Cand prietenii cei mai buni iti devin colegi de serviciu
Prieteniile de o viata se pot intersecta la un moment dat si cu partea profesionala. La prima vedere lucrurile nu par deloc complicate, deoarece te gandesti ca esti indeajuns de capabil sa trasezi o granita intre prietenia din timpul liber si relatia de colegialitate de la job. Suna destul de simplu, nu? Problema este ca aceasta dubla identitate este destul de complexa.
Prietenii nu sunt intotdeauna si cei mai buni colegi de serviciu.
Atunci cand doi prieteni combina placerea cu businessul pot aparea fisuri in relatia lor per total. Unul dintre motive este crearea unor asteptari care, neimplinite, pot produce nemultumiri si frustrari. Spre exemplu, unul dintre prieteni se poate asteapta la un tratament preferential in timpul jobului, chiar daca acest lucru il poate pune intr-o situatie neplacuta pe celalalt. In alte dati, prietenul tau cel mai bun se poate dovedi a fi un profesionist slab care nu aduce un return bun in companie si, pe deasupra, nu accepta nici criticile tale pozitive.
Iar in momentele in care incerci sa ii arati unde greseste, aduce in discutie relatia voastra de prietenie sau iti enumera cate a facut el/ea pentru tine ca si prieten, iar tu, acum, nu ii esti recunoscator.
In opinia mea, prieteniile care nu se intersecteaza cu partea profesionala sunt mult mai “sanatoase”, deoarece elimina eventualele dispute care apar in timpul serviciului si care le pot pune in pericol.
Barfele si zvonurile…
Un alt scenariu posibil poate fi reprezentat de cazul a doua prietene care se cunosc de foarte multi ani, dar care au ales sa fie si colege de serviciu. Lucrurile merg ca pe roate, iar prietenia si intelegerea dintre ele doua este un avantaj cand vine vorba de colaborarea pe proiecte comune. Insa ce se intampla cand un alt coleg de birou considera ca una dintre cele doua este geloasa pe cealalta sau are o frustrare legata de faptul ca ii este subordonata?
De regula, zvonurile se raspandesc foarte repede intr-o companie si majoritatea persoanelor sunt interesate de orice informatie “picanta”. Din nefericire, aceste barfe produc un dezechilibru atat in relatia de prietenie, cat si in atmosfera de la serviciu, care, la randul ei, influenteaza in mod negativ performanta la job.
Stam impreuna cate 45 de ore la job in fiecare saptamana… E destul!
Un alt punct sensibil al unei relatii prieten-coleg este blazarea sau aparitia senzatiei de satietate. Cand serile de sambata cu prietenul tau cel mai bun, care mai nou iti este si coleg de birou, iti dau senzatia unei intalniri de afaceri si, oricat ai incerca, nu te poti abtine sa vorbesti decat despre cifre de afaceri, deadlineuri, parteneri de business, proiecte, atunci e bine de stiu ca aveti nevoie de o pauza. Identitatea pe care odata o aveati s-a pierdut undeva pe drum, intre multele ore petrecute la birou, iar acest lucru nu poate duce decat la o racire a relatiei dintre voi doi.
Asadar, daca esti in situatia in care doresti sa incepi o afacere cu cel mai bun prieten sau sa te angajezi la compania unde el/ea lucreaza, este recomandat sa te gandesti foarte bine la ce iti doresti ! O relatie de tip colegi de servicu poate fi presarata cu mult mai multe riscuri decat te-ai astepta.
Citeste si despre 7 forme ale puterii la serviciu
august 25, 2013
Vezi ca ai o problema cu poza de la inceputul blogului care nu se incarca. Eu candam intrat pe blog am avut senzatia ca e parasit si atunci am vrut sa ies. Noroc ca mi-a scapat degetul pe derulator:). cred ca o parte din aomeni ies vazand o pagina goala. Daca nu stii sa o remediezi (tehnic vorbind) teputem ajuta noi.
august 27, 2013
Andrei,
Multumesc mult pentru mesaj! Nu mi-am dat seama de acea eroare de „design” pentru ca se vedea bine cu Mozilla, browserul meu de preferinta. Chrome-ul, insa, a fost neiertator… Am rezolvat problema si acum ar trebui sa se vada ok 🙂
Numai bine,
Corina
august 26, 2013
Depinde foarte mult de valorile si caracterul celor doi prieteni – colegi.
Daca pornesti de la premisa ca “in afaceri nu exista prietenie” si incerci sa nu amesteci prietenia cu afacerile, atunci te vei raporta cat se poate de corect la prietenul tau, colegul.
Timp de zece ani am fost colega de birou cu cea care a devenit cea mai buna prietena a mea. Ne ajutam, ne sprijineam dar si ne mustram una pe cealalta, daca era cazul. Acest lucru nu a afectat prietenia noastra, ci dimpotriva, ne-a unit. Acum, dupa 29 de ani de zile, am ramas la fel de bune prietene.
La alt loc de munca, intre mine si doua dintre colegele mele de birou, relatia de colegialitate a mers pana la stadiul de prietenie. Sunt peste zece ani de cand nu mai lucram impreuna, dar inca pastram legatura, ne vizitam si sotii nostri au devenit si ei amici.
In ambele situatii viata de la birou ne-a unit si ne-a invatat sa fim alaturi la bine si la rau. In ambele cazuri sefii nostri, stiind de relatia de prietenie dintre noi, nu au avut ce sa ne reproseze, deoarece relatia de prietenie nu ne-a afectat negativ din punct de vedere profesional. Mai mult, ceilalti colegi stiau ca la birou eu nu am prieteni si niciodata nu am facut “discriminari” intre colegii obisnuiti si colegii prieteni.
Asadar, depinde de mai multe lucruri. Si poate depinde si de ce intelegem prin prietenie adevarata, pentru ca in ziua de astazi avem atat de multi prieteni si in realitate nu avem nici unul. Vorba aia … prietenul la nevoie se cunoaste si in nenorocire ajunge ca un frate…
august 27, 2013
Buna Mihaela,
Este foarte frumos ca ai reusit sa legi la birou prietenii si ar trebui sa te consideri o norocoasa 🙂 ! Dupa cum bine ai spus si tu, este destul de greu sa intalnesti oameni care sa iti fie cu adevarat prieteni, mai ales intr-un mediu organizational. Subiectul pe care l-am dezbatut in articolul de mai sus trateaza exact situatia inversa, cand migrezi de la statutul de prieten la cel de coleg, insa mi-ai dat o idee buna – sa scriu si despre prieteniile facute in timpul serviciului 🙂
O zi frumoasa si te mai astept pe aici!
Corina