar la piata fortei de munca. Cu toate acestea, anumite criterii de calitate trebuie sa fie respectate pentru ca aceasta experienta sa fie utila, corecta si accesibila pentru toti tinerii. Unele stagii fac parte din educatie si sunt o experienta de formare integrala, dar pentru cele care au loc in afara mediului universitar, remuneratia este vitala. Forumul European al Tineretului si Uniunea Studentilor Europeni atrag atentia ca stagiile neplatite sunt o forma de discriminare sociala. Stagiarii trebuie sa fie platiti pentru munca pe care o desfasoara pe parcursul unui stagiu de practica in scopul de a se asigura ca toti tinerii, indiferent de originea lor sociala si financiara pot avea acces la o astfel de experienta. Remunerarea nu trebuie să fie sub salariul minim la nivel national care, in Romania, in 2014 este de 850 de lei brut.

Angajat entry-level, nu intern
Exista si agentii care exclud ideea unui internship din motive de confidentialitate fata de clienți, acestea apreciind ca pot cere confidentialitate si loialitate numai daca au un contract cu o persoana si o platesc pentru munca prestata. Aceste agentii au posturi de entry level bine definite deschise pentru absolventii de facultate care nu au experienta si selecteaza candidatii care sunt pasionati de domeniu, stapanesc bine limba romana si engleza si dovedesc atitudine proactiva.

Citeste si despre Internship la Google. 

 

De Steluta Nastase

Distribuie în social media

Author: Admin

Adaptam cu succes noile tendinte din domeniul Resurselor Umane si utilizam creativ oportunitatile pe care le ofera mediul economic pentru atingerea target-urilor comerciale si de comunicare ale partenerilor nostri. Activitatea noastra se traduce in solutii inteligente bazate pe baze de date complete si complexe, aplicatii web, portaluri de informare si socializare, baterii de teste concepute si implementate impreuna cu fiecare dintre parteneri, campanii de marketing online si headhunting.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *