7 greseli pe care sa nu le faci la job
La 20 de ani deja erai independent(a) din punct de vedere financiar, aveai primul job si primele provocari, dar si primele probleme cu colegii, sefii. Peste unele ai trecut ca prin farmec, pe altele le-ai rezolvat cu tact, dar ai facut si greseli pe care nu le-ai mai repeta. Acum esti pe o pozitie de management si daca ai privi in urma sigur ai face un top 7 greseli pe care sa nu le faci la job. Iata ce-ti recomandam sa faci pentru a evita aceste greseli:
1. Sa eviti furia si razbunarea
Gandeste-te ca la job petreci zilnic mai multe ore decat acasa, prin urmare trebuie sa-ti faci mediul cat mai placut. Este normal sa treci prin mai multe stari la job, dar le poti rezolva cu usurinta daca ai stapanire de sine si te comporti cat mai onest posibil. Daca ai un exces de furie si tipi la unul dintre colegi sau chiar la sef, urmarile nu vor fi cele cele mai placute, imaginea ta va fi compromisa, iti pierzi respectul celorlalti, job-ul si, implicit, sansa de a obtine recomandari pentru urmatorul job.
2. Sa nu barfesti
Inevitabil, atunci cand petreci mult timp in prezenta unor colegi diferiti simti nevoia de a ridiculiza, de a dispretui sau chiar de a-i submina pe cei care care nu sunt pe placul tau. Tot acest proces de a vorbi pe la spate este definita ca triangulatie si inseamna a povesti unei terte parti ce te face nelinistit sau suparat in loc sa discuti cu persoana in cauza. De ce faci asta? Pentru ca iti lipseste curajul si taria de a aborda direct problema sau esti convins(a) ca orice discutie nu va functiona. Barfa amelioreaza dorinta de a impartasi problema, dar nu face nimic pentru a o rezolva. Atacul pe la spate al colegilor este o marca speciala de comportament nepotrivit la job cu numeroase consecinte: risti sa fie categorisit(a) negativ si sa fii indepartat chiar si de la discutii formale. Incearca discutiile deschise oricat de ferme ar fi!
3. Sa eviti minciuna
Inventezi ori de cate ori gandesti ca adevarul va rani sau cand vrei sa eviti consecintele spunerii adevarului. Dar mincina se perpetueaza, are nevoie de atentie si de atenta gestionare astfel incat sa fie cat mai convingatoare si, intr-o echipa, mereu se gaseste cineva care sa scoata adevarul la suprafata, iar tu sa apari intr-o lumina nu tocmai buna. Daca minti in legatura cu skill-urile tale, cu experienta sau cu status-ul sarcinilor tale, cel mai indicat este sa te distantezi putin si sa-ti dai seama unde ai minusuri si apoi sa incerci sa le imbunatatesti pentru a te mentine in top.
4. Sa nu trimiti e-mailuri neprofesioniste
Asa cum trebuie sa corectezi un CV inainte de a-l trimite, asigura-te ca e-mailurile sunt verificate din punct de vedere gramatical, dar si din punct de vedere al informatiei trimise. Ce se intampla daca din neatentie dai forward unui jurnalist sau unui client cu privire la o discutie interna nu foarte placuta?
Nu scrie compuneri, pastreaza e-mailul cat mai concis in special pentru sefi. Include Urgent sau Important, dar ai grija sa folosesti cu moderatie aceasta functie pentru a nu da dovada de disperare si neliniste!
5. Sa nu-ti verifici constant retelele de socializare
Sigur ti s-a intamplat ca la primele ore ale diminetii, cum ajungi la job, sa alergi de pe o retea de socializare pe alta ca sa vezi noutatile de pe paginile prietenilor. Dar esti la job, nu in viata privata si este indicat sa nu fii logat in conturile personale din retelele de socializare, mai ales daca seful are biroul in spatele tau. Este justificat doar daca esti specialist social media si accesezi conturile companiei. Pentru a te putea concentra asupra task-urilor si pentru a le termina la timp, este bine sa apelezi la aplicatii utile pentru Android iOS (care blocheaza toate sursele/retelele de socializare care ar putea sa-ti distraga atentia).
6. Sa nu stai intr-o postura nepotrivita
Poate fi un detaliu nesemnificativ, dar sa stai intins cu scaunul lasat pe spate poate sa dea impresia ca esti dezinteresat sau lipsit de griji. Trebuie sa fii constient de limbajul corpului si sa eviti sa stai cu mainile in barba atunci cand vorbesti cu cineva. Schimbarea pozitiei poate aduce energie pozitiva la locul de munca, iar reducerea ticurilor verbale precum aha, ihi poate da dovada de maturitate si de profesionalism.
7. Sa nu lasi documentele neorganizate
Imaginea biroului coplesit de dosare, bibliorafturi, post-it-uri, gadgeturi din care abia te vezi nu-ti este nefamiliara. Si atunci cand vine seful sa-ti ceara un contract si esti sigura unde este, dar, ca prin farmec, nu-l gasesti, sigur iti strici buna dispozitie pe ziua respectiva. Incearca sa dedici 10-15 minute pe zi organizarii biroului si apeleaza mai mult la stocarea digitala a informatiilor, de preferat in Google Drive sau Dropbox. Foarte important, creeaza un folder unde sa pui documentele care sunt utile pentru manager, astfel, eviti situatiile neplacute cand zambesti si spui ca deocamdata nu le ai, dar le gasesti tu.
Citeste si despre momentul Cand prietenii cei mai buni iti devin colegi de serviciu.
De Steluta Nastase