Lucrul in echipa. Cum sa fii un lider placut de echipa
Lucrul in echipa si team building-urile dau viata companiei oferindu-ti sansa de a deveni mai creativ intr-un spatiu mai putin conventional. Daca esti lider, o buna intelegere a lucrului in echipa face un angajat mai eficient, mai sociabil si mai productiv decat intr-un mediu bazat pe munca individuala si manageri autoritari.
Team work, team building – toate sunt un succes atunci cand fiecare membru al echipei isi poate arata talentul si poate realiza mai mult decat intr-un mediu conventional. Dar exista doi factori importanti in construirea unei echipe de inalta performanta.
1. O echipa este eficienta daca se bucura de o diversitate de aptitudini si personalitati. Cand oamenii isi folosesc capacitatile la maximum pot compensa slabiciunile celorlalati. Pentru un lucru productiv in echipa conteaza echilibrul dintre diferitele tipuri de personalitate.
2. Eforturile echipei trebuie sa fie indreptate spre aceleasi obiective clare : obiectivele echipei. Totul se bazeaza foarte mult pe o buna comunicare in cadrul grupului si pe armonia relatiilor intre membri.
Adesea, munca in echipa nu vine de la sine, fara eforturi concentrate de team work si team building. Apar probleme mici si mari, toate de gestionat cu tact. De exemplu, personalitatile diferite in loc sa se completeze si sa se echilibreze reciproc intra in conflict, incep sa se lupte pentru autoritate si dominare in anumite domenii de expertiza.
Chiar daca obiectivele echipei sunt clare si acceptate de toata lumea, nu exista niciun consens cu privire la mijloacele de realizare a acestor obiective. Membrii echipei isi expun opiniile lor personale si muta focusul echipei in directii contradictorii. S-ar putea sa fie o lipsa de incredere si deschidere care blocheaza comunicarea si duce la dezbinarea grupului. Acesta este motivul pentru fiecare echipa are nevoie de un lider bun care este capabil sa se ocupe de toate aceste probleme de gestionare a task-urilor si de mentinere a comunicarii.
Iata cateva idei istete pentru lucrul in echipa pe care sa le pui in aplicare ca lider.
Esti membru intr-o echipa? Afla cum sa ajuti liderul!
1. Asigura-te ca obiectivele echipei sunt foarte clare si complet intelese si acceptate de catre fiecare membru.
2. Fiecare membru al echipei trebuie sa stie care sunt responsabilitatile sale pentru a preveni cat de mult posibil impunerea de autoritate intr-un mod nejustificat. De exemplu, daca doi membri ai echipei vor concura pentru a acoperi un anumit subiect, ca lider incearca sa imparti acel subiect in doua aspecte diferite si sa dai fiecarui membru responsabilitatea asupra unuia dintre ele, in conformitate cu punctele forte si inclinatiile personale ale individului.
3. Construieste o atmosfera bazata pe incredere intre membrii echipei, pe onestitate si deschidere! Fii loial ca lider daca te astepti ca acesta sa fie si raspunsul echipei!
4. Ofera membrilor echipei oportunitatea de a se cunoaste si de a petrece timp suplimentar unul cu unul intr-o atmosfera care incurajeaza comunicarea deschisa. De exemplu, este binevenit un pranz sau un joc de strategie in echipa vineri sau un team building in jurul unui foc de tabara.
5. Pentru probleme care necesita consensul echipei si angajamentul, incearca sa implici toti membrii in procesul de luare a deciziilor. De exemplu, poti adopta modelul focus grupurilor pentru a obtine idei si solutii. Fiecare membru al echipei este astfel mandru ca isi poate spune punctul de vedere. Astfel, va avea mai multa satisfactie sa participe la actiune si sa-si arate angajamentul fata de echipa.
6. Asigura-te ca nu exista blocaje de comunicare si ca toti membrii echipei sunt pe deplin informati. Chiar daca lucrati din locatii diferite, puteti mentine o comunicare eficienta prin intermediul intalnirilor on-line.
7. Fii atent la problemele personale si interpersonale! Identifica-le si ocupa-te cu atentie de gestionarea lor cu tact!
8. Nu rata oportunitatea de a spune Multumesc! pentru orice reusita a echipei. Feedback-ul da energie grupului pe care il coordonezi.
Cum poti descrie lucrul in echipa in compania unde lucrezi?