Preavizul de demisie: Cum se poate avansa data de incetare a contractului de muna
Preavizul de demisie: Cum se poate avansa data de incetare a contractului de munca
Preavizul stabilit de Codul muncii la demisie reprezinta dreptul angajatorului de a beneficia de o perioada in care sa poata inlocui salariatul care a demisionat. Daca intr-o relatie de munca, salariatul nu poate renunta la drepturile sale, angajatorul, pe de alta parte, poate renunta la drepturile sale, unul dintre ele fiind durata preavizului la demisie.
In momentul in care un salariat isi depune demisia, angajatorul nu trebuie sa fie de acord cu asta, ci doar sa inregistreze aceasta demisie, atat timp cat perioada de preaviz prevazuta in contractul individual de munca (CIM) este respectata.
Totusi, daca salariatul vrea ca al sau CIM sa inceteze inainte de cele 20 de zile lucratoare, daca are o functie de executie, (45 de zile lucratoare, daca avea o functie de conducere) prevazute drept preaviz, trebuie ca angajatorul sa fie de acord.
Astfel, daca un salariat vrea sa plece de la actualul angajator fara a mai veni la munca pe intreaga durata a preavizului prevazut de legislatia muncii, trebuie sa cada de acord cu angajatorul. Daca, intre timp, salariatul isi da seama ca are nevoie sa plece si mai curand decat termenul convenit initial, va trebui sa ajunga la un nou acord cu angajatorul sau.
Daca angajatorul nu este de acord cu incetarea CIM cu acordul partilor, atunci salariatul va fi obligat sa respecte zilele de preaviz prevazute de Codul muncii in cazul demisiei.
Va invitam sa cititi articolul integral pe site-ul avocatnet.ro