PFA sau contract individual de munca?
Ca angajat te intrebi cum sa obtii venituri mai bune, sa optezi pentru un contract individual de munca sau pentru PFA? Decizia corecta o poti lua in functie de: domeniul in care lucrezi si oportunitatile care apar, tipul de venituri si gradul de colaborare pe care doresti sa il ai cu o companie:
sursa foto:Â osep-meeting.org
PFA sau contract individual de munca?
Avantaje contractul individual de munca:
– Garanteaza un venit fix
– Angajatorul iti plateste contributiile sociale (pentru sanatate, pensie, somaj)
– Ai asigurat concediul medical platit si zilele libere la nivel national
– Posibilitatea de a contracta mai usor un credit bancar
Dezavantaje contractul individual de munca
– Nu poti lucra pe mai multe proiecte, pentru mai multe companii in acelasi timp
– Salariul este mai mic decat daca ai lucra pe PFA pentru mai multe companii
– Esti conditionat de respectarea unui program de lucru la birou
PFA vine ca o alternativa extrem de convenabila daca esti calificat intr-un anumit domeniu si vrei sa incepi propria afacere. Este un mod mai accesibil de a transforma experienta si calificarile in profit real.
PFA se refera la o persoana fizica autorizata care desfasoara activitati economice. In acest scop, trebuie sa depui o cerere specifica la Registrul Comertului din zona unde locuiesti, copia dupa actul de identitate, alaturi de actele de studii si dovezi care sa ateste experienta/calificarile in domeniul vizat. Pentru a te incadra pentru PFA trebuie sa ai peste 18 ani, un sediu social, documentele care atesta drepturile de folosinta asupra sediului si un cazier fiscal in regula.
Avantaje PFA
– Persoana fizica autorizata poate colabora cu mai multe persoane fizice autorizate care detin intreprinderi individuale sau cu reprezentanti ale unor afaceri de familie sau alte persoane fizice sau juridice. Colaborarea cu mai multe SRL-uri sau persoane fizice autorizate aduce si venituri mai mari decat cele din contractul individual de munca.
– Activitatile economice pot fi efectuate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru antreprenoriat / libera initiativa. Dispozitiile se aplica in activitati reglementate de Codul CAEN – clasificarea activitatilor economice la nivel national.
– Raporturile care se stabilesc intre o societate si un P.F.A. nu sunt raporturi specifice unui contract individual de munca, cu drepturile si obligatiile ce decurg dintr-un astfel de contract. Persoana fizica autorizata nu are calitatea de angajat al societatii comerciale respective, activitatea sa desfasurandu-se in baza unui contract de colaborare.
Dezavantaje PFA
– Poti alege doar codurile CAEN raportate la activitatea in care se doreste autorizarea PFA-ului; nu in orice domeniu poti functiona ca PFA.
– Trebuie sa te preocupi personal de plata impozitului de 16% din venitul net, de contributia de 31,3% pentru pensie si contributia de 5,5% pentru sanatate. Acestea trebuie platite trimestrial din venitul declarat de catre PFA, al carui cuantum trebuie sa fie de minimum 35% din salariul mediu brut pe economie, stabilit in 2014 la 2.298 de lei. Acestea trebuie platite chiar si daca nu realizezi venituri intr-un an.
– Impozitul se realizeaza asupra venitului net, nu asupra profitului.
– Raspunzi cu averea personala in fata creditorilor in situatia in care nu poti achita datoriile.
Cel mai vizate domenii pentru un PFA sunt IT, marketing, sales, consultanta, jurnalism, servicii financiare, blogosfera. Exceptie fac domeniile, meseriile si ocupatiile reglementate prin legi speciale: medic, avocat, notar, consultant in domeniul fiscal, auditor financiar, contabil autorizat, expert contabil, arhitect, consultant de plasament valori imobliare etc.
Citeste si despre asigurarea de sanatateÂ
De Steluta Nastase