Revenirea la birou aduce cheltuieli mai mari angajatilor
Revenirea la birou aduce cheltuieli mai mari angajatilor
Dupa doi ani de lucru la distanta, reintoarcerea la birou poate fi un adevarat soc in ceea ce priveste valoarea cheluielilor. Angajatii care in ultimii doi ani au uitat de grija combustibilului, ori a abonamentelor la transportul in comun trebuie acum sa se adapteze noii realitati, care este mai scumpa.
Unele companii ofera stimulente pentru a-i tenta pe angajati sa revina la birou, dar fara succes, atrag atentia expertii in resurse umane.
Potrivit unui studiu eJobs, in acest moment, angajatii din marile companii din Romania lucreaza in acest moment in proportie de 60% la birou, 30% hibrid si doar 10% au ramas fully remote. In orasele mari, principalul criteriu este acela de a nu mai pierde timp in trafic.
Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital, a discutat in cadrul jurnalului Digi24 despre consectintele reintoarcerii la birou dupa o perioada indelungata de lucru de acasa.
„Oamenii isi vor stabili propriile standarde, foarte ridicate dupa cum observam, pentru revenirea la birou. Lucrul acesta este firesc intr-o situatie care prezinta in continuare riscuri pentru sanatate, desi ele sunt moderate. Fiecare aspect al vietii de birou va fi foarte atent examinat – drumul pana la birou si costurile acestuia, costurile pentru masa si chiar costurile pentru o garderoba noua. Consider ca autodisciplina va avea o importanta majora pentru ca in toata aceasta perioada desi am lucrat de acasa cu siguranta ne-am informat si am stiut cum evolueaza preturile si am putut sa ne pregatim un buget pe care ulterior sa il alocam reintoarcerii la birou,” a declarat pentru Digi24 Corina Diaconu.
In ceea ce priveste posibilitatea ca unii angajati sa se gandeasca la schimbarea locului de munca dupa ce observa cresterile de preturi, specialistul in resurse umane precizeaza ca exista cazuri in care candidatii isi doresc posibilitatea de a lucra fully remote si sunt dispusi sa isi schimbe jobul.
” Italnim si astfel de cazuri in care motivatia principala este legata de modalitatea de lucru. Multi dintre candidati prefera munca hibrid, insa am intalnit si situatii in care s-au facut schimbari de joburi pentru ca se dorea in continuare o munca fully remote,” a explicat Corina Diaconu.
Sprijinul pe care il ofera companiile in momentul in care isi dau seama ca lucrurile s-au schimbat si oberva reticenta din partea angajatilor va fi important si in perioada urmatoare.
„Modul in care se va reveni la birou va fi esential pentru sanatatea angajatilor, atat fizica, dar si mentala, cat si pentru increderea pe care acestia o au in angajatori. In acesti doi ani de pandemie, companiile au demonstrat ca stiu sa fie atente la nevoile angajatilor. Ca atare, cu siguranta si in acest moment isi gandesc politici proprii care sa sprijine aceasta reintoarcere la birou – fie ca vorbim despre decontarea transportului , despre decontarea costurilor cu masa la birou, exista astfel de variante,” a mai explicat expertul in resurse umane.
Va invitam sa urmariti interventia integrala din cadrul jurnalului Digi24 incepand de la ora 18:40.