8 motive pentru care aplicatia la job este respinsa
CV-ul este actualizat, ultimul job este mentionat si gata, aseara ai aplicat pentru postul de accounting manager in compania unde ai da orice ca sa lucrezi. Departamentul HR ti-a vizualizat aplicatia, insa mister si tacere deplina: telefonul nu suna pentru a te programa la interviu.
Imediat incepi sa te indoiesti de realizarile si de aptitudinile tale sau chiar te intrebi daca jobul este adevarat. Daca ar exista departamentul Servicii Secrete CV-uri si ai lucra acolo, ai afla ca ai ignorat aspecte importante urmarite de recruteri sau ca motivele nu depind intotdeauna de tine si multi factori externi pot influenta aceasta decizie.
1. CV-ul tau nu se potriveste cu cerintele job-ului. CV-urile si scrisorile de intentie nu trebuie sa aiba forma unor compuneri cu multe figuri de stil si elemente de creativitate. Atunci cand vizualizeaza CV-ul, recrutorii urmaresc cerintele job-ului si le bifeaza sau nu in aplicatia ta, fiind foarte atenti la realizari. Personalizeaza CV-ul in functie de specificul job-ului pe care il doresti!
2. Ai o pauza in cronologia joburilor? Sigur ai argumente pentru a o justifica. Pentru recrutori este un semn de intrebare. Decat sa speri ca aceasta pauza nu va fi observata, mai bine mentionezi, de exemplu: 1 an concediu de maternitate.
3. Spatii in aplicare.Specialistii in resurse umane petrec mult timp scanand CV-urile pentru a gasi profilul de candidat agreat cu angajatorii atat din punct de vedere al experientei, cat si al aptitudinilor, personalitatii si asteptarilor financiare. Asadar, intr-o aplicatie online este bine sa completezi toate casutele, chiar si un salariu estimativ. Daca oferi prea putine informatii, ai sanse tot mai mici sa fii selectat. Atentia la detalii te ajuta sa te diferentiezi.
4. Sa trimiti aplicatia unei persoane nepotrivite, fara a specifica postul Evita adresele de office@…, contact@… sau secretariat@…, de regula e-mailurile ajung la departamentul relatii cu clientii, la front desk sau la secretariat si nu ai nicio garantie ca acestea vor fi forwardate departamentului HR. Greseala este si mai grava daca nu specifici job-ul in titlul e-mailului, iar compania nu are HR, fiecare departament fiind responsabil de angajari pe o anumita specializare.
5. Adresele de e-mail neprofesioniste. Cand un recruiter vede ca primeste un CV de la partygirl1990@yahoo.com daca nu are timp nici macar nu il deschide, aplicatia ta fiind compromisa din start.
6. Diverse consideratii. Este posibil ca un candidat care are peste 40 de ani sa nu fie cel mai potrivit pentru o echipa unde media de varsta este 25 de ani. Recrutorii iau in considerare si gradul de adaptabilitate al candidatului in noua echipa. Vor retine aplicatia pentru proiectele viitoare, in cazul in care CV-ul primit este interesant!
7. Greseli de gramatica.Dupa ce ai realizat CV-ul conform cerintelor job-ului, foloseste functia Spell Check pentru a corecta greselile de gramatica. Sa lasi CV-ul necorectat denota lipsa de atentie la detalii, deloc apreciata pentru un job. Daca ai de completat un fomular online, structureaza mai intai raspunsurile intr-un document Word, verifica corectitudinea si acuratetea acestora inainte de a da copy paste.
8. Sa scrii Vezi attachment in e-mail. Nu este o abordare profesionista. Mentioneaza in e-mail cum ai aflat de job si cateva detalii care te pot diferentia de alti candidati pentru a suscita interesul recrutorului sa deschida CV-ul.
Citeste si despre Cum sa te descurci onorabil dupa ce primesti un refuz la interviu!Â