5 intrebari dificile la interviu

Care sunt punctele tale slabe? Cum ai rezolvat un conflict la locul de munca? Sunt intrebarile mai putin placute de la interviu. Pentru un raspuns cat mai convingator ai nevoie de tact, prezenta de spirit si naturalete. Iata cateva tips-uri de care merita sa tii cont atunci cand esti in cautarea celor mai bune raspunsuri la principalele intrebari de la interviu.

intrebari dificile interviu

sursa foto: morganmckinley.ae

Iata 5 intrebari dificile la interviu: 

Care sunt punctele tale slabe?
Raspunsul clasic este de a transforma un punct forte intr-o slabiciune, cum ar fi Eu sunt prea perfectionist sau Muncesc prea mult. Aceasta abordare este atat de folosita, incat a devenit un cliseu. De asemenea, intervievatorii stiu acest truc. Daca simti ca un astfel de raspuns te caracterizeaza, ofera exemple: Se poate spune ca atentia la detalii si perfectionismul ii face pe ceilalalti sa se simta adesea inferiori. De fapt, eu incerc sa-mi fac treaba cat mai bine si sa ma evidentiez semnaland orice mica eroare.
O strategie mai buna este de a alege o slabiciune si apoi sa descrii masurile pe care le iei pentru a o transforma intr-un punct forte. De exemplu: Nu sunt o persoana foarte comunicativa si imi este dificil sa vorbesc cu oameni pe care nu-i cunosc bine, dar in weekend sunt voluntar la un centru de asistenta sociala si le raspund oamenilor la intrebari, fapt care m-au ajutat foarte mult in interactiune. Nu nega faptul ca ai puncte slabe – toata lumea are puncte slabe si daca refuzi sa le admiti pentru a impresiona intervievatorul vei fi perceput ca arogant sau lipsit de constiinta de sine.

Care a fost cea mai mare realizare?
Daca raspunzi ca principala ta realizare a fost absolvirea facultatii cu o medie mare nu te vei distinge de ceilalti candidati. Daca nu te-ai confruntat cu dificultati exceptionale pentru a obtine calificarile tale academice, trebuie sa dai un raspuns diferit care sa te puna in evidenta, sa reliefeze competente relevante pentru locul de munca, cum ar fi: comunicarea, initiativa, munca in echipa, organizarea sau determinarea. Ofera raspunsuri in cifre: am crescut cu X% vanzarile, am facut promovare pe retele de comunicare, astfel reach-ul și engagementul au crescut cu X%, am organizat un eveniment la care au participat 7000 de oameni, o premiera pentru acel eveniment de cand se organizeaza.

Descrie o situatie in care ai lucrat in echipa
O alta intrebare care cere un raspuns bazat pe competente. Cele mai multe locuri de munca implica lucrul in echipa. Intervievatorul trebuie sa evalueze cat de bine te privesc alte persoane, ce rol ai in grup si daca esti in masura sa te concentrezi asupra obiectivelor. Ofera un exemplu in care schitezi situatia, rolul tau special si sarcina in cadrul grupului. Descrie orice probleme care au aparut si cum te-ai implicat in rezolvarea lor. Spune care a fost rezultatul si ce ai invatat din aceasta experienta. Poti da exemplu un eveniment pe care le-ai organizat si sa evidentiezi cum te-ai ocupat de planul de risc, ce probleme ai luat in calcul si ce solutii ai propus.

Vorbeste-mi despre o provocare sau despre un conflict de la munca si cum i-ai facut fata
Acesta intrebare te poate pune in dificultate dupa ce ai vorbit despre punctele tale forte si despre realizari. Nimanui nu ii place sa vorbeasca despre un conflict la locul de munca. In plus, probabil ai prefera sa te prefaci ca esti perfect si nimeni nu a avut vreodata un cuvant rau de spus despre tine. Cel mai bine e sa adopti tactica STAR: Situation; Task; Approach; Results. Descrie situatia pe scurt, vorbeste despre actiunile pe care le-ai luat, cum ai rezolvat conflictul intr-un mod profesionist si productiv. La final, evidentiaza rezultatele. Fiecare poveste include un final fericit, iar rezultatele pot fi cuantificabile (o crestere a vanzarilor de 20%) sau de imagine (Clientul a fost incantat si a trimis managerului meu un e-mail de multumire).

Care sunt pretentiile financiare?
In mod sigur iti faci probleme cat sa ceri pentru ca suma sa nu fie perceputa prea mare si astfel sa iesi practic din targetul companiei. Daca ceri o suma moderata risti sa fii considerat ca o afacere de companie. Pentru a sti ce suma sa ceri poti incepe un research pe site-uri specializate unde sunt postate salarii in functie de domeniu, de experienta si de companie. Comunica cu incredere salariul dorit, poti ajunge la acorduri mai profitabile decat cei care se concentreaza pe sume minime si le comunica cu neincredere sau il lasa pe angajator sa evalueze. Citeste si despre negocierea salariului la angajare. 

 

De Steluta Nastase

Distribuie în social media

Author: Admin

Adaptam cu succes noile tendinte din domeniul Resurselor Umane si utilizam creativ oportunitatile pe care le ofera mediul economic pentru atingerea target-urilor comerciale si de comunicare ale partenerilor nostri. Activitatea noastra se traduce in solutii inteligente bazate pe baze de date complete si complexe, aplicatii web, portaluri de informare si socializare, baterii de teste concepute si implementate impreuna cu fiecare dintre parteneri, campanii de marketing online si headhunting.

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *