GHID Complet pentru interviu de angajare: intrebari, raspunsuri, ce sa spui & ce sa faci la interviu

GHID Complet pentru interviu de angajare: intrebari, raspunsuri, ce sa spui & ce sa faci la interviu 

Interviu de angajare

GHID Complet pentru interviu de angajare

Atunci cand esti in cautarea unui loc de munca, unul dintre lucrurile carora le acorzi foarte multa atentie este CV-ul. Construit in mod corect, cu detalii care sa capteze atentia, un CV te poate propulsa pe lista scurta a persoanelor care ajung sa sustina interviul de angajare.

Interviul de angajare ne sperie uneori, pentru ca poate fi destul de greu sa anticipezi intrebarile puse in timpul unui astfel de dialog si mai mult decat atat, este greu sa gasesti raspunsurile potrivite.

Jobul potrivit e la un click distanta.

Totusi, in general companiile cauta unele raspunsuri specifice, pentru ca exista indicatori in discursul tau care pot reflecta anumite abilitati de logica, gandire sau analiza, pe care angajatorii le cauta la persoanele care se prezinta la interviu. Discutam despre acestea in acest ghid, pentru ca tu sa poti trece cu brio de orice interviu de angajare.

Tipuri de intrebari la interviul de angajare:

Interviul de angajare este structurat astfel incat intervievatorul sa poata observa diferite aspecte in timpul interactiunii cu tine. Astfel, vei primi o serie de intrebari la care tu va trebui sa raspunzi, asa ca iata cateva dintre acestea.

Intrebari situationale la interviul de angajare

Acestea sunt in general unele dintre cele mai temute intrebari la un interviu de angajare si, in ciuda faptului ca vei primi asigurari cum ca nu exista raspunsuri gresite sau corecte, tu ar trebui sa fii foarte atent la raspunsuri, pentru ca acestea pot reflecta o parte din capacitatea ta de decizie si pot indica un anumit nivel de stabilitate si respect.

Cele mai comune intrebari situationale sunt:

  • De ce ai decis sa renunti la ultimul loc de munca?
  • Ce te-a impiedicat sa urmezi cursurile unui masterat sau alte cursuri de specializare?
  • Care crezi ca sunt neajunsurile in pregatirea ta?
  • De ce crezi ca ai fost disponibilizat?

Intrebari  comportamentale la interviul de angajare

Intrebari dificile interviue

Sursa: Wall-Street.ro

Aceste tipuri de intrebari sunt menite sa aduca lumina in ceea ce priveste modul in care te-ai putea descurca in situatii complexe, in care este nevoie de putere decizionala si de prezenta de spirit:

  • Cum te-ai descurcat in una dintre situatiile tensionate cu clientii?
  • Cum ai gestionat o situatie in care a fost nevoie sa iti arati abilitatile de lider?
  • Cum performezi sub presiune?

Intrebari capcana la interviul de angajare

Desigur, cele mai temute intrebari la interviul de angajare sunt intrebarile capcana, adica acele intrebari imbracate in explicatii aparent banale, dar care pot reflecta detalii interesante despre tine si despre comportamentul tau.

  • Te simteai implinit financiar la vechiul loc de munca?
  • Care era relatia de munca cu sefii?
  • Cati ani ai lucrat la fostul loc de munca si care erau raspunderile versus asteptarile financiare?

Ce sa spui la un interviu de angajare – GHID de intrebari si raspunsuri

La un interviu de angajare vor exista destul de multe intrebari, asa ca este recomandat sa fii atent la raspunsurile pe care le oferi. Pe unele dintre acestea le poti pregati in avans, pentru ca interviurile sunt structurate, in general, dupa un tipar comun.

Intrebari interviu Elon Musk

Sursa foto: Wall-Street.ro

Spune-ne ceva despre tine

La aceasta intrebare ar putea parea usor de raspuns, insa trebuie sa ai in vedere faptul ca angajatorul nu iti este confident, asa ca pastreaza raspunsurile personale pentru tine. Alege in schimb sa iti construiesti in avans un mic discurs de prezentare, in care sa incluzi cateva date importante.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane:

Angajatorul va urmari intotdeauna un raspuns sub forma de pitch, in care spui, pe scurt, cine esti, ce experienta ai, ce realizari ai si de ce iti place munca ta.

Raspuns recomandat:

Numele meu este……… si lucrez ca grafician de 3 ani. Am lucrat de-a lungul timpului pentru compania…………….si pentru compania ………………. . Am studiat cursurile Facultatii de Desen si mi-am perfectionat abilitatile prin cursuri speciale. Ma descurc sa lucrez cu o multitudine de tool-uri de design si cred ca acolo unde inca nu stiu lucruri, acestea se pot invata prin studiu sustinut.

Ce sa NU raspunzi:

Hei, sunt………………….. si imi place muzica, imi place sa ma distrez, imi place sa fac poze si sa le postez. Ma descurc in orice situatie, chiar dimineata am gestionat conflictele dintre cei doi copii ai mei. Asadar sunt o persoana care poate rezolva orice situatie.

Ce hobby-uri/pasiuni ai?

Cu siguranta te-ai gandit la faptul ca angajatorii nu sunt direct interesati de hobby-urile tale. In definitiv munca e munca si nu se amesteca cu lucrurile personale. Si totusi, in cadrul interviului apare si aceasta intrebare, asa ca fii pregatit sa raspunzi in mod corect.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane:

Angajatorul va urmari sa vada usurinta cu care raspunzi si pasiunile care te ajuta sa evoluezi sau sa lucrezi. Hobby-urile sunt importante si adesea pot face chiar parte din locul de munca, iar angajatorul va dori sa afle care sunt hobby-urile tale, pentru a putea intelege daca esti un om creativ sau muncitor.

Raspuns recomandat:

Dincolo de munca pe care o realizez cu placere, sunt pasionat de carti/ colectionare de timbre/ sport, tehnologie etc.

Ce sa NU raspunzi:

Imi place sa ma trezesc tarziu, sa ascult muzica si sa ies cu prietenii.

De unde ai auzit de aceasta pozitie?

Cu siguranta fiecare angajator cunoaste foarte bine canalele prin care isi promoveaza locurile de munca, dar, pentru ca uneori informatia circula si in afara acestora, este nevoie de un raspuns si in acest caz.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va dori sa afle care sunt punctele comune, cum ar fi verificarea unor surse comune de informare, un cerc de cunostinte comun sau interesul tau pentru companie, prin verificarea informatiilor despre aceasta.

Raspuns recomandat:

Urmaream compania de ceva vreme si am considerat ca este o oportunitate extraordinara sa aplic pentru postul de………………., mai ales ca se potriveste foarte bine cu nivelul meu de experienta.

Sau

Am aflat de aceasta pozitie de la colegul meu, de la compania…………….., care, cunoscand abilitatile mele, m-a incurajat sa aplic pentru acest post. Acesta a fost exact imboldul de care aveam nevoie, iar de acolo mi-am depus canditatura si am sperat sa pot avea oportunitatea de a ma afla aici.

Ce sa NU raspunzi:

Cautam joburi pe platforme de locuri de munca, am vazut anuntul si m-am hotarat sa aplic.

Sau

Am nevoie de bani si am zis sa incerc oriunde se poate.

De ce ai ales sa aplici la acest post?

Factorul decizional se vede si in cazul acestei intrebari si mai important decat atat, aici intervine si capacitatea de sinteza.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va avea in vedere ideea de a urmari firul logic care te-a determinat sa aplici, cu tot ce presupune acest lucru: analiza jobului, a conditiilor, a programului, a nivelului de experienta, a cerintelor si a implicatiilor ce vin din toate aceste lucruri.

Raspuns recomandat:

Dupa o analiza clara a cerintelor, cumulat cu disponibilitatea si experienta mea, am ajuns la concluzia ca postul este potrivit pentru mine si ca pot aduce valoare companiei.

Ce sa NU raspunzi:

M-am gandit ca fiind un post la o companie atat de mare va fi bine platit, asa ca am aplicat pentru job.

Sau  

M-am gandit sa aplic, desi nu am experienta, crezand ca pot invata din mers.

Sau

Am auzit ca sunt multe zile libere/ salarii mari/ concedii platite/ alte facilitati si am aplicat pentru job.

Care sunt calitatile tale?

Calitatile unui angajat nu fac referire la aspectul fizic, ci la abilitatile care, corelate cu job-ul, pot ajuta la cresterea compaiei si la pastrarea unui mediu de lucru favorabil.

 

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va dori sa afle calitatile care te recomanda conform cerintele serviciului, asa ca ar trebui sa le deosebesti de calitatile uzuale care ti-ar veni prima data in minte.  

 

Raspuns recomandat:

Cred ca una dintre calitatile mele este aceea ca sunt creativ si imi place sa imi pun amprenta asupra proiectelor asupra carora lucrez.

Sau

Sunt perseverent/ atent la detalii/ consecvent si imi place sa gasesc solutii pentru eficientizarea proceselor de munca.

Ce sa NU raspunzi:

Cea mai mare calitate a mea este ca invat repede.

 

Care sunt punctele tale slabe?

Aceasta este in general una dintre cele mai dificile intrebari, deoarece te determina sa raspunzi sincer, lucru care poate influenta cel mai adesea selectia.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Raspunsurile la aceasta intrebare reflecta compatibilitatea respondentului cu locul de munca. Angajatorul urmareste punctele slabe si le coreleaza cu cerintele postului, in vederea stabilirii influentei pe care aceste minusuri le au in procesul de munca.

Raspuns recomandat:

Unul dintre punctele mele slabe este faptul ca sunt timid, insa am facut eforturi mari pentru a incerca sa depasesc acest inconvenient.

Ce sa NU raspunzi:

Nu suport sa primesc ordine sau sa mi se ceara sa stau peste program.

De ce ai renuntat la ultimul loc de munca?

Cu siguranta vei percepe aceasta intrebare ca fiind una capcana, insa in realitate raspunsul aici este foarte simplu.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va dori sa afle care sunt motivele pentru care ai renunta la stabilitatea unui loc de munca si de ce este nevoie pentru fidelizare.

 

Raspuns recomandat:

Am considerat ca postul dumneavoastra este o oportunitate extraordinara de crestere, o evolutie in dezvoltarea cunostintelor si aptitudinilor pe care le detin.

Ce sa NU raspunzi:

Am renuntat la vechiul loc de munca pentru ca salariul este mic, mediul de lucru nu era prietenos iar sefii aveau exigente prea mari.

Care a fost cea mai mare provocare/dificultate din cariera si cum ai rezolvat-o?

Fiecare loc de munca, oricat de simplu ar fi, presupune situatii in care este necesar sa gasesti solutii. Indiferent daca este vorba despre un client nemultumit sau despre gestionarea unor date complexe, situatiile provocatoare pot aparea in orice moment.

 

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va urmari prin raspunsul tau sa vada daca ai capacitatea de a reactiona in mod corect, daca esti proactiv si daca reusesti sa gestionezi si situatiile complexe, fara a fi nevoie de interventia sa.

 

Raspuns recomandat:

De-a lungul timpului am gestionat diferite situatii, prin gandire analitica si proactivitate. Una dintre provocarile majore a fost gestionarea si conducerea unei echipe de colegi/ muncitori, pentru o perioada de………….., iar in urma acestei provocari am reusit sa crestem scoringul companiei cu x procente.

 

Ce sa NU raspunzi:

Nu am avut provocari, in general fug de functiile cu raspundere.

Ce stii despre aceasta companie/organizatie?

Atunci cand aplici pentru un job, este important sa ai in vedere o documentare minima cu privire la compania la care depui CV-ul.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va dori in timpul unui interviu angajare sa vada interesul tau cu privire la serviciile companiei, istoric si mai ales viziune/ misiune. Pe baza acestui fapt angajatorul va putea determina si compatibilitatea dintre postul oferit si abilitatile tale.

Raspuns recomandat:

Urmaream de multa vreme performantele companiei dumneavoastra si apreciez foarte mult produsele si serviciile oferite. Pentru ca ma pasioneaza obiectul de activitate al companiei m-am documentat temeinic si am observat si alte puncte comune. Am observat, spre exemplu, ca avem aceleasi valori si acelasi tel, iar acest lucru ma determina sa imi doresc sa construiesc alaturi de compania dumneavoastra un viitor frumos.

Ce sa NU raspunzi:

Nu m-am documentat in prealabil, dar cred ca pot sa invat repede ce trebuie sa stiu.  

Ce te recomanda pentru acest job?

Una dintre cele mai interesante intrebari pentru interviul de angajare este “ce anume te recomanda pentru acest post?”. Va trebui sa faci o analiza rapida a abilitatilor tale, pentru ca nu vei putea face un intreg elogiu sau lobby in favoarea ta.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul urmareste prin aceasta intrebare sa observe atat modul de raspuns (aplicantul se lauda, nu se lauda) cat si abilitatile mentionate.

Raspuns recomandat:

Ma bucur sa ma pot prezenta in fata dumneavoastra cu un nivel de experienta care sa completeze perfect cerintele enuntate in anuntul de angajare. Va pun la dispozitie loialitatea si experienta mea, capacitatea de invatare, dar si abilitatea de a comunica eficient cu alte departamente sau companii similare, in functie de proiecte.

Ce sa NU raspunzi:

Sunt un om muncitor si fac tot posibilul sa duc munca la bun sfarsit.  

Ce rezultate ai avut la ultimul loc de munca?

Rezultatele de la ultimul loc de munca arata de fapt capacitatea ta de depasi simplele cerinte ale jobului. De aceea, este recomandat sa iti faci o analiza prealabila a acestora, pentru ca in momentul interviului sa poti fi pregatit pentru aceste intrebari.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va fi interesat de acea “extra mile” care te scoate in evidenta, de rezultatele care au imprimat un caracter de lider sau de persoana care gaseste solutii pentru a reusi sa aduca rezultate.

 

Raspuns recomandat:

De-a lungul experientei mele la ultimul loc de munca am reusit sa cresc vanzarile departamentului cu x procente.

Sau

In timpul mandatului meu am reusit sa manageriez departamentul de promovare si sa scad cheltuielile cu x procente.

sau

De-a lungul perioadei in care am lucrat in compania X, am reusit sa cresc numarul de clienti si sa cresc numarul de contracte ale firmei.

Ce sa NU raspunzi:

Realizarile mele insemnau sa repar masinile sau sa gestionez relatia cu clientii.

 

Ce te motiveaza la acest post

Pentru fiecare dintre noi un loc de munca poate inseamna lucruri diferite. Poate insemna un job mai bine platit, o stabilitate a muncii, o evolutie spre un post mai bun, dar oricare ar fi situatia, raspunsul acestei intrebari interviu angajare trebuie sa fie unul cat mai diplomat.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va fi mai putin interesat de motivatia financiara, pentru ca el va cauta sa vada lucrul care te stimuleaza in raport cu posibilitatea de a participa la evolutia companiei. 

Raspuns recomandat:

Consider ca posibilitatile de dezvoltare profesionala pe care le ofera acest job sunt suficient de motivante pentru a-mi dori sa lucrez alaturi de dumneavoastra.

Ce sa NU raspunzi:

Ma motiveaza salariul si programul de munca. De asemenea, imi doresc un job cu un colectiv placut.

Unde te vezi in 5 ani?

Dupa atatea discutii despre calitati si defecte la interviu, dupa motivatii si puncte slabe sau forte, vine si randul acestei intrebari. Simpla, dar atat de complexa in esenta sa, aceasta intrebare interviu angajare este printre cele mai comune.

 

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va dori sa vada perspectiva si capacitatea de a stabili, la nivel mental, un plan de dezvoltare personala, relationate insa de activitatea in compania in care te angajezi, ca forma de loialitate.

Raspuns recomandat:

Cinci ani sunt o perioada suficient de mare pentru a accede la pozitia de Manager/ Senior in cadrul companiei dumneavoastra. Imi doresc sa imi cresc si sa invat cat mai multe informatii si sa ajut prin experienta mea si alte persoane sau sa imi creez la randu-mi o echipa de lucru.

Ce sa NU raspunzi:

Peste cinci ani ma vad cu familie, casa, casatorit…

Care sunt asteptarile tale salariale?

Diplomatia este importanta si in cazul acestei intrebari, pentru ca suntem tentati sa verbalizam nevoile noastre de moment, calculate in functie de necesitati. Trebuie sa ai insa in vedere si volumul de munca raportat la salariu, dar si nivelul de experienta pe care il oferi.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul va urmari capacitatea de estimare corecta a nivelului de munca si a experientei, cumulate cu asteptarile salariale. Cumva, va dori sa vada daca esti o persoana cu picioarele pe pamant.

Raspuns recomandat:

Consider ca nu pot face o estimare specifica a salariului, tocmai pentru ca acesta va depinde de implicarea mea, de experienta si conditiile de lucru. Sunt convins ca in cadrul companiei dumneavoastra este recompensat corect volumul de munca si ca acesta motiveaza spre obtinerea unor rezultate cat mai bune in vederea dezvoltarii, atat a firmei in sine, cat si a angajatilor.

Ce sa NU raspunzi:

Nu cere un salariu foarte mare, mai ales daca nu ai competentele solicitate. De asemenea, nu cere un salariu foarte mic, in ideea ca asa vei obtine postul. Fa o introspectie si vezi care este salariul potrivit pentru tine, iar la interviu observa suma propusa.

 

De cand ai putea incepe?

Disponibilitatea de lucru se refera la momentul de cand ai putea sa incepi sa lucrezi. Este recomandat sa analizezi bine datele, pentru a te putea pregati pentru noua schimbare.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane:

Angajatorul va dori sa confirme faptul ca poti incepe sa lucrezi imediat si ca nu te afli in perioada contractuala cu altcineva.

Raspuns recomandat:

Consider ca as avea nevoie de cateva zile pentru a putea realiza documentatia necesara (analize, acte angajare), iar ulterior voi putea incepe sa lucrez.

Ce sa NU raspunzi:

Chiar de acum.

Ce intrebari ai despre companie/organizatie?

S-ar putea ca in timpul interviului sa apara intrebari despre companie sau despre job-ul oferit. Este recomandat sa iti notezi intrebarile pentru ca la momentul potrivit sa le poti adresa.

Ce urmareste angajatorul/specialistul in resurse umane: 

Angajatorul vrea sa se convinga de faptul ca jobul este unul care ti-a atras atentia si ca doresti sa te documentezi si mai mult despre companie, joburi sau oportunitati.

Raspuns recomandat:

Recomandarea este sa fii atent la discutie si sa pui intrebari relevante, care tin exclusiv de misiune, joburi sau posibilitati de dezvoltare.

Ce sa NU raspunzi:

Nu intreba direct cand este ziua de salariu, cand primesti concediu sau cand poti cere o marire de salariu. Iata o lista cu intrebari de la cei mai perspicace candidati aici.

Ce intrebari sa pui la un interviu?

Ajuns la final de interviu, poti adresa si alte intrebari precum:

  • cum arata o zi uzuala in companie?
  • care este mediul colegial?
  • care sunt cele mai mari provocari in companie?
  • exista o colaborare intre departamentele companiei?

 

Cum te pregatesti de interviu? 

Un interviu de angajare este o oportunitate de a te prezenta profesional, asa ca pregatirile pentru aceasta zi nu ar trebui sa lipseasca.

Ce sa faci cu o zi inainte de interviu? 

Cu cateva zile inainte de interviu ar trebui sa te documentezi cu privire la compania la care vei merge sa te prezinti. In ziua de dinaintea interviului exerseaza foarte bine raspunsurile si analizeaza-ti tinuta si pozitia corporala.

Ce sa faci in ziua interviului si la interviu?

In ziua interviului pregateste-ti hainele potrivite, decente, de preferat o tinuta office. Nu uita de CV si nici de alte acte care ti-au fost solicitate. Fii punctual si zambitor, pentru ca in definitiv acesta poate fi un pas spre o mare realizare profesionala.

In timpul interviului fii jovial, dar nu foarte prietenos ca in familie. Pune-ti abilitatile in valoare si fii sincer. Multumeste pentru oportunitate la sosire si la plecare.

Ce faci dupa interviu? 

Finalul de interviu inseamna ca poti trimite scrisoarea de multumire si ca trebuie sa astepti raspunsul oferit.

Alte recomandari utile

Cum decurge un interviu de angajare? 

Interviul de angajare este in general o discutie cu durata relativ scurta (30 de minute – maxim o ora), in care sunt adresate intrebari, sub forma unui dialog, in vederea analizarii candidatului pentru jobul dorit. Intrebarile sunt diverse si tin de reusite, aspiratii, dorinte, aptitudini sau veleitati, adica despre conlucrarea ce se poate stabili intre companie si angajat.

Cu ce trebuie sa te imbraci la un interviu? 

Cele mai cautate joburi in luna octombrie

Sursa: Pexels

Pentru ca este un moment formal, se recomanda sa adopti o tinuta office.

Cum ne prezentam la un interviu de angajare (importanta limbajului non-verbal) 

Fii elegant in miscari si mentine o postura a corpului decenta, dar nu foarte relaxata. In definitiv vrei sa pari interesat de job si nu dornic sa pleci cat mai repede. Nu gesticula excesiv, ci incearca sa fii tu insuti, pentru ca de cele mai multe ori angajatorii exact acest lucru se asteapta sa il vada.

Distribuie în social media

Author: admin

2 Comments

  1. Bună. Să zicem că am depus un CV. Cum e corect să fiu contactată pentru a mă prezenta la interviu Telefon sau Mesaj?

    Post a Reply
    • Bună ziua, Gabriela!

      Vă mulțumim pentru întrebare, ambele opțiuni sunt utilizate pentru a contacta candidații și a-i programa pentru interviuri. Fiecare agenție de recrutare poate opta pentru contactarea prin telefon sau prin intermediul e-mailului pentru a verifica disponibilitatea candidatului de a programa un interviu.

      O zi bună!

      Echipa ABC Human Capital

      Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *