Cum sa recrutez manageri de top
Sa identifici si sa construiesti echipa potrivita care sa aduca rezultate pentru business-ul tau nu e un lucru usor si depinde de strategie si de stadiul in care se afla compania. Detii un start-up, o companie de dimensiuni medii in continua dezvoltare sau esti managerul unei companii membra a unui lant multinational? Desigur ca resursele financiare, politica de promovare si dezvoltare, programul de lucru sunt factori decisivi in recrutarea si retentia unor manageri de top.
sursa foto:Â brecordplus.com.vn
Cum sa recrutez manageri de top:Â
Oricare ar fi stadiul business-ului tau, ai, insa, nevoie de o strategie bine definita. Abordarea trebuie sa includa implicarea personala a CEO-ului, precum si a liderilor de top ai organizatiei. Daca doresti ca postul de marketing manager sa fie ocupat de o persoana din afara companiei si nu vrei sa implici echipa interna de resurse umane, o alegere buna este o agentie de recrutare de incredere care cunoaste piata muncii si are experienta in zona de selectie si recrutare manageri de top. Cu toate acestea, implicarea personala a managerului general sau a CEO-ului trebuie sa fie parte din strategia de la angajare. Cei mai buni oameni care vin la interviu recunosc aceasta implicare si sunt mai motivati si mai increzatori sa se alature companiei.
De ce talente ai nevoie in echipa de manageri de top?
Angajarea si mentinerea celor mai bune talente este o provocare, iar gasirea unor oameni cu adevarat calificati poate dura chiar si 6 luni. Ai nevoie de oameni tehnici, dar care sa aiba si abilitati interpersonale deosebite. Asa-numitele „soft skills” reprezinta diferenta dintre succes si esec. Echipa de manageri de top are nevoie de oameni cu urmatoarele caracteristici:
Agilitate si adaptabilitate: Managerii de top trebuie sa fie capabili sa gandeasca strategic, sa se adapteze si sa faca schimbari atunci cand este cazul in functie de evolutiile industriei in care activeaza compania, de concurenta, etc. Cei mai buni manageri folosesc o varietate de instrumente pentru a rezolva problemele noi; trebuie sa stie cand e cazul sa creeze locuri de munca in functie de nevoile companiei sau sa desfiinteze ceea ce nu este productiv. Investitorii sunt in cautarea unor echipe cu manageri de top care pot garanta recuperarea investitei, care sa fie agili si sa se poata adapta cerintelor pietei, skill-uri mai presus de orice cunostinte tehnice.
Initiativa si antreprenoriat: Leadership-ul cere capacitatea de a lua initiativa si de a avea incredere in sine. Startup-urile sunt adesea caracterizate de dorinta echipei de a face cate un un pic din tot, precum si de a-si asuma riscuri. Chiar si companiile lider de piata trebuie sa-si asume riscuri pentru a se mentine si a se dezvolta continuu. Provocarea este de a gasi lideri care pot crea o cultura antreprenoriala, indiferent de dimensiunea organizatiei.
Gandire critica si rezolvarea problemelor: Pentru a concura in noua economie globala, companiile au nevoie ca fiecare manager de top sa detina cunostinte actuale in domeniul si functia in care activeaza. Aceste cunostinte asigura o echipa de management care este axata pe imbunatatirea continua a produselor, proceselor si serviciilor. Secretul pentru a descoperi astfel de talente este ca la interviu sa pui intrebari-cheie: Cum poti face lucruri pe care nu le-ai facut pana acum? Cum si cand trebuie sa schimbam ceea ce am facut?
Comunicare orala si scrisa, empatie: Comunicarea eficienta este esentiala. Cei mai buni candidati trebuie sa aiba abilitati de comunicare scrisa si orala si abilitati de prezentare in fata publicului. Cauta oameni care pot fi clari si concisi, care se pot pune in orice functie si sa inteleaga nevoile acelei functii. Astfel de oameni sunt mai capabili de a comunica in mod eficient si de a-i motiva pe ceilalti.
Curiozitate si imaginatie: Identifica si recruteaza oameni cu imaginatie, creativitate si empatie pentru a mentine un avantaj competitiv.
Persoanele care provin din medii de management de proiect sunt adesea cele mai potrivite pentru a deveni manageri de top in cadrul unei companii. Acestia sunt directori foarte buni pentru ca au condus cu succes echipe si detin toate competentele descrise mai sus.
Citeste si despre Cum sa mentin manageri de top
De Steluta Nastase