7 secrete in cultura organizationala de la Google

Google este in topul listei Fortune 100 Cele mai bune companii pentru care sa lucrezi si, in fiecare an, isi pastreaza aceasta pozitie fruntasa. Campusul companiei joaca un rol important in atragerea profesionistilor care vin sa lucreze la cel mai mare motor de cautare din lume.

 

cultura organizationala Google

sursa foto: www.businessinsider.com.au

Cum e viata la Google? Muncesti si esti rasplatit cu: masaje, pauze de volei dupa-amiaza, alei de bowling si terenuri de baschet, bucatar care iti pregateste cele mai bune delicatese. Nu trebuie sa iesi din campus pentru un nou look, ai si salon de infrumusetare aici. Toate in acelasi loc.

Formula adevarata din spatele succesului consta intr-o cultura organizationala employee-orientated care este imaginea si magnetul de atragere a tinerilor talentati. Cei peste 40.000 de angajati sunt motivati pentru ca in companie se respecta intocmai filosofia si pentru alte 7 secrete in cultura organizationala de la Google pe care le dezvaluim acum:

1. Procesul de angajare este obiectiv, iar selectia talentelor este temeinica
Google primeste peste 1 milion de CV-uri in fiecare an si mai putin de 0,5% din aplicanti sunt angajati. Asta pentru ca procesul de recrutare este unul complex: sunt evaluate abilitatile si inteligenta tehnica, precum si gandirea creativa si rapida. Interviurile contin intrebari de tipul: Cate mingi de golf incap intr-un autobuz scolar? Sau: Esti micsorat la inaltimea unei bucati de nichel si masa se reduce proportional, astfel incat sa-ti mentii densitatea originala. Esti apoi aruncat intr-un blender. Lamele vor incepe sa se miste in 60 de secunde. Ce faci? Prin aceste intrebari, Google isi selecteaza atent oamenii extraordianri care vor contribui la inovatie si care vor continua sau chiar vor initia o cultura mai vibranta decat pana acum.

2. Au facut din HR o stiinta
In primul rand nu exista departament de HR (e prea comun termenul, nu?), exista People Operations Department care analizeaza si foloseste date pentru a face cel mai bun management al angajatilor. Angajatii sunt evaluati dupa algoritmi de retentie, astfel compania are o imagine clara care dintre dintre ei sunt tentati sa plece si chiar se fac studii pentru a afla care este marimea optima si forma meselor din cafenea – astfel incat sa fie facilitata comunicarea si interactiunea dintre angajatii Google. Iata cum au rezolvat problema cu retentia femeilor. Principalul motiv pentru care multe dintre acestea plecau era concediul de maternitate. Au schimbat planul si au decis ca in loc de 3 luni de plata sa acorde 5 luni platite, iar rata de retentie a crescut la 50%. Totul prin orientarea catre date si folosirea energiei in identificarea nuantelor problemelor.

campus google

sursa foto: dailymail.co.uk

3. Atmosfera democratica si casual
Pauzele de volei si plimbarile cu bicicleta prin campus fac parte din avantajele oferite de cultura organizationala a companiei. De asemenea, nu exista multi manageri de mijloc. Practic sunt managerii mari care sunt si imaginea Google si angajatii care se simt mai confortabil intr-o atmosfera deschisa, unde isi pot exprima opiniile. Astfel se evita asa numitul Monkey-effect, compania oferind oportunitati pentru discutii in grup, mereu pline de esenta, bazate pe date care aduc cele mai bune idei.

4. Misiune clara si valori: De ce faci ceea ce faci
Fondatorii Google au stabilit inca de la infiintarea companiei: 10 lucruri care stim ca sunt adevarate si care vor fi valorile companiei. Lista cuprinde principii de baza cum ar fi: Este mai bine sa faci un singur lucru bine, bine de tot, Repede e mai bine decat incet si Inovatia este in sangele nostru. Misiunea clara comunicata fiecarui angajat cultiva un mediu unde fiecare stie ce face si iubeste ceea ce face.

5. Transparenta si deschidere
Pentru a descrie minunata cultura organizationala, Google foloseste sloganul “Default to open”. Informatia este share-uita prin intermediul sedintei saptamanale numita TGIF, asigurand astfel transparenta si creand un mediu unde totul este supus dezbaterii. Fondatorii Larry Page si Sergey Brin sunt gazdele evenimentului unde angajatii sunt incurajati sa intrebe si sa raspunda la intrebari. Acestia sunt informati constant care sunt planurile companiei, fiind considerati parte din companie si nu o masa de indivizi anonimi. Astfel, atmosfera este pozitiva in birouri si incurajeaza oamenii sa fie mai productivi.

6. Recunostinta pentru angajati, chiar si pentru greselile lor
Google recunoaste ca aprecierea este cel mai bun mod de a multumi angajatilor pentru contributiile lor. Sunt oferite premii precum: The Founders’ Award pentru candidatii care se remarca prin ceea ce fac. Dar chiar si greselile sunt premiate. Bineinteles pentru cei care le descopera in forma Beta a produselor Google. Inainte de a fi COO la Facebook, Sheryl Sandberg a fost vice-presedinte la Google responsabila de automatizarea sistemului de publicitate. Cand a facut o greseala care a costat Google cateva milioane de dolari, Sheryl si-a recunoscut greseala in fata lui Larry Page care i-a spus: Ma bucur pentru ca ai facut aceasta greseala. Pentru ca imi doresc o companie unde lucrurile sa se miste atat de repede si sa se faca atat de multe lucruri si nu o companie unde sa fim foarte precauti si sa facem putin. Daca nu avem aceste greseli, nu stim ce inseamna riscul.

7. Cultura organizationala sustinuta de implicarea in comunitati
Google a contribuit cu 1,2 miliarde de dolari pentru centrul de date din districtul Berkeley si cu 1 milion de dolari folositi in scopuri umanitare in Carolina de Sud. Evenimente precum Googlefest permit angajatilor sa interactioneze cu cei mai activi membri din comunitatile online, consolideaza relatii si un mediu de lucru placut.

 

Ti-a placut articolul? Citeste si despre Interviu la Google. Iata 16 intrebari care te pot pune in dificultate

De Steluta Nastase

Distribuie în social media

Author: admin

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *