Viziunea in procesul de recrutare si selectie

„Viziunea fara actiune este doar un vis. Actiunea fara viziune este doar timp pierdut. Viziunea insotita cu actiunea poate schimba lumea”! – Joel Barker

cum sa obtii repede un job

Viziunea este un atribut de care ar fi excelent sa dam dovada (alaturi de existenta unei strategii gata creionate) in momentul in care alegem sa dam startul unui proces de recrutare. Astfel am evita situatii neplacute de genul: stabilim initiera unei recrutari pentru un post si dupa ce intervievam o serie de candidati, ne hotaram sa schimbam cerintele postului si sa selectam o cu totul alta persoana. Sau situatia in care angajam o serie de persoane si dupa o anumite perioda (relativ scurta) renuntam la ei pe motivul ca lucrurile nu au mers intocmai cum ne-am propus. Sau, o alta situatie este cea in care, dupa ce intervievam foarte multi candidate pentru un anumit post, hotaram sa punem punct procesului de recrutare si alegem totusi sa promovam o persoana intern (desi stiam sa o avem in companie de ceva timp).


Atata vreme cat aceste lucruri nu se intampla prea des si sunt cu titlul de exceptie, este ok. Nu trebuie sa facem insa o regula din asta pentru ca atunci este destul de clar ca managerul respectiv nu stie ce vrea, ce planuri sau obiective are pentru el si echipa lui sau care este strategia de urmat. Astfel, inainte de a se lua decizia de angajare a unor noi persoane este necesar sa se verifice realitatea nevoii de recrutare si sa se ia in considerare si posibilitatile de realizare a altor alternative. Mai exact, daca un post exista nu inseamna si ca este necesar sa existe; daca postul a ramas vacant, exista posibilitatea de a-l desfiinta. Se poate decide transferul sarcinilor unui alt post sau se poate pastra postul vacant cand se schimba unele circumstante. In felul acesta, scutim recruiterul de a aloca timp unor procese de recrutare care sunt sortite esecului inainte de a incepe, in loc de a-i da posibilitatea sa se ocupe de alte sarcini cu adevarat relevante pentru companie (nu trebuie sa igniram nici eventualele frustari legate de executia unor sarcini care nu au finalitate si rezultate, pentru ca, acumulandu-se in timp, acestea duc la pierderea celui care ocupa pozitia respectiva). Despre ce rol joaca rezultatele in recrutare, am scris un articol aici.

Procesul de recrutare si selectie in cadrul unei companii este vital tocmai prin prisma faptului ca resursele umane sunt cele mai importante resurse pe care le poate avea o organizatie. Daca angajezi si pastrezi cei mai buni candidati de pe piata muncii, atunci compania va obtine performantele dorite.

Viziunea in procesul de recrutare si selectie: 

Insa nu este suficient sa ai viziune ca sa fii un manager de succes, trebuie sa si stabilesti gradul de eficienta a viziunii tale. Astfel, eficienta unei viziuni depinde si de impartasirea acesteia cu membrii echipei tale si de certitudinea ca exista o coerenta intre viziunea ta ca manager si cea a membrilor tai. Astfel viziunea unui manager ar trebui sa ii inspire pe oameni, sa fie clara si sa provoace la excelenta! Rolul liderilor dintr-o organizatie este de a crea si intretine o viziune! Ei trebuie sa se identifice cu viziunea si sa ii ajute pe ceilalti sa creada in ea. Productivitatea companiilor s-a dovedit a fi serios afectata inclusiv de diferenta de viziuni din interior! O astfel de concluzie ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru manageri, care ar trebui sa regandeasca tipul de interactiune pe care il au cu angajatii si stilul de leadership pe care il abordeaza. Citeste si despre Cum sa fii un lider placut de echipa

Viziunea ne defineste identitatea, aspiratiile si stabileste directia in care vom evolua, in sensul depasirii asteptarilor partenerilor/angajatilor/colegilor/superiorilor, printr-o abordare individuala si prin setarea unor standarde la cel mai inalt nivel.
Ne dorim astfel sa depasim astfel toate asteptarile, prin crearea unui mediu de lucru provocator, un loc unde fiecare angajat poate construi o cariera si de a beneficia de un sistem de recompensare echitabil, legate de performantele personale.
Viziunea si misiunea sunt elementele critice in elaborarea strategiei companiei. Inca de la infiintare trebuie sa le definesti clar, pentru ca ele vor sta la baza dezvoltarii companiei.
Pornind de la o viziune clara, se creeaza premisele de a construi cea mai buna strategie.

Ce se intampla cand managerul urmeaza sa fie chiar el recrutat

Un manager trebuie sa aiba o viziune coerenta si cand recruteaza pentru compania lui dar si cand este in postura de a fi recrutat. Atunci cand managerul urmeaza sa fie chiar el recrutat, viziunea joaca un rol foarte important, pentru ca ea il va ajuta sa stie unde are de mers, cat mai dureaza pana acolo si care sunt sacrificiile pe care trebuie sa le faca pentru a ajunge la destinatie.
Este important sa avem in vedere mai multe criterii in momentul in care suntem angrenati intr-un proces de recrutare si trebuie sa decidem daca ii dam curs sau nu.

Citeste si despre Companie de incredere cauta candidati pe masura.

autor Corina Diaconu

Distribuie în social media

Author: Corina Diaconu

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *