7 greseli pe care sa nu le faci in negocierea salariului

Un nou job, o noua provocare si urmeaza una dintre cele mai importante negocieri din cariera ta: salariul! Procesul in sine poate fi de durata si, daca nu ai foarte multa experienta si abilitate in negocierea salariului, poti face greseli. Iata cum previi situatiile mai putin placute:

negociere salariu3

sursa foto: netsyscon4hr.wordpress.com

Daca ai argumente solide in timpul discutiei cu angajatorul care sa te puna in valoare ca profesionist, dar si ca om, poti sa obtii o remuneratie potrivita pentru experienta, studiile si skill-urile pe care le ai. Este important sa eviti greselile mentionate mai jos pentru ca atunci cand incepi lucrul la noul job sa ai satisfactie, motivatie si bonusuri stabilite in functie de KPI-uri.

1. Tacerea/Teama de a negocia. Nu este intelept sa refuzi sa negociezi salariul la interviu! Adesea, femeile si tinerii aflati la inceputul carierei refuza sa negocieze cu angajatorii din teama ca ar putea pierde jobul. Refuzul de a discuta pe baza salariului poate duce la o remuneratie mai mica si la contributii mai mici la fondul de sanatate si de pensie. De asemenea, acceptand un salariu mai mic decat te-ai fi asteptat poate provoca disconfort personal, care ar putea duce, in cele din urma, la probleme de munca.

2. Accentul pe nevoie decat pe valoare. Multi dintre candidati incearca sa convinga angajatorii ca ar trebui sa primeasca un salariu care sa le permita sa plateasca chiria, ratele la banca, hainele, insa o companie nu este o asociatie de caritate, are nevoie de oameni calificati care sa aiba rezultate concrete, asadar, pentru a avea un raspuns favorabil trebuie sa te concentrezi asupra calificarilor. Fii pregatit cu argumente despre cum poti creste rezultatele companiei.

3. Un pitch pentru salariu mult prea devreme.Nu ar trebui sa incepi negocierea salariului inainte de a primi o oferta concreta de munca. Odata ce a fost facuta, este acceptabil sa pui intrebari despre salariu si beneficii. Unii angajatori nu au o impresie prea buna despre candidatii care sunt foarte preocupati de salariul lor si prefera angajatii care sunt preocupati de dezvoltarea companiei fara, insa, a le ignora drepturile salariale.

4. Acceptarea rapida a unei oferte de munca. Cei mai multi oameni se bucura atat de mult ca au gasit un loc de munca incat il accepta din prima, indiferent care este salariul. Cel mai bine este sa soliciti putin timp de gandire asupra ofertei si sa accesezi site-uri unde sunt mentionate salariile in functie de domenii, experienta. Multe dintre companii iti permit acest ragaz, insa nu trebuie sa profiti prea mult de intelegerea lor.

5. Sa ceri prea multe beneficii in contraoferta. Candidatii care primesc o oferta salariala sub asteptarile lor incearca sa compenseze si sa ceara angajatorului masina de serviciu, asigurare de sanatate privata, decontarea anumitor drumuri, etc. Cu toate acestea, prea multe cereri pot fi neproductive. Poti solicita mai multe zile de concediu, un bonus in functie de atingerea obiectivelor, dar nu cere prea multe compensatii! Citeste si despre asigurare de sanatate la job.

6. Barfa dupa negocierea salariului. Daca o companie iti face o oferta salariala sub asteptari, nu o lua personal! Poti accepta alte oportunitati, insa fii discret si nu spune la alt loc de munca care este nivelul de salariu in compania in care tocmai ai refuzat oferta. Intr-o industrie mica, aceste aspecte se afla, iar imaginea ta va fi compromisa.

7. Sa nu ceri o oferta salariala in scris si sa semnezi fara a citi! Daca esti multumit de o oferta salariala, roaga angajatorul sa o mentioneze in scris. Un manager profesionist nu ar trebui sa aiba o problema si iti va trimite numaidecat oferta in scris. In cazul in care nu o va face, e cazul sa cauti un nou loc de munca! De asemenea, nu semna vreun act fara a-l citi! Asigura-te ca ai citit orice acord sau contract in intregime pentru a preveni probleme de natura juridica pe viitor.

Tu ce greseli ai facut in negocierea salariului?

Citeste si un alt articol despre Negocierea salariului la angajare. 

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *