Cum abordam greselile la job

 

Esti la inceputul carierei sau in primele zile la un job nou si, inevitabil, din cauza necunoasterii domeniului apar si greselile. Multi dintre angajatori par neingaduitori cu angajatii care gresesc, altii tolereaza anumite greseli daca angajatul dovedeste ca are si atuuri.

greseli la jobsursa foto: amazonaws.com

Vorba romaneasca: Omul din greseli invata capata semnificatie atunci cand incalci o anumita regula la job si tragi concluzii constructive din experientele negative.

Daca greselile nu au conotatie legala, sfatuim managerii sa adopte mentalitatea lui Larry Page, CEO-ul Google. Cand Sheryl Sandberg (actualul COO de la Facebook, ex-Vice President of Global Online Sales and Operations la Google) a facut o greseala care a costat Google cateva milioane de dolari, Sheryl si-a recunoscut greseala in fata lui Larry Page care i-a spus: Ma bucur pentru ca ai facut aceasta greseala. Pentru ca imi doresc o companie unde lucrurile sa se miste atat de repede si sa se faca atat de multe lucruri si nu o companie unde sa fim foarte precauti si sa facem putin. Daca nu avem aceste greseli, nu stim ce inseamna riscul.

In acelasi timp, ne aducem aminte de o situatie simpatica povestita in Forbes. La o ceremonie de absolvire, un grup de studenti MBA luau cina alaturi de un CEO celebru pensionat.
Unul dintre ei il intreaba: Prin ce se remarca un executiv de succes?
CEO-ul: Prin doua cuvinte: Decizii bune
Studentul nu este multumit de raspuns si il intreaba: Dar cum poate lua decizii bune?
CEO-ul: Un singur cuvant: Experienta
Studentul exasperat ca nu obtine un rapsuns concret: Ok, dar cum poate obtine experienta?
CEO-ul: Doua cuvinte: Decizii gresite!

 

Iata ce tipuri de greseli faci in primele zile la job-ul nou si cum le poti remedia: 

  • Greseli care tin de necunoasterea produselor sau serviciilor.
  • Greseli de procedura, cauzate de necunoasterea stilului de lucru.
  • Discutii despre anumiti colegi in prezenta altora care le sunt prieteni.
  • Esti asocial si nu participi la discutii.
  • Nu ai initiativa de teama sa nu gresesti.

Primul pas al managerilor atunci cand remarca ca ai facut o greseala este sa te critice. Femeile tind sa perceapa criticile negative diferit fata de barbati, ele interpreteaza mult mai personal evaluarile la locul de munca. In schimb, barbatii stiu sa se distanteze in astfel de situatii. 

Cea mai potrivita atitudine intr-o astfel de situatie este sa intrebi, sa recunosti aspectele care trebuie imbunatatite si sa le adaugi de indata in stilul tau de lucru. Instinctul este sa ai o atitudine negativa, insa vei agrava problema daca raspunzi cu manie. Cere intotdeauna sa-ti expui punctul de vedere. Considera critica intr-un mod rational, nu emotional si alege sa lucrezi langa lideri si mentori care au ca scop formarea ta si nu denigrarea in fata superiorilor pentru ca ei sa-si consolideze pozitia in companie.

  • Ia in considerare anumite schimbari cu caracter personal (sa fii mai sociabil, mai discret, cu initiativa).
  • Evita sa dai vina pe altii! Desi este tentant sa scapi repede de responsabilitate, este mult mai indicat sa recunosti greseala. Facand acest lucru, iti vei arata integritatea si dorinta de a te implica in rezolvarea situatiei.
  • Vezi greselile si critica ca pe o punte, nu ca pe un zid de caramida
  • Invata lectia si mergi mai departe. Nu stagna pe critici!
  • Nu tine ranchiuna. Invata sa faci fata situatiei ca un profesionist.

Greselile – un pas inainte
Faimosul motivator american Denis Waitley spunea „Nu insista asupra a ceea ce a mers prost. In schimb, poti sa te concentrezi pe ceea ce vei face in continuare.”

Ce spune Codul Muncii despre abaterile disciplinare de la job
Art. 247. [definiţia legală a răspunderii disciplinare]
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara (o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispoziţiile legale ale conducatorilor ierarhici).

Sanctiunile pentru abateri disciplinare:
Art. 248. [sanctiunile disciplinare; radierea de drept]
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Cum abordeaza angajatorii romani greselile angajatilor
Modalitatea clasica prin care multi dintre manageri reactioneaza in fata unei greseli facute de un angajat este a-l critica in public, vina fiind astfel amplificata. O alta metoda este penalizarea la salariu, iar cea mai dura pedeapsa este desfacerea contractului individual de munca. De cele mai multe ori, chiar si angajatii care nu au gresit se inhiba de teama de a nu gresi si nu mai au curajul de-asi prezenta ideile si de a da frau liber imaginatiei

Cea mai buna cale de a raspunde unei greseli (daca aceasta nu are conotatii legale si angajatul se afla la inceputul carierei sau in primele zile la noul job) este de a o privi ca pe o oportunitate, managerii exersandu-si astfel abilitatile de leadership. Ca angajat, tot ce trebuie sa faci este sa promovezi un mediu de lucru etic, in care tu iti recunosti greselile si ii incurajezi si pe colegi sa faca acelasi lucru, invatand impreuna din acestea si optimizand. O strategie efiecienta este de a gasi articole in care sunt prezentate abordari deschise ale unor CEO celebri fata de greselile angajatilor. Poti prezenta articolele in comunicarea interna din companie, precum si in cazul sedintelor si in postarile pe retelele de socializare.

Cu drag,

Echipa ABC Human Capital

Ti-a placut articolul? Citeste si Greseli pe care sa le eviti la job.

 

 

 

 

Distribuie în social media

Author: admin

1 Comment

  1. Mi-a placut muly indemnurile abordarii pozitive, dar responsabile a greselilor.

    Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *