Se modifica Codul Muncii – update septembrie 2015
Senatul a aprobat pe 2 septembrie o initiativa legislativa care prevede flexibilizarea relatiilor de munca si echilibrarea raportului dintre salariati si angajatori.
Conform noului Cod al Muncii, angajatorul are obligatia de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca. In cel mult 10 zile, salariatul trebuie sa ofere raspuns in scris. Daca acesta nu va fi de acord cu propunerea angajatorului sau daca nu va oferi un raspuns in termenul de zece zile, contractul nu va putea fi modificat.
O alta prevedere este referitoare la durata concediului de odihna pentru salariatii cu norma partiala de munca. Daca pana acum aveau dreptul la acelasi numar de zile de concediu (cel putin 20 de zile lucratoare pe an) ca angajatii cu norma intreaga, noul Cod al Muncii are modificari in acest sens. Salariatii cu norma partiala de lucru vor primi concediul de odihna direct proportional cu timpul efectiv de lucru. Exista, totusi, libertatea partilor implicate sa stabileasca prin contractual colectiv de munca o durata mai mare de 10 zile.
Angajatorii au obligatia de a recompensa munca suplimentara (care depaseste cele 48 de ore de munca) in urmatoarele 30 de zile de la efectuarea sa si nu in 60 de zile cat este in momentul de fata. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator dublului duratei acesteia„. Sporul respectiv va fi de cel putin 100% din salariul de baza.
Conform actului normativ, prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana”.
Exista si exceptii in care durata saptamanala a timpului de munca va putea depasi cele 48 de ore in cazuri precum: activitatile de securitate si supraveghere (gardieni, paznici, firme de paza si securitate); activitatile care implica nevoia de continuitate a serviciilor/productiei (servicii medicale, mass media, agricultura, transportul de calatori); sectorul transporturilor feroviare.
Conform site-ului www.avocat.net, exista si alte masuri propuse de Blocul National Sindical pentru Codul Muncii, totul cu scopul de a flexibiliza relatiile de munca. Se are in plan ca acea clauza de concurenta si cea de confidentialitate sa produca efecte doar pe durata CIM, nu dupa incetarea acestuia. Angajatorul care face concedieri colective sa nu poata, timp de noua luni, sa incadreze salariati noi pe locurile respective. Cuantumul net al salariului de baza minim sa nu fie mai mic de 50% din salariul de baza mediu net la nivel national comunicat de Institutul National de Statistica.
Citeste si alte articole despre Codul Muncii – updatari in 2015!
Noi modificari in Codul Muncii in 2015
Modificari in Codul Muncii in 2014 si 2015. Noi legi intra in vigoare
Noutati pe piata muncii in perioada urmatoare