Cum sa ai un CV scurt, de numai doua pagini

Casuta de e-mail inca primeste CV-uri de 5-6 sau chiar 10 pagini. Desigur, unele dintre ele sunt justificate avand in vedere experienta si rezultatele candidatilor, insa timpul alocat scanarii unui CV scade, studiile aratand ca un recrutor aloca in medie 10 secunde parcurgerii profilului profesional al unui candidat. Isi formeaza o parere imediat, analizand poza, adresa de e-mail si structura CV-ului.
Miza, atat a candidatilor, cat si a recrutorilor este sa obtina un CV scurt, dar in acelasi timp cuprinzator care sa atraga si sa convinga managerii cu putere de decizie.


CV o pagina 1
sursa foto: designbolts.com

Iata 10 pasi simpli prin care poti obtine un CV scurt de o pagina, maxim doua:

1. Alege un template de CV de o pagina (il poti downloada de aici) care in felul acesta te obliga sa comprimi informatia, sa obtii un mesaj scurt si de efect care spune o poveste despre tine.

2. Nu oferi prea multe detalii personale despre tine. Exista si CV-uri in care datele personale ocupa din start un sfert din pagina. Singurele date care trebuie mentionate sunt: numarul de telefon, adresa de e-mail, orasul in care locuiesti (este important pentru a sti daca corespunzi cu orasul angajatorului) si anul nasterii (acesta nefiind obligatoriu, recrutorii isi pot da seama de varsta ta dupa experienta mentionata).
Nu intereseaza pe nimeni adresa ta completa de acasa si codul postal. In schimb, la categoria Alte interese poti adauga hobby-urile – de interes pentru companiile care cauta oameni cu pasiuni diverse.  

3. Renunta la job description-urile de acum 10 ani.
Recrutorii care scaneaza zilnic zeci de CV-uri nu vor sa stie in amanunt ce ai facut la job-urile de acum multi ani. Este suficient sa le enumeri si, in functie de job-ul la care aplici acum, sa mentionezi rezultatele, mult mai relevante decat job-description-urile. Cel mai important este sa gandesti daca reducerea cantitatii de informatii iti va afecta eligibilitatea pentru un job.

4. Evita cliseele la categoria skill-uri!
Majoritatea candidatilor mentioneaza ca sunt persoane sociabile cu abilitati de lucru in echipa. Customizeaza si mentioneaza abilitatile in functie de cerintele job-ului la care aplici. Alege sa le exemplifici cu experiente pentru a convinge.

 

5. Spune o poveste! CV-ul tau trebuie sa poarte cititorul intr-o poveste, punctand cele mai importante experiente, studii si skill-uri.

cv o pagina

sursa foto: resumeblog.org

6. Evidentiaza rezultatele prin diagrame si grafice colorate! Sunt mai atractive si mai usor de retinut! Acorda atentie alegerii culorilor, este de preferat sa alegi doua culori, dintre care una poate fi albastru (placuta privirii). Un ghid complet despre semnificatia culorilor alese pentru grafice si diagrame gasesti aici

7. Creeaza o poveste din cifrele care definesc experienta si realizarile tale. Astfel CV-ul este usor de parcurs.

8. Foloseste bullet points si bold pentru a pune in evidenta experienta si realizarile. Acorda atentie si spatiilor pentru ca CV-ul sa fie usor de citit. Este de preferat sa extinzi CV-ul la doua pagini daca ti se pare ca in formatul de o pagina informatiile sunt prea inghesuite.

9. Acorda atentie spatiului din a doua pagina. Daca textul tau pare foarte condensat intr-o pagina, este ok sa adaugi informatii si pe a doua pagina. Altfel ii poti crea recrutorului impresia ca nu stii sa organizezi informatia si sa transmiti un mesaj intr-un mod atragator – indiciu si despre tine ca om. In cea de-a doua pagina, este recomandat sa nu lasi doar cateva randuri, ci sa completezi informatiile pana la jumatatea acesteia, sa oferi informatii relevante despre hobby-uri, voluntariat, leadership.

10. Pentru a comprima informatia foloseste cuvinte cheie aflate in job description, care se potrivesc si experientei tale. Poti pune cuvintele cheie respective intr-un context si apoi sa le bolduiesti pentru a atrage atentia recrutorilor.

 

Takeaways:

 • In cazul in care ti se pare ca CV-ul este prea scurt pentru experienta ta, pregateste si un CV mai detaliat pe care  sa-l oferi recrutorilor in cazul in care acesta il cer pentru angajator.
 • Recrutorii nu resping candidatii cu CV-uri mai mari de doua pagini atat timp cat CV-urile lor sunt bine organizate si spun o poveste.
 • Cu cat CV-ul este mai lung, cu atat recrutorul va trece cu vederea anumite aspecte pe care doreste sa le vada.

  Ti-a placut articolul? Citeste si despre Cum sa updatezi CV-ul pentru 2016!

  Cu drag,
  Echipa ABC Human Capital

Distribuie în social media

Author: admin

1 Comment

 1. Foarte interesant articolul. CV-urile trebuie facute scurt si la obiect, prea multe pagini strica.

  Post a Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *