Scrisoare de intentie: ce este si cum se scrie. Model de scrisoare

Scrisoare de intentie: ce este si cum se scrie. Model de scrisoare 

Daca ti-ai depus vreodata CV-ul pentru un loc de munca, in mod cert ti s-a cerut si o scrisoare de intentie, alaturata acestuia. Pentru multe persoane scrisoarea de intentie este o provocare, insa ea joaca un rol foarte important in procesul de recrutare.

Jobul potrivit e la un click distanta.

Scrisoarea de intentie este de fapt documentul scris prin care le transmiti angajatorilor motivele pentru care iti doresti jobul oferit sau pentru care crezi ca te-ai potrivi profilului cautat. De multe ori scrisoarea de intentie poate cantari mai mult in procesul de selectie decat CV-ul in sine, deoarece ea este partea umana a informatiilor, dincolo de abilitatile si experienta ta. In vreme ce CV-urile pot fi toate similare, ca experienta si cunostinte, in scrisoarea de intentie se regasesc de fapt ”tonul”, capacitatea de comunicare si skill-urile de convingere ale persoanei in cautarea unui job.

Ce este scrisoarea de intentie si la ce ajuta?

Scrisoarea de intentie este un document succint, in care sunt tratate in linii mari cateva idei principale. Scopul scrisorii de intentie este tocmai acela de a capta interesul angajatorului, de atribui personalitate unui set de documente formale si statice.

Intotdeauna, atunci cand vine vorba de scrisoarea de intentie, trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta va avea un ton formal si persuasiv, iar pentru aceasta va fi nevoie si de documentarea aferenta cu privire la compania la care aplici. 

Cand ai nevoie de o scrisoare de intentie?

Scrisoarea de intentie este de cele mai multe ori solicitata de catre companii pentru a putea face o delimitare a aplicantilor. In vreme ce documentele tale te reprezinta pe tine, trebuie sa fii constient de faptul ca angajatorii vad zeci sau sute de CV-uri. Scrisoarea de intentie nu face altceva decat sa delimiteze persoana ta de restul concurentilor pe post, iar acest lucru se poate face doar daca scrisoarea de intentie este foarte bine realizata.

 Corina Diaconu, Managing Director la agentia de recrutare ABC Human Capital,  subliniaza ca scrisoarea de intentie poate fi un instrument important in atragerea atentiei unui angajator, atata vreme cat este construita original.

„Scrisorile-tip, copiate, care nu ne spun nimic si au un format standard (indiferent de jobul la care se aplica), nu ajuta la nimic si nu sunt citite, ca atare sunt inutile. In loc sa faci asta, poti sa scrii 2-3 fraze de impact despre tine sau despre potrivirea ta cu job-ul (de ce esti omul potrivit la locul potrivit) si vei avea sanse mari sa primesti o invitatie la un interviu. Altfel, poti trimite simplu CV-ul si poti mentiona in email cateva puncte de atractie pentru angajator”, sfatuieste Corina Diaconu.

Cum se scrie o scrisoare de intentie?

Cel mai indicat este sa realizezi o scrisoare de intentie scurta, dar cuprinzatoare, in care sa notezi elementele definitorii care te-ar putea recomanda pentru postul dorit. Iata care sunt componentele scrisorii de intentie:

Sursa: Unsplash

Elementele de identificare

Elementele de identificare sunt specifice și personale și tin strict de datele persoanei care aplică pentru job și de datele companiei. Astfel, elementele de identificare sunt:

– nume și prenume aplicant 

– adresa de e-mail și numărul de telefon

– nume companie/ recrutor (dacă acesta este cunoscut) însoțite de formula de adresare specifică: ”In atentia departamentului…”/ ”In atentia Domnului…”/ ”In atentia companiei….” 

Introducerea

Formula de introducere vizeaza motivatia aplicarii pentru post. In acest paragraf este o idee buna sa te prezinti, profesional, si sa expui motivele pentru care ai decis sa aplici pentru postul dorit.

Nu intra in detalii prea personale si nu vorbi despre pasiunile sau parerile tale personale, ci rezuma-te la a atrage atentia asupra dorintei tale de a face parte din echipa companiei. Specifica postul in mod corect, conform nomenclaturii sau mentiunii companiei, fara a modifica in vreun fel structura acestuia. Poti mentiona aspectele de care esti pasionat strict relationate de asteptarile pe care le ai de la postul dorit (spre exemplu: munca in echipa, exersarea abilitatilor de negociere etc.)

Ai putea, de asemenea, sa mentionezi si contextul in care ai aflat de post, deoarece in unele cazuri aceasta informatie poate fi revelatoare in ceea ce priveste informatiile pe care le oferi despre tine (spre exemplu ce surse folosesti pentru cautarea job-urilor, ce publicatii, la ce persoane apelezi etc.)

Cuprinsul scrisorii de intentie

Cuprinsul scrisorii de intentie este cea mai importanta parte a acesteia, deoarece in cele mai multe dintre cazuri angajatorii incep exact cu acest corp al scrisorii. Pentru ca are o atat de mare relevanta, este important sa gasesti cea mai buna reteta pentru a atrage atentia angajatorilor si pentru a fi persuasiv in a-i determina sa te aleaga, fie si pe lista scurta.

In maxim 2-3 paragrafe este recomandat sa dai detalii despre motivele care au stat la baza alegerii tale. Ce anume te-a determinat sa alegi acest post si ce te astepti sa aduca bun pentru tine? Care este evolutia pe care o vezi ca urmare a muncii pe care ai presta-o? Ce beneficii poti aduce companiei prin experienta, motivatia si dedicarea ta?

Toate aceste lucruri trebuie mentionate avand in vedere doua aspecte principale: empatia si persuasiunea. Aceste doua caracteristici trebuie sa se impleteasca in mod corect cu o exprimare profesionala, formala si clara a ideilor, fara ca angajatorii sa simta presiunea de a te angaja.

Este recomandat sa vorbesti deschis despre experienta ta profesionala sub forma unui storytelling profesional, care sa aiba un call to action nescris. Practic ceea ce scrii trebuie sa determine angajatorul sa te contacteze in vederea angajarii, dar nu trebuie sa ceri expres acest lucru. In functie de pozitia pentru care optezi, aceste elemente de redactare a cuprinsului s-ar putea sa transmita angajatorilor abilitatile tale de exprimare, vanzare si control, lucru care va fi cu siguranta in ajutorul tau.

Incheierea

In incheierea scrisorii de intentie vei putea sa iti arati abilitatile de comunicare, pentru ca vei putea incheia folosind o formulare profesionala de multumire. Exista mai multe expresii pe care le poti folosi si este nevoie sa faci o triere a acestora in functie de compania si postul pentru care aplici.

”Cu stima”, ”Cu respect”, ”Cu consideratie”, reprezinta cele mai bune optiuni de incheiere, pentru ca acestea transmit intr-un mod profesional ideea de recunostinta pentru oportunitatea de a-ti prezenta portofoliul profesional. Formula de multumire se exprima in maxim un paragraf, iar semnatura nu ar trebui sa lipseasca, deoarece aceasta confera o nota personala si eleganta documentului.

Ce NU trebuie sa contina o scrisoare de intentie?

Scrisoarea de intentie este, ca si un Curriculum Vitae un document oficial, precum depunerea unei candidaturi. Este nevoie ca aceste documente sa emane prestanta si eleganta, pentru ca mai apoi sa poti sustine aceeasi impresie prin prezenta fizica, in cazul in care esti chemat la interviu.

Din acest motiv scrisoarea de intentie nu trebuie sa fie foarte friendly sau foarte personala. Iata cateva dintre lucrurile pe care NU ar trebui sa le mentionezi in scrisoarea de intentie de angajare:

  • detalii despre fostii angajatori, care tin de aspecte de confidentialitate
  • pareri despre fosti angajatori, companii concurente sau chiar despre compania la care aplici
  • pareri personale politice sau de alta natura, care aduc atingere persoanelor angajate in procesul de evaluare a candidatilor
  • sfaturi cu privire la activitatea companiei sau recomandari de realizare a procesului de selectie
  •  solicitari cu privire la salariu, bonificatii sau programul de munca
  •  cuvinte triviale, argouri sau alte expresii care nu iti fac cinste
  • intamplari personale, glume sau alte aspecte care strica imaginea profesionala
  • detalii despre familia ta (sau a altor persoane)
  • solicitari personale cu privire la conditii de munca sau aspecte pe care nu vrei sa le faci la un loc de munca
  • nu descrie evenimente si pastreaza un ton potrivit. Nu depasi o pagina (format A4) pentru realizarea scrisorii de intentie.

Alte sfaturi pentru redactarea scrisorii de intentie

Scrisoarea de intentie ar trebui sa fie privita ca o oportunitate de a iesi in fata intr-un mod pozitiv. Atunci cand aplici pentru un job foarte bine cotat, cautat de catre multe persoane, la o companie cunoscuta, trebuie sa intelegi ca pot exista zeci sau sute de aplicanti. Un simplu CV nu te poate ajuta sa iesi in fata, chiar daca experienta profesionala si abilitatile sunt de ajutor. Se poate ca un numar mare de persoane sa aiba aceeasi experienta si abilitati, sau poate chiar mai bune.

CV-ul este un document care atesta experienta, dar pana la un eventual interviu tu nu vei putea oferi viata acestuia. Scrisoarea de intentie devine asa un mijloc eficient de a atribui personalitate unei foi de hartie. Felul in care concepi documentul, tonul folosit si exprimarea clara, coerenta, a ideilor, te pot pozitiona cat mai bine in ierarhia potentialilor viitori angajati.

Iata asadar, succint, cateva sfaturi cu privire la realizarea scrisorii de intentie:

  • documenteaza-te cu privire la companie (istoric, angajati, conditii) si la postul oferit
  • mentioneaza intotdeauna datele de identificare, atat ale tale, cat si pe cele ale angajatorului
  • mentioneaza postul pentru care aplici
  • foloseste o formula politicoasa de introducere
  • construieste un cuprins cat mai convingator. Te poti inspira din alte modele de scrisori de intentie pentru a putea fi persuasiv si elegant
  • incheie intr-o forma politicoasa si eleganta, cu recunostinta
  •  semneaza documentul pentru autenticitate si profesionalism

Realizarea unei scrisori de intentie poate fi o adevărată provocare. Dacă ai nevoie de inspirație și de ajutor poti descarca de aici un model de scrisoare de intentie realizat de specialisti in recrutare si HR.

 

Model 1.

Nume…………………………………………

Prenume…………………………………….

In atentia departamentului de……………………………

 

Stimate Domnule/Doamna,

Subsemnatul, ……………………………….. am luat la cunostinta posibilitatea de a lucra in compania dumneavoastra, aplicand pentru postul de…………………………………………… . Vă rog in consecinta sa aveti in vedere candidatura mea pentru acest post, iar in acest sens imi fac cunoscute si abilitatile pe care le poti folosi in scopul cresterii companiei.

Experienta acumulata ma ajuta sa inteleg nevoile companiei si punctual cerintele postului, de aceea consider ca pot aduce beneficii gratie formarii mele teoretice si practice. Documentandu-ma asupra cerintelor postului din firma dvs., am constatat ca acestea pot fi indeplinite de abilitatile mele si de pregatire, ca total.

Consider ca ma pot plia pe cerintele companiei dumneavoastra si ca oportunitatea de a lucra intr-un mediu atat de dinamic ma poate ajuta sa exploatez la maxim abilitatile pe care le detin. Din acest motiv va rog sa aveti in vedere candidatura mea si cu optimism sper sa putem purta si o intrevedere fizica, in cadrul careia sa imi pot dovedi tenacitatea, atentia si dorinta de a ma implica in cresterea activitatii.

Cu deosebita consideratie,

Prenume

Nume

Semnatura

 

Model 2.

Nume…………………………………………

Prenume…………………………………….

In atentia companiei/ departamentului……………………………

 

Stimate Domnule/Doamna,

Vă scriu ca răspuns la postul pe care l-ati oferit si anume……………………………………………………………………………..

Am analizat foarte bine cerintele si consider ca acestea solicita exact abilitatile pe care eu le am de oferit. Consider ca acest post este o oportunitate prin care pot ajuta la cresterea companiei, insa in acelasi timp consider ca am foarte multe lucruri de invatat de la un mediu atat de dinamic si de constructiv.

De-a lungul timpului am incercat sa imi exersez cat mai mult abilitatile astfel incat sa pot atinge maximul de performanta. Va rog sa aveti in vedere candidatura mea si beneficiile pe care le poate aduce o astfel de conlucrare.

Optimismul, statornicia si loialitatea reprezinta atuuri care m-au ajutat sa evoluez, drept pentru ca imi doresc sa le pot exersa in continuare intr-o companie de succes, precum cea a dumneavoastra.

Am evoluat activitatea dumneavoastra si a companiei pe care o conduceti cu atata devotament si consider ca pot aduce un suflu nou in directia dorita, putandu-ma adapta conditiilor de lucru.

Va stau la dispozitie cu orice detalii necesare despre experienta mea profesionala si despre aptitudinile pe care le am si va multumesc pentru oportunitatea de a-mi exprima calitatile profesionale in fata unor persoane atat de experimentate.  

Cu stima,

Prenume

Nume

Semnatura

 

 

Model 3.

În atenția Doamnei/ Domnului………………………

Stimate Domn/ Stimată Doamnă……………………..

Prin prezenta scrisoare de intentie imi exprim dorinta de a face parte din colectivul companiei dumneavoastra, depunandu-mi candidatura pentru postul de……………………………….

De-a lungul timpului am capatat notiuni teoretice si practice care ma pot ajuta sa solutionez cu usurinta orice situatie si sa iau deciziile potrivite, atunci cand acestea se impun.

Inteleg dinamica aceste companii si cerintele pe care le ridica acest post si sunt pregatit sa ma integrez intr-o echipa atat de valoroasa. Cred in dezvoltarea continua si crestere ca urmare a muncii in echipa, asa ca imi pun in slujba dumneavoastra cunostintele si experienta. In acelasi timp inteleg nevoie de sintetizare a propriilor idei si de expunere a acestora atunci cand este necesara reprezentarea indivuduala a companiei.

Sunt optimist ca veti avea in vedere candidatura mea si sunt recunoscator pentru oportunitatea oferita si pentru timpul alocat prezentarii mele.

Cu deosebita consideratie,

Nume……………………………..

Prenume……………………..

Semnatura……………………….

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *