Cat de mult „cantareste” un MBA pentru postul de manager

 

MBA

sursa foto: poetsandquantsforexecs.com


DailyBusiness: Cat de mult „cantareste” un MBA in angajarea unui director (general sau de departament)?

Corina Diaconu: Apreciez ca in luarea unei decizii cu privire la angajarea unui manager (si nu numai) trebuie sa tinem cont de cat mai multe aspecte. Conteaza in egala masura experienta intr-un domeniu similar, studiile de specialitate, cunostintele dobandite precum si soft skills-urile noului angajat. Uneori toate acestea conteaza in egala masura, alteori, procentele sunt diferite si tindem sa punem accent pe experienta mai degraba decat pe studiile candidatului (postuniversitare in special). Cu siguranta, o diploma de MBA conteaza si ii confera candidatului un bagaj suplimentar de cunostinte si il ajuta sa contribuie cu o alta viziune la dezvoltatea business-ului. Insa cu siguranta, nu vom angaja un candidat doar pentru ca are un MBA insa fara a i se dovedi experienta practica. Este un element in plus insa nu definitoriu. In actualul context economic, angajatorii sunt interesati sa coopeteze in companii oameni capabili sa dezvolte business-ul rapid si nu doar sa dovedeasca ca detin un teanc de diplome, fara a-si demostra si aplicabilitatea practica.

DB: Care estimati ca vor fi trendurile anului viitor in ceea ce priveste programele de MBA?

CD: Trendul cred ca se mentine oarecum constant. Cu cativa ani in urma, sa ai un MBA insemna ceva cu adevarat deosebit si nu stiu daca neaparat prin prisma cunostintelor dobandide cat mai degraba datorita faptului ca reprezenta o noutate. Sunt in continuare suficienti angajati interesati sa obtina o diploma de MBA insa nu cred ca vom inregistra o crestere a procentului celor care vor urma in continuare programe de acest gen.

DB: In ce domenii intalnim cei mai multi directori cu MBA?

CD: Nu exista un domeniu predilect al celor care detin o diploma de MBA. Am observat insa mai putini manageri cu MBA in domeniile foarte tehnice (industrie, inginerie, productie).

Personal, sustin orice activitate menita sa ne ajute sa ne dezvoltam pe plan personal si profesional. Plafonarea sub acest aspect ne va dauna si cu siguranta va fi un punct de intrebare si pentru angajator : cum, in ultimii 10 ani de cariera nu ai mai facut nici un curs, nici un program de dezvoltare sau de perfectionare? Insa nu trebuie sa cadem intr-o alta extrema si sa apreciem ca un MBA ne va garanta cu siguranta un post de management intr-o companie. La o decizie de acest gen din partea angajatorului contribuie mai multi factori, asa cum este si firesc sa se intample: experienta, studii, soft skills, atitudine, carisma, implicare, orientare catre rezultate. Asa cum am exemplificat in articolul Cum sa recrutez manageri de top

Citeste si Cum sa mentin manageri de top

Articolul integral il puteti urmari aici.

 

Distribuie în social media

Author: Corina Diaconu

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *