Noi modificari in Codul Muncii in 2015
Pe 8 mai a a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003. Suna destul de pompos, dar aduce vesti bune. Repausul saptamanal al salariatilor care trebuie respectat ca atare, fara interpretari.
sursa foto:Â asianetindia.com
Pentru a nu lasa loc interpretarilor referitoare la cele doua zile de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica, textul din Codul Muncii a fost reformulat astfel: „repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica“. Astfel cele doua zile sunt integral libere si destinate odihnei, fara obligativitatea de a lucra cateva ore in weekend daca angajatul nu este recompensat dublu pentru ele sau cu zile libere.
Iata si alte modificari in Codul Muncii in 2015:
Pe 22 ianuarie a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003. Astfel, perioadele de incapacitate temporara de munca aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfasurata. Aceste perioade nu afecteaza numarul de zile de concediu la care ai dreptul ca salariat. In cazul in care angajatul nu si-a luat tot concediul de odihna intr-un an calendaristic, angajatorul are obligatia sa-i acorde aceste zile intr-o perioada de 18 luni, incepand din noul an. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza si zilele libere platite nu sunt incluse in concediul de odihna anual.
Tot Legea 12/2015 prevede ca absentele nemotivate de la munca si concediile fara plata sunt scazute din vechimea de munca. Singura exceptie sunt concediile fara plata pentru formare profesionala.
Salariul minim – a doua transa de crestere in luna iulie
Salariul minim brut a crescut la 1 ianuarie 2015 la 975 lei lunar, iar de la 1 iulie 2015 va fi 1050 lei lunar pentru un program complet de lucru pe luna. Potrivit Hotararii de Guvern 1091/2014 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 11 decembrie 2014 , de la 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.
Insitutul National de Statistica, citat de www.wall-street.ro anunta ca salarial mediu a crescut in luna martie cu 98 lei (5,7%), la 1.829 lei net. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in domeniul produselor farmaceutice, dar si in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, industria metalurgica, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din tutun, activitati de editare. Majorarile se explica prin premii ocazionale (trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatori), tichete de masa sau tichete cadou acordate dupa primul trimestru de lucru sau ca bonus de Paste.
La job-ul tau se respecta noile prevederi ale Codului Muncii? Asteptam exemplele tale printr-un comentariu.
Citeste si Modificari in Codul Muncii in 2014 si 2015. Noi legi intra in vigoare