Perspective in HR in anul 2014
2014 pare a fi anul in care vom vedea multe schimbari pozitive in lumea HR-ului, favorizate de cresterea economica de la nivel global. Incepand cu ultimul quarter al FY13, oamenii de HR au inceput deja sa isi schimbe focusul – reducerea costurilor este inlocuita de strategii de angajament si retentie a angajatilor.
Zilele trecute am avut placerea sa port o discutie cu unul dintre clientii multinationali ai agentiei noastre care mi-a impartasit viziunea despre tenditele acestui an si chiar mi-a oferit cateva insight-uri extrem de interesante .
1 – Intensificarea colaborarii dintre HR si Marketing
Din ce in ce mai multe companii vor pune in aplicare proiecte de colaborare dintre HR si Marketing, majoritatea axandu-se pe campanii de employer branding. Acest lucru va avea ca efect schimbarea mentalitatii oamenilor de HR care vor face trecerea de la campaniile de recrutare clasice, la cele de atragere de talent pe termen lung. Asadar, este foarte posibil sa vedem in acest an un alt tip de comunicari si mesaje din partea departamentelor HR, in colaborare cu cele de Marketing.
2 – Cresterea investitiilor in dezvoltarea angajatilor
Unul dintre principalele motive pentru care angajatii plec din companii este reprezentat de lipsa oportunitatilor de dezvoltare si training, de aceea am organizat un seminar cu tema: Evaluarea, Motivarea si Procedurile de lucru ale angajatilor. Asadar, companiile vor incepe sa investeasca din ce in ce mai mult in coaching-ul angajatilor, astfel incat gradul de satisfactie si retentie al acestora sa creasca.
3 – Outsourcing
Anul 2014 va readuce in prim-plan departamentul de HR! Si nu din perspectiva operationala, ci dintr-una strategica! Accentul se va pune pe devoltarea pe termen lung si retentia talentului, in timp ce activitatile tranzactionale, administrative vor incepe sa fie predate providerilor de servicii si consultanta HR. Acest trend pare a se extinde chiar si catre firmele mai mici, precum IMM-urile.
4- HR analytics
Procesul decizional va fi din ce in ce mai mult bazat pe insights-urile legate de eficienta angajatilor. In acest an, departamentele de HR vor incepe sa coreleze datele legate de business, cu cele legate de oameni, astfel incat managerii vor fi capabili sa creeze strategii cat mai coerente.
5 – Crearea unor noi politici de retentie a angajatilor
Trebuie sa recunoastem faptul ca piata recrutarilor este extrem de competitiva si dura, angajatii top performers fiind in permanenta vanati de competitie. Si cum metodele de retentie bazate pe cresteri salariale nu mai prezinta un interes la fel de mare ca in anii trecuti, oamenii de HR din companii vor incepe sa puna la cale noi strategii de atragere si pastrare a talentelor pentru cat mai mult timp. Un punct de pornire va fi reprezentat de adoptarea trendului international numit “Work from home Fridays”, care va permite angajatilor sa lucreze ultima zi a saptamanii de acasa. Alta politica de retentie care pare a se contura si in Romania este politica orelor de munca flexibile. Acest lucru presupune stabilirea unui numar obligatoriu de ore de lucru pe zi, insa pornirea/terminarea programului depinde de angajat. Citeste si despre O noua miscare numita Lucreaza Vinerea de acasa
Voi ce alte trenduri ati observat ca se contureaza in acest an?