Modificari in Codul Muncii in 2014 si 2015. Noi legi intra in vigoare

Daca pana acum concediul de odihna era calculat proportional cu activitatea prestata intr-un an, in Codul Muncii updatat recent nu mai este specificat acest aspect. Vestea buna este ca in cazul incapacitatii temporare de munca nu va scadea perioada concediului de odihna anual. 2015 aduce si salarii mai mari, Ministerul Muncii a anuntat deja doua majorari pentru salariul minim.

modificari codul muncii

sursa foto: telecomsworldplc.co.uk

Iata cele mai importante modificari in Codul Muncii in 2014 si 2015:

Concediul de odihna
In articolul 145, alineatul 2 din Codul Muncii se mentioneza ca durata efectiva a concediului de odihna se stabileste in contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor de munca aplicabile. Alineatele (4) – (6) aduc o noutate care ii favorizeaza pe angajati: in stabilierea concediului de odihna, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate se considera perioade de activitate prestata. Asadar, te vei bucura de zile de concediu asa cum ti-ai planificat.

Daca concediul de risc maternal sau cel pentru ingrijirea copilului bolnav apar in timpul efectuarii concediului de odihna acesta se intrerupe, iar salariatul va efectua restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca. Daca acest lucru nu este posibil la job, zilele neefectuate vor fi reprogramate. Angajatorul este obligat sa-ti acorde concediu de odihna intr-o perioada de 18 luni dupa anul in care, ca angajat, te-ai aflat in concediu medical.
In cazul in care contractul individual de munc inceteaza, angajatorul poate compensa in bani concediul de odihna neefectuat.

Legea tichetelor de cresa
Daca decizi sa te intorci mai devreme la serviciu fara a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului (oferite pana la 2 ani), statul iti acorda, mai nou, tichete de cresa. Legea a intrat in vigoare in 2006, dar abia anul acesta a fost dat ordinul de ministru 699/2014 conform caruia parintii care au copii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani si nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului cu varsta de pana la 2 ani, pot beneficia lunar de tichete de cresa cu valoare de 430 de lei.

Cresc salariile pentru angajatii din sistemul medical
Din 1 ianuarie 2015, angajatii din cadrul sistemului public sanitar si cel de asistenta sociala vor beneficia de majorarea cu 100 lei a salariului de baza. Guvernul Romaniei a aprobat pe 4 noiembrie 2014 Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in 2015.

Salariul minim pe economie va creste in 2015
Salariul minim pe economie va creste cu peste 8% la inceputul anului viitor. Cel mai mic salariu brut va fi marit de la 900, la 975 de lei si va fi prevazut in Codul Muncii. O a doua transa de marire este planificata pentru luna iulie 2015, cand salariul minim va ajunge la 1050 de lei. Aceste mariri au fost anuntate de ministrul Muncii, Rovana Plumb in luna octombrie.

Ti-a placut articolul? Citeste si despre Cele mai ravnite job-uri in IT in 2015! 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *