Tot ce trebuie sa stii despre interviul pe Skype
Din fata calculatorului poti obtine un job oriunde in lume, poti trece de doua-trei interviuri si chiar de interviul cu CEO-ul din U.S. Totul datorita tehnologiei pe care Skype o pune la dispozitie. Â In plus, daca esti dispus la relocare in Romania, recrutorii sunt deschisi interviurilor pe Skype care sunt bifate in programator ca interviuri face to face si au alocate intervale orare.
foto: Simpaticii interni Billy (Vince Vaughn) si Nick (Owen Wilson) in timpul interviului pe Skype la Google.
Pentru tine, interviul pe Skype poate fi un atuu, prin modul in care te prezinti iti poti pune in valoare skill-urile.
Iata ce trebuie sa faci pentru a pregati un interviu pe Skype:
Daca nu ai cont, descarca Skype de aici, creeaza-ti un cont sau, mai simplu, Login cu Facebook. Foarte important este sa creezi un cont profesionist cu numele tau, nu cu un pseudonim si sa acorzi atentie pozei afisate in avatar.
In pregatirea pentru interviu, fa un test cu un prieten pentru a vedea daca ai o conexiune buna video si audio. Astfel eviti sa-l intrebi constant pe recrutor: Puteti sa ma auziti acum? si chiar ii faci o impresie buna daca ii spui ca preferi sa inlocuiesti interviul pe Skype cu interviul telefonic.
Acorda atentie si luminii deoarece este important ca aceasta sa nu creeze reflexii sau umbre.
Foloseste castile si microfonul pe parcursul interviului pentru a fi sigur ca interviul se desfasoara in liniste, fara probleme fonice.
Castiga incredere in tine prin exercitiile pe care le faci in fata camerei inainte de interviu! Chiar si oamenii de televiziune pe care ii admiri au multe ore de exercitii si dictie in spate. Un aspect pe care l-am observat la interviuri este ca multi dintre candidati isi fac cont pe Skype doar pentru ca le-a cerut recrutorul si la intalnirea virtuala cu acesta arata ca sunt coplesiti de noua tehnologie si nu stiu cum sa o foloseasca – un indiciu despre reactia lor in situatii de stres.
Alege o vestimentatie office sau smart-casual exact ca si cum ai merge la un interviu face to face. Foarte important este ca sa fii imbracat office din cap pana in picioare, astfel incat sa ai dispozitia pentru interviu si nu numai 🙂 Ai zambi, dar in social media sunt video-uri cu participanti la interviu care adopta o vestimentatie office doar in partea superioara a corpului, iar in timpul interviului sunt nevoiti sa se ridice pentru a deschide usa sau pentru a inchide telefonul. Acorda atentie si lucrurilor din jurul tau. Asigura-te ca in spate ai un decor in culori neutre si evita obiectele sau detaliile vestimentare creeaza o impresie mai putin placuta recrutorului si ii ofera indicii despre atentia pe care o acorzi organizarii.
Comunica persoanelor apropiate care sunt alaturi de tine in casa sa nu faca zgomot si nici sa nu intre in camera unde sustii interviul.  De asemenea, fixeaza telefonul pe silent sau in modul avion.
sursa foto:Â www.letsintern.com
Arata ca esti parte din companie. Viziteaza site-ul companiei, profilul de LinkedIn, Facebook, YouTube, Instagram si observa modul in care angajatii si managerii se comporta, vorbesc si se imbraca. Poti afla insight-uri valoroase pe care merita sa le folosesti in timpul interviului. Documenteaza-te ca pentru un interviu face to face!
Zambeste! Evita sa arati problemele personale sau faptul ca ai alergat pentru a fi la timp la interviul pe Skype! Opteaza pentru o expresie faciala pozitiva si placuta pe tot parcursul interviului.  Zambetul este o forma de a sparge gheata si a dezvolta o relatie amicala cu recrutorul. Aceeasi atitudine merita adoptata si in cadrul interviului telefonic, inflexiunile placute ale vocii te vor ajuta sa faci o impresie buna recrutorului. Pentru a nu uita sa zambesti, pune un post-it in fata biroului cu un mesaj simpatic.
Mentine contactul vizual cu recrutorul, priveste in camera, nu in ecran! Afiseaza o postura deschisa (nu aplecat asupra laptop-ului) si evita orice activitate secundara care i-ar da recrutorului impresia ca nu esti interesat de job.
Asculta activ. In cadrul interviului pe Skype, la fel ca si in cazul interviului face to face, trebuie sa dai indicii ca ai inteles mesajul recrutorului si vii in completare cu un raspuns pertinent. O situatie neplacuta este sa navighezi online sau sa tastezi pentru a-i raspunde unui prieten pe Facebook.
Profita discret si profesionist de faptul ca recrutorul nu vede ecranul laptopului tau. Astfel, poti avea CV-ul in fata, iar la o intrebare a recrutorului, poti veni cu argumente solide din experienta ta. In plus, iti recomandam sa ai o lista de intrebari gata pregatita, precum si informatii despre companie. Toate informatiile trebuie comunicate intr-un mod cat mai natural, privind mai mult in camera si mai putin in ecranul laptop-ului.
Demonstreaza ca esti problem solver prin anuntarea problemelor tehnice. In cazul in care nu intelegi intrebarea din cauza conexiunii, nu ezita sa anunti recrutorul si sa vii cu solutii pentru remedierea problemei. Prin aceasta atitudine arati ca esti deschis spre sesizarea si rezolvarea problemelor.
Timpul este un factor important. Din cauza conexiunii online poate sa fie o intarziere in transmiterea mesajului, de aceea, nu trebuie sa te grabesti in timpul discutiei, ci sa vorbesti incet si clar. Asteapta ca interlocutorul sa termine ce avea de spus pentru a evita situatiile in care vorbesti in acelasi timp cu el.
Ti-a placut articolul? Citeste si Cum sa-ti pastrezi CV-ul in topul preferintelor recrutorilor